Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Η όγδοη ημέρα της δημιουργίας...μια παράσταση για τον αλληλοσπαραγμό, την συνύπαρξη και την κοινωνία

Την όγδοη ημέρα της δημιουργίας ο άνθρωπος είχε, πια, το προνόμιο της επιλογής. Και έφτιαξε τον θύτη και το θύμα.Την πρώτη ημέρα της δημιουργίας, ο Θεός έφτιαξε το φως εκ του μη όντος, εκεί που προϋπήρχε μόνο σκοτάδι και χάος...
 Και τότε, την όγδοη ημέρα της δημιουργίας, ο άνθρωπος (αυτός ο νέος Θεός, κατ'εικόνα και ομοίωση του δημιουργού του) έφτιαξε το θύτη και το θύμα. Η Ιστορία του Ανθρώπου είναι ταυτόχρονα και το Χρονικό της Βίας. Η επιβίωση των κοινωνιών και του ανθρώπινου είδους, οφείλεται στην ύπαρξη και στη συντήρηση της βίας ανάμεσα στους ανθρώπους.
Με δραματουργική  βάση  τα  διηγήματα  του André  Pieyre  de Mandiargues,  «Το  Αίμα του Αμνού»  και «Ροδογύνη»  όπως  και  το διήγημα  του George  Bataille,  «Ο  Νεκρός»,  η  Εταιρεία  Θεάτρου  «Θέρος»  μελετά αυτούς τους μηχανισμούς συνύπαρξης και αλληλοσπαραγμού στις ανθρώπινες  κοινωνίες και "ανεβάζει" αυτή την ξεχωριστή παράσταση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
  Οι  τρεις  κεντρικές  ηρωίδες  αυτών  των  διηγημάτων προσεγγίζονται σαν «στιγμές» της ίδιας προσωπικότητας και της πορείας της μέσα σε  κοινωνικά  σύνολα  που  τη  διαπομπεύουν  ή  τη  βασανίζουν,  ελπίζοντας  στην αναμόρφωσή της. Άξονα αυτής της μελέτης πάνω στη βία, αποτελεί ο φιλόσοφος René Girard. H σκηνοθέτις Ηλέκτρα  Ελληνικιώτη και  η  ομάδα  της  επιχειρούν  μια  χαρτογράφηση  του Ανθρώπου και των βίαιων τελετουργικών επιβίωσης του. 
Ερμηνεύουν: Χρήστος Καπενής, Μαρία Μαμούρη, Ελένη Ορνεράκη,          Φάνης Παυλόπουλος, Μαίρη Χάγια
 Έως Κυριακή 5 Απριλίου 
Κάθε Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο, στις 21:30
Κάθε Κυριακή, στις 19:30

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου