Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Διάλεξη για τα βυζαντινά πλοία με αφορμή την ανασκαφή του Yeni Kapı

Αφορμή στάθηκαν οι εργασίες στην περιοχή του Yeni kapi της Κωνσταντινούπολης για τη διάνοιξη του πρώτου τούνελ που θα ενώσει υποθαλάσσια τις δύο ακτές του Βοσπόρου, την ευρωπαϊκή και την ασιατική. Όμως, βρέθηκε ένα από τα μεγαλύτερα βυζαντινά λιμάνια. Μάλιστα εντοπίστηκαν καν 37 ναυάγια βυζαντινών πλοίων, τα οποία διατηρούνται ολόκληρα και σε καλή κατάσταση. Τα πλοία, κυρίως εμπορικά, καθώς και κάποιες πολεμικές τριήρεις, ήταν εγκλωβισμένα στην υγρή άμμο που κάποτε αποτελούσε τον πυθμένα του λιμανιού. 
Πρόκειται για  λιμάνι του Θεοδοσίου που χτίστηκε από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο αμέσως μετά την ίδρυση της πόλης. Λίγα μέτρα πιο βαθιά, βρέθηκαν νεολιθικά ευρήματα μέσα στα τείχη της πόλης, βυθίζοντας στον χρόνο την πόλη που πλέον μετρά 8.000 χρόνια συνεχούς Ιστορίας. Τα οικιστικά χνάρια εντοπίστηκαν τέσσερα χιλιόμετρα μακριά από τη θάλασσα του Μαρμαρά. Την νεολιθική εποχή εκτιμάται ότι στην περιοχή δεν υπήρχε θάλασσα, αλλά λίμνη καθώς και ο Βόσπορος ήταν απλώς ποτάμι. Περίπου 1000 χρόνια μετά, το κάλυψε το χωριό που έμεινε στην αφάνεια της λήθης.
Το "Μουσείο της πόλεως των Αθηνών - Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία"  και η Εταιρία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογία¨"(Ε.Μ.Α.Ε.Τ.) παρουσιάζουν την προσεχή Δευτέρα 1η Δεκεμβρίου, ώρα 18.30,  τη διάλεξη του αρχιτέκτονος, Δρ. Ιστορίας της Ναυπηγικής, Κωνσταντίνου Α. Δαμιανίδη με θέμα: «Τα βυζαντινά πλοία στο λιμάνι του Θεοδοσίου με αφορμή την ανασκαφή του Yeni Kapı». Η εκδήλωση  θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Συλλόγου των Αθηναίων (οδός Κέκροπος αρ. 10, 105 58 Πλάκα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου