Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Οι παλαιότερες φωτογραφίες στον κόσμο!

Συναρπαστικό "ταξίδι" στην ιστορία προσφέρουν οι παλαιότερες φωτογραφίες στον κόσμο, που ανάγονται χρονικά στις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα! Από το 1826, οπότε ο Γάλλος πρωτοπόρος Νικηφόρ Νιέψ αποτύπωσε, για πρώτη φορά, κάτι στον φωτογραφικό φακό, η ανάπτυξη της τέχνης αυτής υπήρξε ραγδαία, καθώς χρειάστηκαν μόλις 30 χρόνια για να εξελιχθεί η φωτογραφία σε προϊόν μαζικής κατανάλωσης. Ας δούμε λοιπόν ορισμένες από τις πρώτες φωτογραφίες που σώζονται έως τις μέρες μας.  

Του ΑΝΔΡΕΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ


1826: "Η θέα από το παράθυρο στο Λε Γκρα", του Νικιφόρ Νιέψ, είναι η παλαιότερη

σωζόμενη φωτογραφία στον κόσμο! Η φωτογραφία αυτή εκτυπώθηκε σε μια μεταλλική πλάκα από κασσίτερο και απεικονίζει σπίτια στην κωμόπολη Λε Γκρα της Βουργουνδίας, στη Γαλλία.  



 Η "θέα από το παράθυρο στο Λε Γκρα" είναι η παλαιότερη σωζόμενη φωτογραφία στον κόσμο.




1832: "Μπουλεβάρντ Ντε Τεμπλ", η πρώτη φωτό στην οποία απεικονίζεται άνθρωπος!

Ένας άλλος Γάλλος πρωτοπόρος της φωτογραφίας, ο Λουί Νταγκέρ, κατόρθωσε να απαθανατίσει ανθρώπινο ον σε κεντρικό δρόμο του Παρισιού. Η πρωτόγονη φωτογραφική μηχανή της εποχής δεν μπορούσε να "πιάσει" τις περισσότερες άμαξες και τους ανθρώπους που κινούνταν στον πολυσύχναστο δρόμο. Ωστόσο, ο Νταγκέρ μπόρεσε να αποτυπώσει στον φακό ένάν άνδρα που καθόταν για αρκετή ώρα ακίνητος, ενόσω ένας λούστρος του γυάλιζε τα παπούτσια. Χωρίς να το ξέρει, αυτός ο
άγνωστος άνδρας έγραψε ιστορία!




             
1839: Το πρώτο φωτογραφικό πορτρέτο ανθρώπου. Ο Ρόμπερτ Κορνίλιους, χημικός από την Ολλανδία που μετανάστευσε στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, φωτογραφήθηκε έξω από το κατάστημά του. 

1839: Μια γυναίκα φωτογραφίζεται για πρώτη φορά! Πρόκειται για την Ντόροθι Κάθριν Ντρέιπερ, η οποία έζησε στη Νέα Υόρκη και απαθανατίστηκε στην εικονιζόμενη δαγγεροτυπία, όπως ονομάζεται η φωτογραφική μέθοδος του Λουί Νταγκέρ.    
 1847: Μια από τις πρώτες πολεμικές φωτογραφίες δείχνει τον Αμερικανό στρατηγό Τζον Γουλ και το επιτελείο του μετά από την κατάληψη της μεξικανικής πόλης Σαλτίλο. Η πρώτη ένοπλη σύγκρουση που αποτυπώθηκε στον φωτογραφικό φακό ήταν ο πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού, που άρχισε το 1846 και έληξε το 1848. Ωστόσο, οι φωτό απ' αυτήν την σύρραξη είναι ελάχιστες, καθώς η τεχνολογία της εποχής βασιζόταν στις δαγγεροτυπίες, οι οποίες εκτυπώνονταν σε γυάλινες πλάκες.  


    
1847: Η πρώτη φωτογραφία που δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα ελήφθη στην Γαλλία και απεικονίζει την σύλληψη, από την αστυνομία, ενός υπόπτου για αξιόποινη πράξη. 

 

1858: Εκπληκτική είναι η παλαιότερη σωζόμενη αεροφωτογραφία που ελήφθη από τον Αμερικανό Τζέιμς Ουάλας Μπλακ. Στην συγκεκριμένη φωτό βλέπουμε την Βοστόνη από ψηλά, καθώς η φωτογραφία ελήφθη μέσα από ένα αερόστατο.  

1861: Η πρώτη έγχρωμη φωτογραφία ελήφθη κατά την διάρκεια ενός μαθήματος

φυσικής από τον Τζέιμς Κλερκ Μάξγουελ και απεικονίζει μια κορδέλα. Ο Σκοτσέζος φυσικός χρησιμοποίησε για την φωτό αυτή τρία διαφορετικά φίλτρα (κόκκινο, μπλε και πράσινο).    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου