Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

«Imagining the Balkans, Ταυτότητες και μνήμη στον Μακρύ 19ο αιώνα»


Παύλος Μελάς, Μακεδονικός Αγώνας. Λάρισα, 21 Αυγούστου 1904. Ο Παύλος Μελάς γράφει στη γυναίκα του : «Σου στέλλω σήμερον το πρώτον αντίτυπον, αλλ’ υπό τον όρον να μην ιδή το φώς της ημέρας. Αν πέσω εκεί, ας είναι μία ανάμνησις εις σε και τα παιδάκια μου. Αλλά φαντάσου τι κωμικόν θα ήτο και τι μαρτύριον δι’ εμέ, αν επέστρεφα άπρακτος, να βλέπω τη φάτσα μου έτσι μασκαρεμένην»
Η φωτογραφία από την οποία προέρχεται ο πίνακας θα εκτίθεται στην πρωτοποριακή διεθνή έκθεση «Imagining the Balkans, Ταυτότητες και μνήμη στον Μακρύ 19ο αιώνα» που διοργανώνεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο σε συνεργασία με άλλα έντεκα μουσεία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης 
υπό την αιγίδα της UNESCO και με την υποστήριξη του ICOM. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 10 Νοεμβρίου στις 7 μ.μ. Tην έκθεση θα εγκαινιάσει η κα Λίνα Μενδώνη, Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού.
Θα ακολουθήσει εισήγηση της κας Χριστίνας Κουλούρη, καθηγήτριας Παντείου Πανεπιστημίου.
Συγκεκριμένα, παρουσιάζει μία ιστορία ιδεολογικών, κοινωνικοπολιτικών, 
οικονομικών και πολιτισμικών μεταλλάξεων στα Βαλκάνια, χωρίς να εστιάζει σε  γεγονότα και ημερομηνίες. Διηγείται μία κοινή ιστορική πορεία, μέσα από την οποία αναδύονται ομοιότητες μεταξύ λαών και κρατών, οι οποίες συνήθως κρύβονται πίσω από εθνικούς ανταγωνισμούς και διεκδικήσεις.
Η επιστημονική προσέγγιση στηρίζεται σε εμπνευσμένες πανεπιστημιακές 
μελέτες, που επιχειρηματολογούν πως η εικόνα των Βαλκανίων ως τόπου έριδας, μισαλλοδοξίας, οπισθοδρόμησης, δεν είναι παρά ένα ιδεολογικό κατασκεύασμα, που αγνοεί τις ιδιαίτερες συνθήκες της περιοχής μας. Αντίθετα, τα Βαλκάνια έχουν σε πολλούς τομείς να επιδείξουν μία εξέλιξη συγκρίσιμη με αυτή της υπόλοιπης Ευρώπης, καθώς και σημαντικές πρωτοπορίες σε συγκεκριμένους τομείς. 

Διάρκεια εκθέσεως: 11 Νοεμβρίου 2014 – 19 Απριλίου 2015
Ωράριο λειτουργίας: 9:00-14:30, Τρίτη-Κυριακή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου