Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Ένα ντοκιμαντέρ για το μουσικό έργο του Μίκη

Σήμερα Παρασκευή 24 Ιουλίου θα προβληθεί στον κινηματογράφο ΑΛΚΥΟΝΙΣ, η ταινία "Μίκης Θεοδωράκης. Συνθέτης" του Αστέρη Κούτουλα και του Κlaus Salge στο πλαίσιο του Φεστιβάλ 90 χρόνια Μίκης. Το εν πολλοίς άγνωστο έργο του συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη παρουσιάζεται σε λιγότερο από μια ώρα, χρονολογικά δομημένο και δίνει μια συνολική εικόνα της καλλιτεχνικής δημιουργίας του Θεοδωράκη καλύπτοντας μια περίοδο επτά δεκαετιών.Η αφήγηση αρχίζει από τα πρώτα τραγούδια και την «Κασσιανή – Θεία Λειτουργία» του έφηβου Θεοδωράκη, περνά στα έργα μουσικής δωματίου και τη Sinfonietta της δεκαετίας του 1940, τη Σουίτα αρ. 1 για πιάνο και ορχήστρα καθώς και άλλα έργα της περιόδου του Παρισιού, παρουσιάζει την εντατική ενασχόληση του συνθέτη με τους κύκλους τραγουδιών τη δεκαετία του 1960, με το ορατόριο «Canto General», τη Συμφωνία αρ. 4, τις Ραψωδίες για κιθάρα και τσέλο, και φθάνει μέχρι τις όπερες. Σχεδόν 30 μουσικά παραδείγματα, από τα οποία το καθένα αντιπροσωπεύει μια περίοδο του έργου του, αποκαλύπτουν το ευρύτατο συνθετικό φάσμα του Θεοδωράκη και μας εξοικειώνουν με ένα ανεπανάληπτο σε όγκο και καλλιτεχνική αξία έργο.
Η εξαιρετικά ταραχώδης ζωή του καλλιτέχνη αντανακλάται απόλυτα στις συνθέσεις του. Ούτε η μουσική, ούτε η ζωή του μπορούν να ειδωθούν αποσπασμένες από τη νεώτερη ευρωπαϊκή και ελληνική ιστορία.
Η ταινία προσεγγίζει το φαινόμενο «Θεοδωράκης» δίνοντας κυρίως το λόγο στον ίδιο τον συνθέτη, και αφήνοντας τη μουσική και την εικόνα να μιλήσουν από μόνες τους, χωρίς σχόλια ή επεξηγήσεις. Ένας Θεοδωράκης στην πιο αυθεντική του μορφή.
Σενάριο και σκηνοθεσία: Αστέρης Κούτουλας και Klaus Salge.
Μια ταινία της November Film σε συμπαραγωγή με το ZDF και σε συνεργασία με την ARTE.

Ώρα: 18.30

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου