Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Η Τελευταία Μαύρη Γάτα- φάρος θετικής σκέψης



Κυριακή πρωί, πήρα το παιδί που κρύβω μέσα μου και πήγα να δω την παιδική παράσταση "Η τελευταία μαύρη γάτα" , ένα έργο του Ευγένιου Τριβιζά. Το έργο μεταφέρθηκε στο θέατρο 'Αλφα Ιδέα, σε μια παράσταση που θα έπρεπε να δουν  περισσότερο από τα παιδιά οι ενήλικες  για να καταλάβουν πως γεννιούνται και μεταβιβάζονται οι προκαταλήψεις και οι διεσιδαιμονίες. Στόχος δεν είναι η ανίχνευση των ανθρώπινων σφαλμάτων, αντίθετα μέσα από την παιδική αφέλεια ωθείται μια γροθιά στον ρατσισμό.

της Μαρίας Αλιμπέρτη


Επιφωνήματα διέκοπταν την απόλυτη σιγή που είχε απλωθεί καθώς οι μικροί θεατές είχαν αφοσιωθεί στην πλοκή του έργου. Τραγούδι χορός, χιούμορ και φαντασία, μιούζικαλ και ραπ...όλα αυτά τα στοιχεία συναντιούνται και είναι πολύ καλά δεμένα με αποτέλεσμα ο λόγος να ρέει, χωρίς να αντιλαμβάνεσαι τον χρόνο που περνάει. Επίπλεον οι πρωταγωνιστές, που υποδύονται πολλές φορες πολλαπλούς ρόλους καταθέτουν  επί σκηνής υπέροχες ερμηνείες, άλλοτε προσεγγίζοντας τους χαρακτήρες με αστεία και άλλοτεμς δραματική διάθεση. 



Με την γοητευτική φωνή του ήρωα-αφηγητή ταξιδέψαμε  σ' ένα μικρό νησί όπου μια αδελφότητα αποφασίζει να αφανίσει τις μαύρες γάτες ως φορείς γρουσουζιάς...ο ήρωας μας θα μείνει μόνος καθώς οι γάτες άλλου χρώματος θα αποφύγουν να τον στηρίξουν για να μην  στιγματιστούν!

Οι μικροί θεατές θα έρθουν αντιμέτωποι με το δίλημμα : να αλλάξει για να γίνει αποδεκτός ή να μείνει ο εαυτός του και να κινδυνέψει . Σαφώς και άλλες αξίες προβάλλονται στην παράστασης : η φιλία, η αγάπη ενώ άλλες καυτηριάζονται όπως η ματαιοδοξία και η υπεροψία. 
Ο πολυαγαπημένος παραμυθάς της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας δημιούργησε μια ιστορία που μιλά σε κάθε αθώα ψυχή, μέσα απο μια αλληγορία  που κρύβει βαθύτερα νοήματα  και στέλνει μηνύματα για το σπάνιο, το ξεχωριστό και το διαφορετικό! Η τελευταία γάτα μπορεί να είσαι εσύ, εγώ, ο διπλανός μας! Απλά το διαφορετικό στοχοποιείται για να εξυπηρητήσει μερικές φορές συμφέροντα: "Όταν ο υπουργός οικονομικών υποτίμησε το νόμισμα είχε δει μαύρη γάτα, όταν πήγε ο υπουργός εξωτερικών να διαπραγματευτεί είχε δει μαύρη γάτα..." πρότεινε διαπλεκόμενος στον πρωθυπουργό συμπληρώνοντας "για να μην σας μαυρίσουν σκοτώστε τις μαύρες γάτες!', ψάχνοντας για εξιλαστήρια θύματα



Η ομορφιά της ιστορίας συμπυκνώνεται  στο πείσμα για ζωή και στο ένστικτο της επιβίωσης: η μαύρη γάτα γίνεται σύμβολο και πρώτυπο αγωνιστικότητας. Μάλιστα αποδεικνύεται οτι η γρουσουζιά δεν οφείλεται  στους άλλους, αλλά σε εμάς, γεννιέται μέσα μας, αλλά συνηθίζουμε να την  προβάλλουμε σε τρίτους!

Η επιτυχία της παράστασης είναι το ομαδικό πνεύμα όπως διαφάνηκε από την αγκαλιά που σχημάτισαν οι συντελεστές της παράστασης γύρω από τον Στέφανο Ληναίο. Ο καταξιωμένος ηθοποιός συγκινημένος μίλησε για την προσπάθεια αυτης της ομάδας λέγοντας οτι έχει παραδώσει το θέατρο στη νέα γενιά αλλά και  για τον νεαρό Ευγένιο Τριβιζα που τον επισκέφθηκε πριν 20 χρονια στο γραφείο του στο θέατρο Άλφα που δημιουργησε με την Έλλη Φωτίου, αφήνοντας του ένα κείμενο. Εκείνος το διάβασε και του έγραψε μια επιστολή διαβεβαιώνοντας τον ότι έχει ταλέντο αλλά πρέπει εκείνος να το αξιοποιήσει. Αυτή την επιστολή ο κ.Τριβιζάς την έχει κάνει κορνίζα και κοσμεί το γραφείο του. 

 

Μπόμπιρες και γονείς χειροκρότησαν θερμά γιατί αυτή η παράσταση το αξίζει! 

 Σκηνοθεσία: Κώστας Γάκης, Αθηνά Μουστάκα, Κωνσταντίνος Μπιμπής. 
Παίζουν: Αρτεμις Γρύμπλα, Κλείτος Κωμοδίκης, Κώστας Μαγκλάρας, Σωτηρία Μαράθου, Αλκιβιάδης Μπακογιάννης, Νικόλας Παπαδομιχελάκης, Βίκτωρας Πέτσας.

ΣΑΒΒΑΤΟ- ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΙΣ 11π.μ. 

ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΦΑ - ΙΔΕΑ
Πατησίων 37 & Στουρνάρη, 210-5221444

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου