Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Έξοδος 1826 - μεγαλείο της αθάνατης ελληνικής ψυχής


Όλοι οι Έλληνες αλλά και όσοι αισθάνονται ελεύθεροι άνθρωποι πρέπει να δουν την ταινία "Έξοδος 1826", που προβάλλεται στον κινηματογράφο Αλκυονίς. Παρακολουθώντας το εν λόγω φιλμ, που εξιστορεί την πορεία των θρυλικών Παιδιών της Σαμαρίνας προς το πολιορκημένο Μεσολόγγι και την ένδοξη θυσία τους, ένιωσα την αγωνία και την υπέρβαση των ανθρώπων εκείνων που, με αρετή, τόλμη και πίστη στον Χριστό και την Παναγία, πολέμησαν για την ελευθερία του τόπου μας κατά την Επανάσταση του 1821.

του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου


 Εκείνη την εποχή, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, άνδρες και γυναίκες, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, συμμετείχαν  στην προσπάθεια της αποτίναξης του μακραίωνου τουρκικού ζυγού, τότε που "ήταν όλα σιωπηλά, γιατί τά 'σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά", όπως γράφει στον Εθνικό μας Ύμνο ο Διονύσιος Σολωμός.
Η ταινία αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο τις φοβερά αντίξοες συνθήκες εκείνης της εποχής. Σε αυτό το σημείο, θέλω να σημειώσω όχι μόνο τις πολύ καλές ερμηνείες των ηθοποιών αλλά και την εξαιρετική φωτογραφία, η οποία ανέδειξε το μεγαλείο της ελληνικής γης. 

Τα ελληνικά βουνά είναι άρρηκτα δεμένα με το μεγαλείο της αθάνατης ελληνικής ψυχής και του πανανθρώπινου μηνύματος του Ελληνισμού, που αντηχεί στα πέρατα της Γης. 
Θα μου πείτε, τι σχέση έχουν όλα αυτά με το σήμερα;
 Και όμως,το μήνυμα της προσήλωσης στον ιερό σκοπό της Ελευθερίας και το μήνυμα της αντίστασης σε κάθε μορφή υποδούλωσης είναι, στις μέρες μας, πιο επίκαιρο από ποτέ άλλοτε. Κατά την ταπεινή μου άποψη, αυτό είναι και το σημαντικότερο νόημα της ταινίας, καθώς είδα ανθρώπους να αφήνουν τα σπίτια τους, τις οικογένειες τους και οτιδήποτε άλλο έκαναν, για να προσθέσουν ένα λιθαράκι στην ιερή προσπάθεια απελευθέρωσης του τόπου τους από τους κάθε λογής δυνάστες, Αυτό πρέπει να είναι και το
δικό μας χρέος στην σημερινή εποχή

Αναγνωρίζω ότι είναι δύσκολο για όλους μας, αλλά αυτό είναι το διαχρονικό μήνυμα των προγόνων μας, το οποίο αποκόμισα από την ιστορική ταινία που παρακολούθησα. Αν εμείς οι ίδιοι δεν βάλουμε ένα λιθαράκι προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης μας από τους σημερινούς "μεταμοντέρνους" δυνάστες μας, η αναγέννηση τους έθνους μας δεν πρόκειται να έλθει από μόνη της. Η εθνική μας αφύπνιση είναι μονόδρομος, αν δεν θέλουμε να ακυρώσουμε όλα τα επιτεύγματα των προηγούμενων ελληνικών γενεών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου