Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Στην κουζίνα με το “Όχι πια γλουτένη, μαμά”!



Γράφει η Βίκυ Καλοφωτιά
 
“Αυτό το βιβλίο που κρατάς στα χέρια σου μπορεί να μην έχει γραφτεί από έναν άνθρωπο δυσανεκτικό στη γλουτένη, έχει γραφτεί όμως από κάποιον που αγαπάει πάρα πολύ τα παιδιά και το φαγητό. Με τόση αγάπη μόνο πολύ γευστικές συνταγές μπορούν να γραφτούν”, διαβάζω στο οπισθόφυλλο του δεύτερου βιβλίου της Θέμιδος Καρδιόλακα με τον τίτλο “Όχι πια γλουτένη, μαμά”

Δεν χρειαζόταν κάτι παραπάνω για να καταλάβει και αυτό το βιβλίο της μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου ακόμη και πριν το διαβάσω. Απομονώνοντας τη φράση “ έχει γραφτεί από κάποιον που αγαπάει πάρα πολύ τα παιδιά” γνώριζα ήδη ότι εφόσον ήταν γραμμένο από μια τέτοια πένα, ήταν πολύτιμο και ξεχωριστό. Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του, μια-μια οι ευφάνταστες συνταγές ξεπετάγονταν μπροστά μου μαγεύοντάς με με τις πολύχρωμες φωτογραφίες και τον πρωτότυπο τρόπο παρουσίασής τους. Συνταγές διαλεγμένες με πολλή προσοχή για παιδιά που έχουν κοιλιοκάκη και άρα δεν μπορούν να καταναλώνουν τροφές που περιέχουν γλουτένη

Μη γνωρίζοντας τι σημαίνει ο όρος “κοιλιοκάκη”, ανέτρεξα στα διαδικτυακά ράφια διαφόρων βιβλιοθηκών και μετά από λίγη ώρα η απορία μου επιτέλους λύθηκε. Η κοιλιοκάκη είναι μια διαταραχή του λεπτού εντέρου που εμφανίζεται σε γενετικά προδιατεθειμένα άτομα από τη μέση βρεφική ηλικία και ενδέχεται να οδηγήσει ακόμη και σε αδυναμία ανάπτυξης στην περίπτωση που δεν ακολουθηθεί μια ισορροπημένη και κατάλληλη διατροφή.

Αφορμή για τη συγγραφή του εν λόγω βιβλίου-που είναι το πρώτο ελληνικό βιβλίο με συνταγές αποκλειστικά χωρίς γλουτένη-στάθηκε ένα παιδί κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου για την κοιλιοκάκη στο οποίο συμμετείχε η συγγραφέας, όταν την κοίταξε με τα
λαμπερά του μάτια που καθρεφτίζουν την παιδική αθωότητα και τη ρώτησε: “Εμένα μπορείτε να μου πείτε τι να κάνω για να μη ζηλεύω τα άλλα παιδάκια όταν τρώνε;”. Αμέσως μετά, μπήκε στην κουζίνα, όπως χαρακτηριστικά περιγράφει και στο βιβλίο και άρχισε ακατάπαυστα να φτιάχνει συνταγές που να μην έχουν να ζηλέψουν τίποτα από εκείνες που περιέχουν γλουτένη.

Και τα κατάφερε! Με εφόδια τις γνώσεις της γύρω από το αντικείμενο της μαγειρικής τέχνης και την αγάπη της για τα παιδιά, μοιράζεται με τις μαμάδες σε κάθε γωνιά της χώρας, τις 63 αυτές συνταγές που ανυπομονούν να κάνουν κάθε παιδί να χαμογελάσει έτσι ώστε να μη χρειαστεί ποτέ ξανά να υποβληθεί από κάποιο μια ερώτηση, όπως αυτή που αποτέλεσε τη σπίθα για να δημιουργηθεί το ιδιαίτερο αυτό βιβλίο.

Ένα πολύχρωμο ψηφιδωτό γεύσεων από τη Θέμιδα Καρδιόλακα αλλά και σημαντικών πληροφοριών για την “κοιλιοκάκη” από την παιδίατρο γαστρεντερολόγο-ηπατολόγο Δρα Αίγλη Ζέλλου σε συνδυασμό με έναν συνοπτικό πίνακα προϊόντων που περιέχουν και όσων δεν περιέχουν γλουτένη, συνθέτουν το περιεχόμενο ενός βιβλίου που δεν πρέπει να λείψει από καμιά βιβλιοθήκη γονέων, ειδικών επιστημόνων, εκπαιδευτικών και όλων όσων αγαπούν πολύ τα παιδιά. Ακριβώς, όπως και η συγγραφέας του. 

Καλοτάξιδο!

  
*Η έκδοση του βιβλίου της Θέμιδος Καρδιόλακα “Όχι πια γλουτένη, μαμά” τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας για την Κοιλιοκάκη και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου