Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Φωτογραφίες από "Τα Αρχεία του Πλανήτη" του Άλμπερτ Καν

Μοναδικό είναι το "ταξίδι" στον κόσμο των αρχών του 20ου αιώνα μέσα από τις έγχρωμες φωτογραφίες της συλλογής του Γάλλου τραπεζίτη και φιλανθρώπου Αλμπέρ Καν. 
Συνεχίζοντας το αφιέρωμα μας στο πρωτοποριακό, για την εποχή του, φωτογραφικό ντοκουμέντο - στο πρώτο μέρος είδαμε φωτογραφίες που τραβήχθηκαν στην Ελλάδα - παρουσιάζουμε εικόνες που αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός ανά την υδρόγειο, από το 1909 έως το 1931.
 





Φωτογραφία από το Μαυροβούνιο



Του ΑΝΔΡΕΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ 

Υπενθυμίζεται πως ο εν λόγω πολυεκατομμυριούχος αποφάσισε να στείλει φωτογράφους σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να απαθανατίσουν λαούς και πολιτισμούς. Αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία μιας μοναδικής συλλογής με τίτλο "Τα Αρχεία του Πλανήτη". Η συλλογή αυτή περιλαμβάνει 72.000 φωτογραφίες και εκτίθεται στο "Μουσείο Αλμπέρ Καν" στη Βουλώνη, προάστιο του Παρισιού.  
Η τεράστια συλλογή των 72.000 φωτογραφιών έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό χάρη σε ένα νέο βιβλίο του BBC, με τίτλο «Ο υπέροχος κόσμος του Άλμπερτ Καν». 

 



Οι φωτογράφοι χρησιμοποίησαν την μέθοδο της αυτοχρωμίας, προδρομική μορφή των έγχρωμων φωτογραφιών που επινοήθηκε από τους αδελφούς Λυμιέρ, εφευρέτες του κινηματογράφου. Σημειώνεται πως η μέθοδος της αυτοχρωμίας αντικαστάθηκε από τα σύγχρονα έγχρωμα φιλμ μόλις στην δεκαετία του 1950! 


 ΙΝΔΙΑ 

ΑΦΡΙΚΗ


















ΜΟΓΓΟΛΙΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου