Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Η νέα έκθεση του Κώστα Ευαγγελάτου για τα 35 χρόνια ζωντανών εικαστικών έργων -performance


Δίπλα στην λέξη performance στο βιβλίο-λεξικό του " Ορολογία Εικαστικών Τεχνών έχουν το όνομα του Κώστα Ευαγγελάτου, γράφει ο καθηγητής ιστορίας της τέχνης Στέλιος Λυδάκης. Ο Καλλιτέχνης εμπλέκεται στο αέναο παιχνίδι μεταξύ τέχνης και ζωής , πράξης και φαντασίας, ιδέας και ταύτισης...θέτει πολυσήμαντα ερείσματα έρευνας σε ένα ατέρμονο αισθητικό συμβάν, πρωτοποριακό και παρά τις απόπειρες πολλών μιμητών του, μοναδικό και ανεπανάληπτο! Η νέα έκθεσή του εγκαινιάζεται το Σάββατο 1η Νοεμβρίο στον πολυχώρο Artville  υπό τον τίτλο "Κώστας Ευαγγελάτος -35 χρόνια ζωντανών εικαστικών έργων -performance. Σχέδια, ζωγραφική, ψηφιακά ντοκουμέντα".
Όπως αναφέρει σε εισαγωγικό του κείμενο ο ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς:"Ο ζωγράφος, ποιητής , περφόρμερ και θεωρητικός της τέχνης Κώστας Ευαγγελάτος αρχικά σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε ελεύθερες σπουδές σε καλλιτεχνικά έργαστήρια. Το 1984, με υποτροφία, σπούδασε αισθητική θεωρία της σύγχρονης τέχνης και ζωγραφική στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, στο Παν/μιο The New School For Social Research. Από το 1978 μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει παράλληλα με την ζωγραφική του παραγωγή πολλά και πολυσήμαντα Ζωντανά Εικαστικά Έργα- Performance στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα ζωντανά αυτά εικαστικά του έργα βασισμένα σε λιτά εικαστικά μέσα και " νεορομαντικές" αισθητικές ιδέες, σηματοδότησαν με την αισθητική τους δύναμη και τη σημαντική απήχηση που είχαν στο κοινό και τον τύπο, μια προσωπική προσέγγιση στη "ζωντανή" έκφραση και το νέο εικαστικό είδος των performance ή actions. Οι ζωντανές εικαστικές δράσεις ξεκίνησαν από τη ρωσική πρωτοπορία των αρχών του 20ου αιώνα, άνθισαν την περίοδο του "ντανταιστικού" κινήματος και έγιναν ευρέως γνωστές με την ανάπτυξη την δεκαετία του 1960 και μετά του κινήματος fluxus..."

 Έως το Σάββατο 22/11, όπου ο καλλιτέχνης θα παρουσιάσει στο artville τη νέα του ποιητική συλλογή με τίτλο: «Πολύσμιγος Αίνος» εκδ. «συλλογές» 2014.

Ιάσονος 5, Γλυφάδα
Εγκαίνια: 20.00
Διάρκεια: 1 – 22 Νοεμβρίου 2014
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 3:00 μ.μ. - 9:00 μ.μ.,Τρίτη - Παρασκευή 10:00 π.μ. - 9:00 μ.μ., Σάββατο 10:00 π.μ. - 2:00 μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη
Πληροφορίες: τηλ: 2109627204

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου