Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες από το Μουσείο Σχολικής Ζωής

Αφηγήσεις παραμυθιών, εικαστικά εργαστήρια με χριστουγεννιάτικες κατασκευές, εμψυχώσεις από συγγραφείς παιδικών βιβλίων, κουκλοθέατρο και θεατρικά δρώμενα, πραγματοποιούνται τις ημέρες των γιορτών στο Μουσείο Σχολικής Ζωής. Οι μπόμπιρες θα διασκεδάσουν και θα περάσουν δημιουργικά αυτές μέσα από τα διάφορα προγράμματα του Μουσείου.  Αύριο, Σάββατο 20 Δεκεμβρίου (ώρα 12.00 – 13.00) τα παιδιά θα περάσουν οικολογικά Χριστούγεννα με το πρόγραμμα της WWF Ελλάς και το πρόγραμμα «Καλύτερη ζωή»! με εμψυχώτρια την Ελένη Σβορώνου. Ένα εργαστήρι για όλη την οικογένεια. Επίσης αύριο (ώρα 13.00-14.00), θα πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα «Μυστήριο στο Μουσείο»: Ποιος ράγισε μία βιτρίνα στο μουσείο της Βραυρώνας; Ποιος κάνει γκράφιτι στην Ακρόπολη; Ελάτε να λύσουμε τα μυστήρια μαζί με τους αδελφούς Λαγωνίκα. Με τον Πότη και τη Μηλίτσα, τους ήρωες της σειράς «Μυστήρια στην πόλη» (εκδόσεις Μεταίχμιο) θα ακολουθήσουμε τα ίχνη των υπόπτων…που θα μας φέρουν πίσω, ως τα αρχαία χρόνια. Θα παίξουμε αρχαία παιχνίδια, θα «χρωματίσουμε την Ακρόπολη» και θα φτιάξουμε τη δική μας αστυνομική ιστορία. Με τη συγγραφέα Ελένη Σβορώνου. Ένα εργαστήριο για παιδιά 8+ και όλη την οικογένεια» . Ακόμη αύριο , (ώρα 17:00-18:00) θα λάβει χώρα το πρόγραμμα "Πού να πηγαίνει άραγε η αγάπη όταν χάνεται;Τα Χριστούγεννα, οι μέρες της αγάπης, πλησιάζουν.
Αλλά η αγάπη έφυγε και κανείς δεν ξέρει πού βρίσκεται.
Πού να πηγαίνει άραγε η αγάπη όταν χάνεται;
Ελάτε να το ανακαλύψουμε μαζί με τη συγγραφέα Άννα Κοντολέωn.

Για τις επόμενες μέρες το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Κυριακή 21 Δεκεμβρίου ώρα 12:00-13:00
Αφήγηση παραμυθιών

«Ψέματα ή Αλήθεια; Δύο γάτοι παίζανε με στρογγυλά ρεβύθια ‘κει που ο Γιώργης χτύπαγε σαράντα κολοκύθια!» Θα ακουστούν τα παραμύθια: «Ο Αλμάτος» (Σάμο) «Ο γάτος και ο αφέντης του» (Θράκη) «Όταν η Αλήθεια συνάντησε το Ψέμα» (Τρίκαλα Κορινθίας) «Ο Γεώργιος, η βασιλοπούλα και οι δράκοι»  (Χαλκιδική)   Τι δώρο μπορεί να ετοιμάζει για τα Χριστούγεννα ένας γάτος, για να ευχαριστήσει τον αφέντη του; ….Ομάδα Αφήγησης: Ακου να δεις
 Κυριακή 21 Δεκεμβρίου, ώρα 13:00-14:00 
Εργαστήριο : “Puppet(μαριονέτα) χεριού με την δική σου κάλτσα!”
 Με κουμπιά, κορδέλες, υφάσματα και κάλτσες που πλέον δεν χρειάζονται  . . .θα φτιάξουμε τις καλύτερες μαριονέτες χεριού (puppets)! Θα  φτιάξουμε δράκους , τερατάκια και πλάσματα της φαντασίας . . . Μια έξυπνη και γεμάτη φαντασία δημιουργία!
 Τι πρέπει να κρατάνε όσοι λάβουν μέρος:  κάλτσα. Όποιος επιθυμεί μπορεί να κρατάει από το σπίτι του και διακοσμητικά στοιχεία για την μαριονέτα του , όπως κουμπιά – κορδέλες – κουδουνάκια κλπ. Για παιδιά από 5 έως 12 χρονών Υπεύθυνη Εργαστηρίου: Αναστασία Δάλμα
 Κυριακή 21 Δεκεμβρίου ώρα  17:00-18:00 «Καλαντίσματα στην πόρτα, παραμύθι στη γωνιά και στη ρούγα καλκατζάρια που γυρεύουν σαματά»
Είστε 5-11 χρονών; ώρα   να ονειρευτούμε με ένα παραδοσιακό παραμύθι από τη μακρινή Ίμβρο σε αφήγηση της Άντας Ευαγγέλου, να καλωσορίσουμε όλοι μαζί τις γιορτές με κάλαντα, να μάθουμε για έθιμα του τόπου μας και να φτιάξουμε με τα χέρια μας… έκπληξη!
Εμψυχώτρια: Αντα Ευαγγέλου, δασκάλα και συγγραφέας
Σάββατο 27 Δεκεμβρίου ώρα 11:30-12:30
Ο μεγάλος χνουδωτός

Παιχνίδια τραγούδια και κατασκευές με αφορμή τους ήρωες του βιβλίου. Εμψυχώτρια :Γιολάντα Τσορώνη
 Σάββατο 27 Δεκεμβρίου ώρα 17:00-18:00
Αφήγηση παραμυθιών «Παραμύθια λαϊκά στων καλικάτζαρων τη ράχη»

Τι μπορεί άραγε να συμβεί σε μια συνάντηση ανθρώπων με τα παγανά παραμονές του νέου χρόνου; Ποιος θα μπει σε περιπέτειες και ποιος θα βρεθεί σε δύσκολη θέση; Λα-ϊκές παραδόσεις του Δωδεκαημέρου και ιστορίες με σκανταλιάρηδες καλικάντζαρους και υποψιασμένους ανθρώπους σε απρόβλεπτα ανταμώματα. Στου νέου χρόνου το κατώφλι έσπασε του παραμυθιού το τσόφλι! Αφηγητής: Δημήτρης Προύσαλης
Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014,  ώρα 11:30 -12:30 π.μ.
Παίζουμε Χριστούγεννα…βυζαντινά;
Πάμε να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα με «Μια βόλτα στα βυζαντινά χρόνια»;

 Με ξεναγό την ιστορία και συνοδοιπόρο την παιδαγωγό και συγγραφέα Εύη Τσιτιρίδου – Χριστοφορίδου, ελάτε να εμπνευστούμε τα δικά μας παιχνίδια και χειροτεχνίες, με θέμα αυτή την ενδιαφέρουσα και λίγο μυστηριώδη ιστορική περίοδο. Στην παρέα μας θα έρθουν φυσικά και ο Αστέρης, η Βάγια και ο Γκάρι, το… ιπτάμενο γαϊδουράκι τους! Για παιδιά από 5 ετών.
Εμψυχώτρια: Εύη Τσιτιρίδου, Παιδαγωγός – Συγγραφέας 


Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2014, ώρα 13:0014:00
Του κουτιού το παραμύθι και ένα μαγικό ρεβύθι

Ένα μαγικό εργαστήρι μέσα από το οποίο τα παιδιά με ευχάριστους τρόπους θα μάθουν να δημιουργούν τα δικά τους παραμύθια.
Εμψυχώτρια: Θεοδώρα Κατσιφή

 
 Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015, ώρα 11:30 - 12:30 Αφορμή το βραβευμένο βιβλίο της "Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη". Παρέα με τον ατρόμητο Ακρίτα που ψάχνει να βρει την αγαπημένη του Αετοπούλα στη μοναδική Βασιλεύουσα, θα ζήσουμε στιγμές ονειρικές, θα λύσουμε μυστήρια, θα γνωρίσουμε πρόσωπα και πράγματα θαυμαστά, θα διασκεδάσουμε, θα φιλοτεχνήσουμε τα δικά μας βυζαντινά έργα.
Εμψυχώτρια: Εύη Τσιτιρίδου, Παιδαγωγός- συγγραφέας

Kυριακή 4 Ιανουαρίου 2015, ώρα 11:30-12:30
"Ονειρομαζώματα μαγικά καμώματα"

Η Λητώ Τσακίρη Παπαθανασίου με το βιβλίο της "Ονειρομαζώματα μαγικά καμώματα", σε μια ξεχωριστή δραματοποίηση της ιστορίας της .
Το παραμύθι αυτό είναι ένας ύμνος στην Ζωή , στην Ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, στην Αγάπη που αν είναι αληθινή μπορεί να λύσει και τα πιο δύσκολα μάγια. Τα σύγχρονα παιδιά μπορούν να απομυθοποιούν τις παλιές εικασίες για δράκους & φαντάσματα, και τα ξόρκια του παρελθόντος, τα κάνουν παιχνίδι, γέλιο, χαρά και φαντασία. ...
Εμψυχώτρια: Λητώ Τσακίρη- Παπαθανασίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου