Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΕΓΧΡΩΜΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ 20ού ΑΙΩΝΑ - Ο ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΛΜΠΕΡ ΚΑΝ

Την Ελλάδα των αρχών του περασμένου αιώνα αποκαλύπτουν οι εκπληκτικές έγχρωμες φωτογραφίες της συλλογής του Γάλλου τραπεζίτη και φιλανθρώπου Αλμπέρ Καν.   




 Άποψη της απελευθερωμένης Θεσσαλονίκης, το 1913. Διακρίνονται ο Λευκός Πύργος, κάτοικοι, πλοία αλλά και τα εξαιρετικής ομορφιάς κτήρια που κοσμούσαν την παραλία της πόλης, πριν από την καταστροφική πυργκαγιά του 1917. 


Του ΑΝΔΡΕΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ 


Το 1909, ο εν λόγω πολυεκατομμυριούχος αποφάσισε να στείλει φωτογράφους σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να απαθανατίσουν λαούς και πολιτισμούς. Αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία μιας μοναδικής συλλογής με τίτλο "Τα Αρχεία του Πλανήτη". Η συλλογή αυτή περιλαμβάνει 72.000 φωτογραφίες και εκτίθεται στο "Μουσείο Αλμπέρ Καν" στη Βουλώνη, προάστιο του Παρισιού.


Αριστερά : ο Αλμπέρ Κάν                                                            Δεξιά: Κρήτες χωροφύλακες που τηρούσαν την τάξη στη     Θεσσαλονίκη μετά από την απελευθέρωση της πόλης.


Οι φωτογράφοι χρησιμοποίησαν την μέθοδο της αυτοχρωμίας, προδρομική μορφή των έγχρωμων φωτογραφιών που επινοήθηκε από τους αδελφούς Λυμιέρ, εφευρέτες του κινηματογράφου. Σημειώνεται πως η μέθοδος της αυτοχρωμίας αντικαστάθηκε από τα σύγχρονα έγχρωμα φιλμ μόλις στην δεκαετία του 1950! 


Γυναίκες στην Κέρκυρα που φορούν την τοπική παραδοσιακή ενδυμασία. 




Όσον αφορά τη χώρα μας, οι φωτογραφίες τραβήχθηκαν σε Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Άγιον Όρος, Αθήνα και Κρήτη. Τις αποστολές στη Θεσσαλονίκη και το Αγιον Ορος έφεραν σε πέρας δύο πολύπειροι
φωτογράφοι, ο Στεφάν Πασέ το 1913 και ο Φερνάν Κυβίλ το 1918, υπό την
καθοδήγηση του γεωγράφου Ζαν Μπρυν, ενός από τους πρωτεργάτες της
ανθρωπογεωγραφίας στη Γαλλία. 

                                                
                            Οθωμανικό τέμενος εντός της μακεδονικής πρωτεύουσας. 

Δυστυχώς, το έργο του Καν σταμάτησε το 1931, όταν λόγω της τότε παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η περιουσία του Γάλλου μηδενίστηκε. Ο Καν πέθανε το 1940, αλλά οι φωτογραφίες του θεωρούνται σήμερα ως μια από τις σημαντικότερες συλλογές πρώιμης έγχρωμης φωτογραφίας στον κόσμο.


 Πολίτες σε υπαίθρια αγορά στην πόλη της Κέρκυρας. 



Μέχρι πρόσφατα, η ύπαρξη της τεράστιας συλλογής των 72.000 φωτογραφιών παρέμενε άγνωστη! Ωστόσο, χάρη σε ένα νέο βιβλίο του BBC, με τίτλο «Ο υπέροχος κόσμος του Άλμπερτ Καν» και την τηλεοπτική σειρά που το συνοδεύει, οι εκπληκτικές φωτογραφίες έγιναν γνωστές στο ευρύ κοινό.




 


 Χωροφύλακες μαζί με σιδηροδέσμιο συλληφθέντα στη Χερσόνησο του Άθω. 







                            
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου