Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Ο εορτασμός του Αρκαδίου παρουσία του Ελ.Βενιζέλου

Τα 100 χρόνια της Ελληνικής Ανεξαρτησίας  γιορτάζονται σε όλη την Ελλάδα το 1930. 
Στο Ρέθυμνο προσκαλείται ο τότε Πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο να τιμήσει με την παρουσία του τη διπλή γιορτή: την Εκατονταετηρίδα της Ανεξαρτησίας και την 64η επέτειο του Αρκαδίου.Ο Βενιζέλος έρχεται στο Ρέθυμνο με το αντιτορπιλικό «ΕΛΛΗ», έρχεται προσκυνητής στην Ιερά Μονή Αρκαδίου, στην οποία μεταβαίνει έφιππος, μια και ο δρόμος προς το Αρκάδι φτάνει μέχρι την Αμνάτο.Ο εορτασμός είναι μεγαλοπρεπής, Παγκρήτιος αλλά και Πανελλήνιος.

Ο Πολύβιος Τσάκωνας, μέλος της επιτροπής εορτασμού, εκδίδει την εβδομαδιαία εφημερίδα «ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ».
Καταγράφει σε 17 συνεχόμενα φύλλα με κάθε λεπτομέρεια την προετοιμασία, το ίδιο το γεγονός και τον απόηχό του, φυλάσσει έγγραφα και χειρόγραφα, φυλάσσει ευλαβικά μέχρι και τις ίδιες τις εικόνες των Κρητών Αγωνιστών που πλαισιωμένες από δάφνινα στεφάνια στόλισαν εκείνη τη μέρα τα σπίτια και τους δρόμους του Ρεθύμνου.

Σήμερα, 86 χρόνια αργότερα τα κείμενα της εφημερίδας αποκρυπτογραφούνται και ζωντανεύουν με τη βοήθεια των αδημοσίευτων και άγνωστων μέχρι τώρα εντύπων και οικογενειακών φωτογραφιών, μέσα από τα αρχεία των Πολύβιου Β. Τσάκωνα, Μάνου Γ. Αστρινού και Φώτη Β. Τσάκωνα.
Όλα τα γεγονότα, μιας μόνο αλλά ιστορικής ημέρας, γίνονται βιβλίο και έκθεση με την επιμέλεια του αρχιτέκτονα Μάνου Φ. Τσάκωνα  και παρουσιάζονται από τον ίδιο.

Την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, στις 12:00 το μεσημέρι, σε εκδήλωση του Δήμου Ρεθύμνης στα πλαίσια του εορτασμού των 150 χρόνων, ο Μανώλης Ζαχαράκης και ο Παντελής Φουρφουλάκης με αναγνώσεις κειμένων της «ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ» και αφηγήσεις της εποχής, θα μας μεταφέρουν στο Ρέθυμνο του 1930, στην αίθουσα του ΣΠΙΤΙΟΥ του ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κατάλληλα στολισμένη, σύμφωνα με τις περιγραφές της εφημερίδας, και με τις γνήσιες εικόνες των αγωνιστών περήφανα αναρτημένες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου