Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Φλώρα Παπαδοπούλου: “Η Μεσογειακή διατροφή έχει πάρει το δρόμο της επιστροφής στον τόπο της”



Οι στιγμές που η οικογένεια συγκεντρώνεται γύρω από το τραπέζι, όσο πάνε και σπανίζουν, καθώς οι έντονοι ρυθμοί της ζωής διεκδικούν όλο και μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητάς μας. Όταν πάλι καταφέρνουμε να “ξεκλέψουμε” λίγο χρόνο για να απολαύσουμε τις πολύτιμες αυτές στιγμές, φροντίζουμε να έχουμε στο τραπέζι μας κρέας, αλλαντικά και κάθε λογής μεζεδάκια διότι χωρίς την παρουσία τους θεωρούμε ότι…λουκούλλειο γεύμα δεν γίνεται να υπάρξει. Κι όμως, όπως υποστηρίζει η Φλώρα Παπαδοπούλου στο βιβλίο της “Ωμοφαγική Διατροφή: Γευστικές Αλμυρές και Γλυκές Συνταγές για Υγεία και Μακροζωία” όχι μόνο μπορεί να υπάρξει αλλά συμβάλλει στο να “φτιάχνει η φυσική μας κατάσταση, να επανέρχεται το κέφι, η ενέργεια και η χαρά μέσα μας και να γινόμαστε πάλι παιδιά”. Άλλωστε, αποτελεί έναν μύθο το ότι ο άνθρωπος πρέπει να καταναλώνει κρέας για να εξασφαλίζει την υγεία σε όλη τη διάρκεια της ζωής του και η ίδια ως οπαδός χορτοφαγικής ωμοφαγίας αποτελεί ένα ολοζώντανο παράδειγμα γι’αυτό.

Συνέντευξη στη Βίκυ Καλοφωτιά

Κυκλοφορούν αρκετά βιβλία διατροφής στο εμπόριο κι όμως το δικό σας είναι το πρώτο για την ωμοφαγία στην ελληνική αγορά. Αλήθεια, τι είναι η ωμοφαγία και γιατί κάνει καλό στην υγεία μας;

Με δυο λόγια η ωμοφαγία είναι να τρώμε την τροφή μας χωρίς χημική ή θερμική επεξεργασία. Στη φυσική της μορφή. Έχει αποδειχτεί στο πέρας των χρόνων από πάμπολλες περιπτώσεις ότι η ωμοφαγία βοηθάει πολύ στην αποτοξίνωση του οργανισμού και στη σωστή απορρόφηση των βιταμινών λόγω  συμβατότητας με τον οργανισμό μας και γιατί είναι πλούσια διατροφή σε ένζυμα κάτι που συνηγορεί για τη νεότητα και την υγεία.

Πόσο διαδεδομένη είναι η ωμοφαγική διατροφή στην Ελλάδα;

Αν και είναι πολύ λίγα τα χρόνια που ακούστηκε στην Ελλάδα, θα έλεγα αρκετά. Ο κόσμος που την ακολουθεί κατά γράμμα δεν είναι πολύς αλλά ο κόσμος που την φλερτάρει και την προσπαθεί, είναι.


Αναφέρετε στο βιβλίο ότι “η ωμοφαγία είναι η διατροφή του μέλλοντος”. Με ποιον τρόπο είναι δυνατό κάτι τέτοιο;

Δεν το αναφέρω με την έννοια του δυνατού αλλά με την αναπτυσσόμενη δυναμική των πραγμάτων σε θέματα διατροφής. Αναγκαστικά οι άνθρωποι λόγω των ασθενειών, των δυσανεξιών και πολλών προβλημάτων που δημιουργεί ο συμβατικός τρόπος διατροφής προχωρούν σε πιο “απλοϊκές τροφές”, δηλαδή πιο φυσικές και αφαιρούν όλα αυτά που δεν είναι συμβατά με τον οργανισμό έτσι ώστε να θεραπευτεί, οπότε μοιραία κατευθύνεται προς τα εκεί. Ήδη το πρώτο βήμα έγινε με την αποδοχή των βιολογικών προϊόντων παγκοσμίως. Έχουμε βέβαια πολύ δρόμο μπροστά μας ακόμη. 

Ως παιδί αποστρεφόσασταν την κατανάλωση κρέατος και μεγαλώσατε σύμφωνα με το χορτοφαγικό πρότυπο διατροφής. Με ποιες τροφές μπορεί να αντικατασταθεί το κρέας στα γεύματα ενός παιδιού και να προσφέρει στον οργανισμό του όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την ανάπτυξή του;

Είναι τόσες πολλές οι τροφές αυτές αλλά θα αναφέρω μερικές, όπως είναι οι  ξηροί καρποί, τα όσπρια, τα δημητριακά και οι συνδυασμοί τους, λάδια, φρούτα και λαχανικά.

Τελικά πρόκειται περί μύθου ότι ο άνθρωπος χρειάζεται να καταναλώνει και κρέας για να είναι ισορροπημένη η διατροφή του;

Για μένα είναι ένας τεράστιος μύθος και είμαι η απόδειξη για αυτό, τουλάχιστον για τον εαυτό μου. Αλλά  υπάρχουν και πολλοί άλλοι άνθρωποι σαν και εμένα στον κόσμο. Όταν ακούω ότι "ο γιατρός είπε ότι το παιδί χωρίς κρέας δεν θα αναπτυχθεί", κοιτάζομαι στον καθρέπτη. Το άκουσα τόσες φορές σαν παιδί. Σίγουρα η διατροφή είναι μια σοβαρή υπόθεση και πρέπει να της δίνουμε την πρέπουσα σημασία, δεν είμαι δηλαδή υπέρ όσων αποφασίζουν να γίνουν χορτοφάγοι και απλά σταματάνε να τρώνε κρέας. Θα πρέπει πρώτα να ενημερωθούν και να αποκτήσουν γνώσεις ώστε εκ του ασφαλούς να αλλάξουν τη διατροφή τους.

Ελαιόλαδο, ντομάτα, τυρί φέτα, φρούτα και λαχανικά υπάρχουν σε αφθονία στη χώρα μας. Κι όμως σύμφωνα με έρευνες, πολλοί στρέφονται στην κατανάλωση τροφών που σερβίρονται σε ταχυφαγεία. Κατά πόσο πιστεύετε ότι ο Έλληνας μπορεί να μάθει να τρέφεται σωστά εκτιμώντας τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής;

Θεωρώ ότι όλα είναι θέμα παιδείας και σίγουρα η Ελλάδα είναι πολύ πίσω σε αυτό σε όλους τους τομείς. Επίσης ο γρήγορος τρόπος ζωής και το λεγόμενο “life style” που “πουλιέται”, το οποίο λέει ότι πρέπει να είσαι πλούσιος, όμορφος, άνετος και φυσικά να τα βρίσκεις όλα έτοιμα σε συνδυασμό με την ανύπαρκτη πλέον οικογενειακή δομή, βοήθησαν και βοηθούν την ανάπτυξη των ταχυφαγείων. Από εκεί και πέρα δεν έχει τελειωμό ο φαύλος κύκλος, με τα χημικά που βάζουν στα έτοιμα φαγητά και τα βελτιωτικά γεύσης που δημιουργούν εθισμό. Κανείς δεν ασχολείται με το αν αυτό που τρώει στα ταχυφαγεία του προσφέρει κάποιου είδους θρέψη. Ενδιαφέρει μόνο η γεύση και η εμφάνιση. 

Όμως πληθαίνει μέρα με τη μέρα ο κόσμος που ενδιαφέρεται για τη διατροφή του και ψάχνει να μάθει και να κάνει αλλαγές προς το καλύτερο γι’ αυτόν και την οικογένεια του. Και εντυπωσιακή είναι και η περίπτωση των νέων ζευγαριών που περιμένουν μωρό. Πιστεύω ότι η αρχή έχει γίνει και σαφώς η Μεσογειακή διατροφή έχει πάρει το δρόμο της επιστροφής...στον τόπο της.

 
Κατά τη γνώμη σας, μέσω της ωμοφαγίας μπορεί κανείς να αποβάλει εκτός από τις οργανικές τοξίνες και τις “συναισθηματικές” που επηρεάζουν καθημερινά την ψυχολογία του;

Ναι και βέβαια βοηθάει πάρα πολύ η ωμοφαγία διότι γρήγορα ο οργανισμός αποτοξινώνεται, άμεσα βελτιώνεται η φυσική του κατάσταση με αποτέλεσμα να φτιάχνει η ψυχολογία χωρίς να σημαίνει ότι είναι ένα είδος ψυχοθεραπείας.

Αφιερώνετε το βιβλίο σας “στη Μητέρα Φύση και σε κάθε πλάσμα που νιώθει παιδί της”. Κατά τη γνώμη σας ο σύγχρονος άνθρωπος προστατεύει αρκετά τη φύση; Έχει συνειδητοποιήσει πόσο πολύτιμη είναι για τη σωματική και ψυχική του υγεία;

Πιστεύω ότι οι άνθρωποι τα τελευταία 80 χρόνια συμπεριφερόμαστε στη φύση, όπως οι έφηβοι στους γονείς τους, που ναι μεν τους αγαπούν κάπου στο βάθος αλλά απομακρύνονται από αυτούς, τους απορρίπτουν και τους αποκαθηλώνουν σαν πρότυπο. Όλα αυτά όμως μέχρι να ωριμάσουν και να συνειδητοποιήσουν την πραγματική τους αξία και να επιστρέψουν ώριμοι πια να τους τιμήσουν και να τους φροντίσουν, όπως τους πρέπει. 

Πιστεύω λοιπόν ότι τα πλάσματα που νοιώθουν βαθιά μέσα τους τη σύνδεση με τη μητέρα φύση, είναι οι ώριμοι ψυχικά άνθρωποι. Ο χρόνος για την ωριμότητα είναι διαφορετικός στον καθένα μας. Οπότε πιστεύω ότι όλοι περνάμε από όλες τις φάσεις και τώρα είναι η εποχή της ωριμότητας για μεγάλη μερίδα κόσμου, είτε αυτή είναι αναγκαστική λόγω των επιστημονικών μηνυμάτων που λαμβάνουμε για το μέλλον του πλανήτη, είτε όχι.

 
Δώστε μας μια απλή συνταγή βασισμένη στο πρότυπο της ωμοφαγικής διατροφής, που θα μπορούσε να φτιάξει ο καθένας μας για να ξεκινήσει το πρωί την ημέρα του.

Γάλα αμυγδάλου 

Υλικά:
1/4  φλ. Αμύγδαλα 8 ώρες μουσκεμένα και καθαρισμένα
2-3 χουρμάδες ή μια μπανάνα ή ένα αχλάδι ή ένα ροδάκινο κλπ.
1 φλ. νερό
1 κουταλάκι του γλυκού ταχίνι
Λίγη κανέλα ή άρωμα βανίλιας από φασόλι 

Παρασκευή:
Ρίχνουμε όλα τα υλικά (εκτός της κανέλας) μαζί στο μπλέντερ, τα λιώνουμε καλά ώστε να μην υπάρχουν κομματάκια και σερβίρουμε αμέσως πασπαλίζοντας με την κανέλα. Ένα χορταστικό, θρεπτικό και πεντανόστιμο ρόφημα!

Διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου σας ότι “υπάρχουν απλά μονοπάτια για να γίνει ο σύγχρονος άνθρωπος ευτυχισμένος”. Πώς επιτυγχάνεται αυτό μέσω της χορτοφαγικής ωμοφαγίας;

Εδώ πρέπει να πω ότι η χορτοφαγική ωμοφαγία δεν είναι απλά μια διατροφή αλλά μια φιλοσοφία που λέει ότι όσο πιο κοντά στη φύση πάει σε όλα τα επίπεδα της ύπαρξης του ο άνθρωπος, τόσο περισσότερο βελτιώνεται. 

Οπότε, απλουστεύοντας τη διατροφή μας (αποφυγή τοξινών) αρχίζουμε και βλέπουμε τα πράγματα από άλλη “οπτική” και από εκεί ξεκινάει το “μονοπάτι”. Φτιάχνει η φυσική μας κατάσταση, επανέρχεται το κέφι η ενέργεια και η χαρά και γινόμαστε πάλι παιδιά από τη στιγμή που ανακτούμε τις δυνάμεις μας.

Έχετε σκεφθεί την ιδέα για τη συγγραφή ενός ακόμη βιβλίου;

Ήδη τελειώνω άλλο ένα βιβλίο και προετοιμάζω και άλλα δυο.



*Το βιβλίο της Φλώρας Παπαδοπούλου, “Ωμοφαγική Διατροφή: Γευστικές Αλμυρές και Γλυκές Συνταγές για Υγεία και Μακροζωία” κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου