Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Το Δώρο του Άη Βασίλη που…ήρθε νωρίτερα!



Της Βίκυς Καλοφωτιά

Το πήρα νωρίτερα φέτος το δώρο του Άη Βασίλη!

Η αλήθεια είναι ότι είχα φροντίσει να του το ζητήσω εδώ και αρκετό καιρό με όλη τη δύναμη της καρδιάς μου. Έτσι, λοιπόν κι εκείνος κατάφερε και τρύπωσε από την καμινάδα στα κλεφτά, την ώρα που δεν έβλεπε κανείς και να σου το μυστηριώδες δέμα με το πιο σουπερ-μοναδικο-καταπληκτικο-υπέροχο, χριστουγεννιάτικο περιτύλιγμα να με περιμένει έξω από την πόρτα. Με χρώμα στο κόκκινο που παίρνουν τα παιδικά μάγουλα, όταν τρώνε όλες τις καραμέλες από το βάζο στο ντουλάπι της κουζίνας και στο χρυσό που η αθωότητα της παιδικής τους ψυχής, πασπαλίζει κάθε βράδυ τα όνειρά τους.

Ένα περιτύλιγμα με τα όλα του, δηλαδή, όπως ακριβώς αρμόζει σε δώρα που πραγματοποίησαν ένα ολόκληρο ταξίδι στο έλκηθρο από τις χιονισμένες βουνοκορφές, όπου ο Άη Βασίλης και οι βοηθοί του, τα ξωτικά, εργάζονται όλο το χρόνο στο εργαστήριό τους προκειμένου όλα τα παιδιά του κόσμου, μικρά και μεγάλα, να πάρουν στην ώρα τους το δώρο τους. Εκτός βέβαια και αν του το ζητήσουν με όλον τους τον ενθουσιασμό και τον πείσουν ότι το έχουν ανάγκη νωρίτερα από τον προκαθορισμένο χρόνο. Όπως ακριβώς και το παιδί που γράφει αυτό το κείμενο. Συγγνώμη, η ενήλικη ήθελα να πω. Ή μάλλον η ενήλικη που όπως φαίνεται, αρνείται πεισματικά να μεγαλώσει και πιστεύει ακόμη στον Άη Βασίλη και στο θαύμα των Χριστουγέννων!


Κούνησα το δέμα όσο μπορούσα-γιατί ήταν και αρκετά βαρύ-και τα άκουσα να μου “ψιθυρίζουν” μέσα από το χάρτινο περιτύλιγμά τους να τα απελευθερώσω για να βρεθούν το γρηγορότερο στην αγκαλιά μου. Βιάζονταν να μου φανερώσουν τα μυστικά τους, τις ιστορίες τους και τα όνειρά τους που κρατούσαν μέσα τους σαν έναν πολύτιμο θησαυρό. Τον πολυτιμότερο όλων.

Δεν πρόλαβα καλά καλά να ξετυλίξω το χαρτί και εκείνα πήραν τη θέση τους δίπλα μου στον καναπέ διεκδικώντας το καθένα με το δικό του ξεχωριστό τρόπο το ενδιαφέρον και την προσοχή μου. 

Και δεν τους χάλασα χατίρι! Όλα κέρδισαν με το σπαθί τους μια θέση στη βιβλιοθήκη μου και κατ’επέκταση στην καρδιά μου…

Και ήταν όλα τους υπέροχα! Ένα προς ένα.

Τόσο, που γίναμε πλέον φίλοι και θέλησα να τους συστήσω και σε εσάς για να μοιραστώ τη χαρά μου!

Και πού ξέρετε..; Ίσως κάποιο από αυτά να καταφέρει να κερδίσει κάπως, κάπου, κάποτε και τη δική σας καρδιά…

Φύγαμε, λοιπόν!


“Στα Χρόνια της Ομίχλης-Σμύρνα” του Νίκου Γούλια

Σμύρνα και Σμύρνη. Μια γυναίκα και μια πολιτεία. Φημισμένη για τα πυρρόξανθα μαλλιά της, η Σμύρνα, για το κορμί λαμπάδα, για την αγέρωχη θωριά της. Ξακουστή στα πέρατα του κόσμου η Σμύρνη, για τις περαντζάδες και τα αρώματά της, τα ξενοδοχεία και τα
καταγώγια της. Κοσμοπολίτισσες και οι δύο. Και η γυναίκα και η πολιτεία. Όλους τους είχαν στα πόδια τους, Έλληνες, Τούρκους, Αρμένηδες και λεβαντίνους. 

Από τους Βαλκανικούς Πολέμους και τον πρώτο ξεριζωμό των Μικρασιατών το 1914 έως την κατοχή της Σμύρνης το 1919, και από τα χαρακώματα του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου έως την προέλαση του Ελληνικού Στρατού σχεδόν έξω από την Άγκυρα, ένας Έλληνας κι ένας Τούρκος, ανυποψίαστοι για το παρελθόν και τα μυστικά που τους δένουν, θα βρεθούν αντιμέτωποι στη δίνη της μικρασιατικής εκστρατείας. Εχθροί τελικά ή φίλοι; Και ανάμεσά τους, πότε με τον έναν και πότε με τον άλλο, η Σμύρνα… 

Μετά την ΙΑΣΜΗ και τη ΧΑΤΙΣΕ, η ΣΜΥΡΝΑ έρχεται να κλείσει με τον πιο απρόσμενο τρόπο την επική διαδρομή στα ταραγμένα χρόνια της ομίχλης.


"Ο Μεταξοσκώληκας" του Ρόμπερτ Γκαλμπρεϊθ (ψευδώνυμο της Τζ.Κ.Ρόουλινγκ)

Όταν ο συγγραφέας Όουεν Κουίν εξαφανίζεται, η σύζυγός του απευθύνεται στον ντετέκτιβ Κόρμοραν Στράικ. Στην αρχή, πιστεύει ότι απλώς έχει φύγει για λίγες μέρες μόνος του-το έχει ξανακάνει άλλωστε-και αναθέτει στον Στράικ να τον βρει και να τον φέρει πίσω. 

Καθώς, όμως, ο Στράικ ερευνά την υπόθεση, αντιλαμβάνεται ότι η εξαφάνιση του Κουίν δεν είναι τόσο απλή όσο νομίζει η σύζυγός του. Ο συγγραφέας έχει μόλις ολοκληρώσει ένα μυθιστόρημα στο οποίο περιγράφει με τα μελανότερα χρώματα σχεδόν όλους τους
γνωστούς του. Αν εκδοθεί, το μυθιστόρημα αυτό μπορεί να καταστρέψει ζωές. Οπότε, είναι πολλοί αυτοί που θέλουν τη σιωπή του. 

Όταν ο Κουίν, τελικά, βρεθεί βάναυσα δολοφονημένος κάτω από περίεργες συνθήκες, ο Στράικ θα δώσει μάχη με τον χρόνο προκειμένου να κατανοήσει τα κίνητρα ενός αδίστακτου δολοφόνου, όμοιο του οποίου δεν έχει συναντήσει ποτέ... 

Ο ΜΕΤΑΞΟΣΚΩΛΗΚΑΣ, το δεύτερο βιβλίο της επιτυχημένης σειράς με πρωταγωνιστές τον Κόρμοραν Στράικ και τη δυναμική νεαρή βοηθό του Ρόμπιν Έλακοτ, είναι ένα συναρπαστικό αστυνομικό μυθιστόρημα με συνεχείς ανατροπές. 




“Ζωές του Φθινοπώρου” του Θοδωρή Παπαθεοδώρου

Αθήνα, 1966 

Η πλατεία Ηρώων, η οδός Ήβης, η οδός Νυμφών, τόποι και δρόμοι σαν όλους τους τόπους και δρόμους της Αθήνας, μικροί, ασήμαντοι, λυπημένοι, τυραννικοί, μα κι απέραντα τρυφεροί. Έχουν πολλή σκόνη, πολύ βάσανο, πολλές γυναίκες, πολλά παιδιά, πολλή φασαρία και πολλή σιωπή. Σ’ αυτούς τους δρόμους γεννιούνται και πεθαίνουν οι επιθυμίες και τα όνειρα των ανθρώπων που έρχονται κάθε δειλινό με το γλυκό αεράκι και χάνονται
κάθε αυγή με τη θλιβερή σειρήνα της φάμπρικας. 

Οι ελπίδες του νεαρού Λουκά, η νοσταλγία του ξεπεσμένου “Κόμη”, ο αδιέξοδος έρωτας του μεσόκοπου Αγησίλαου, η γονατισμένη ζωή της εργάτριας Αργυρούλας, ο σκληρός Βλάσης και η εξαπατημένη Φρόσω, η απογοήτευση της Άννας που ικετεύει για δυο λέξεις τρυφερές, ο φιλότιμος Σπύρος κι ο γοητευτικός Αλέκος που την πολιορκούν, αλλά κι η θεατρίνα, ο χαφιές, ο τραμπούκος, οι παπατζήδες, οι πόρνες, οι ιδρωμένοι άντρες στα μηχανουργεία και οι γυναίκες που βρίζονται στα κεφαλόσκαλα, προτού αγκαλιαστούν και σταυροφιληθούν ξανά αλλάζοντας λόγια συγγνώμης κι αγάπης. 

Ζωές γλυκές και ζωές φαρμακωμένες, αξιοπρεπείς και μικρόψυχες, τραχιές και τρυφερές. Άλλες εύκολες, άλλες δύσκολες, άλλες ακύμαντες κι άλλες φουρτουνιασμένες. Ζωές ασπρόμαυρες, γρατζουνισμένες, φθαρμένες, μα και ζωές ανυπόφερτα νοσταλγικές.


“Το Πρώτο Τηλεφώνημα από τον Παράδεισο” του Μιτς Άλμπομ

Μια φθινοπωρινή μέρα, τα τηλέφωνα στη μικρή πόλη Κόλντγουοτερ του Μίσιγκαν αρχίζουν να χτυπούν. Οι άνθρωποι που τηλεφωνούν είναι αγαπημένα πρόσωπα που έχουν φύγει από τη ζωή και λένε ότι καλούν από τον παράδεισο. 

Την ίδια αυτή μέρα, ο Σάλι Χάρντινγκ βγαίνει από τη φυλακή, όπου είχε μπει για ένα έγκλημα που δεν είχε διαπράξει. Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του, η γυναίκα του πέθανε.
Επιστρέφει στο σπίτι του με την ελπίδα να ξαναφτιάξει τη ζωή του με τον γιο του. Αντί γι’ αυτό, βρίσκει τους πάντες αναστατωμένους με τα τηλεφωνήματα από τον παράδεισο. Καθώς αυτά όλο και πληθαίνουν, άνθρωποι συρρέουν από παντού για να δουν από κοντά το θαύμα. 

Όταν ο γιος του αρχίζει να κουβαλάει συνεχώς πάνω του ένα πλαστικό τηλέφωνο περιμένοντας τη μητέρα του να τον καλέσει, ο Σάλι αποφασίζει να αντιδράσει, αποδεικνύοντας ότι το φαινόμενο του Κόλντγουοτερ δεν είναι παρά μια απάτη. Είναι όμως; Ή μήπως πρόκειται για το μεγαλύτερο θαύμα του κόσμου;

Μια συγκινητική ιστορία για τη δύναμη της σχέσης που μας συνδέει με τους αγαπημένους μας που δεν μπορούμε να δούμε.


“Το Τραγούδι της Αννέτας” της Δήμητρας Ιωάννου

Αθήνα, σήμερα 

Η Άννα παντρεύεται τον επιχειρηματία Ανάργυρο Σοφιανό, βασικό μέτοχο ενός υπερσύγχρονου ιδιωτικού νοσοκομείου, ενώ παράλληλα αντιστέκεται στην έντονη έλξη που της ασκεί ο γοητευτικός Μενέλαος. Εγκλωβισμένη σε έναν κακό γάμο, ξαφνικά αρρωσταίνει βαριά, πράγμα που προβληματίζει τον περίγυρό της. Η Άννα, ο Μενέλαος κι οι φίλοι τους
έρχονται αντιμέτωποι με έναν ιατρικό κολοσσό που περιφρουρεί καλά τα μυστικά του. Κι αν οι υποψίες τους είναι αληθινές, τότε ίσως όλοι κινδυνεύουν άμεσα, μπλεγμένοι σε ένα κύκλωμα που ξεπερνά και την πιο στρεβλή φαντασία. 

Επτάνησα, 17ος αιώνας 

Ο Μέλιος Ρενέσης ερωτεύεται παράφορα την κοντεσίνα Αννέτα Οριφερίνα, όμως ο κόντες Νικηφόρος Τεμπέστας, εκβιάζοντας τον πατέρα της, καταφέρνει να τους χωρίσει. Κι ενώ οι δυο νέοι σχεδιάζουν κρυφά μια νέα ζωή μακριά, το νησί πλήττεται από μια σειρά άγριων δολοφονιών, που σπέρνουν τον τρόμο στους κατοίκους του. Ποιος είναι στ’ αλήθεια ο μυστηριώδης φονιάς και τι τον συνδέει μαζί τους; Θα καταφέρουν οι δυο νέοι να τον ξεσκεπάσουν ή θα τους σταματήσει η ζοφερή παρουσία του; Ποια είναι αυτά τα πρόσωπα από το παρελθόν που κάνουν επίμονα την εμφάνισή τους στα όνειρα της Άννας; Θα μπορέσουν να τη βοηθήσουν και να της δώσουν τις απαντήσεις που αναζητά; 

Ένα μυθιστόρημα γεμάτο αγωνία και έρωτα, ζυμωμένο σελίδα σελίδα με τις μαγικές νότες μιας μελωδίας, που τραγουδά γλυκά τον πόνο της αλύτρωτης αγάπης.


“Ο Χείμαρρος του Θανάτου” των Μίκαελ Γιουρτ και Χανς Ρούσενφελντ

Καθώς δύο φίλες κάνουν πεζοπορία στην οροσειρά του τριγώνου της περιοχής Γέμτλαντ στη βόρεια Σουηδία, φτάνουν σε μια μακάβρια ανακάλυψη: ένα σκελετωμένο χέρι που ξεπροβάλλει από το έδαφος. 

Την υπόθεση αναλαμβάνουν οι αστυνομικές αρχές και η ομάδα του Σεμπάστιαν Μπέργκμαν. Οι έρευνες αποκαλύπτουν έναν τάφο όπου είναι θαμμένοι έξι άνθρωποι, δύο εξ αυτών παιδιά. Η ταυτοποίηση των νεκρών αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολη. Οι δύο είναι ένα ζευγάρι Ολλανδών που είχαν δηλωθεί εξαφανισμένοι από το φθινόπωρο του 2003. Για τους
υπόλοιπους τέσσερις, όμως, δεν υπάρχει κανένα απτό στοιχείο. Η υπόθεση γίνεται ακόμα πιο περίπλοκη όταν ο Μπέργκμαν και η ομάδα του διαπιστώνουν ότι εμπλέκεται η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. 

Παράλληλα, ένας δημοσιογράφος ερευνά την εξαφάνιση δύο Αφγανών προσφύγων που εκκρεμεί από το 2003. Σκαλίζοντας την υπόθεση, διαπιστώνει πως το γεγονός είχε αποσιωπηθεί για λόγους εθνικής ασφάλειας. 

Ο Μπέργκμαν και η ομάδα του θα αγνοήσουν τις άνωθεν εντολές και θα συνεχίσουν να διερευνούν την υπόθεση, για να ανακαλύψουν στο τέλος μια δαιδαλώδη συνωμοσία.



 Καλή ανάγνωση και καλά Χριστούγεννα!


*Όλα τα παραπάνω βιβλία κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου