Κυριακή μεσημέρι, οι Κουδουνάτοι της Νάξου κάνουν "απόβαση" στη συνοικία του Ψυρρή και την κατακτούν! Και πως θα μπορούσαν κάτοικοι, καταστηματάρχες και επισκέπτες να αντισταθούν σε αυτό το θέαμα και κυρίως στο άκουσμα! Ένα πανάρχαιο έθιμο από το νησί του Διονύσου έφεραν στην καρδιά της πόλης των Αθηνών άνδρες και γυναίκες, μεταγγίζοντας το κέφι του αποκρεάτικου γλεντιού, όπως μοναδικά γιορτάζεται αυτές τι ημέρες στο πανέμορφο νησί των Κυκλάδων. Αυτές οι μοναδικές στιγμές ήταν ένα απλό κάλεσμα στους μετέχοντες αλλά και στους υπόλοιπους Αθηναίους να μεταβούν στο νησί και να βιώσουν την αυθεντικό και παραδοσιακό εορτασμό των απόκρεων.
Της Μαρίας Αλιμπέρτη
Την μιζέρια, την γκρίνια και την ηττοπάθεια που μας έφερε αυτή η κρίση που βιώνουμε ξόρκισαν οι Κουδουνάτοι, όπως το έθιμο θέλει να ξορκίζουν κάθε κακό... Η πομπή είχε αφετηρία έφυγε τον σταθμό του Μετρό περίπου στη 13.00 το μεσημέρι με κατεύθυνση την πλατεία των Αγίων Αναργύρων. Περαστικοί ξαφνιασμένοι γίνονταν ένα με την παρέα, παρά το κρύο και το χιονόνερο, καταστηματάρχες έβγαιναν και φωτογράφιζαν, ενώ κάποιοι προσέφεραν κεράσματα τους άνδρες από το Φιλώτι που είχαν δεμένα με σχοινί πολλά κουδούνια και κρατούσαν στο χέρι τη "σόμπα" δηλαδή ένα
ξύλο που ανάγεται στον διονυσιακό φαλλό, το οποίο κρατούσαν οι Μαινάδες του Διονύσου. Καθώς χοροπηδούσαν προκαλούσαν όλο και περισσότερο θόρυβο, αναστατώνοντας την συνοικία που μόνο τέτοιες ώρες συνήθως ησυχάζει. Την ηχητική "επέλαση" φαίνεται πως ευχαριστήθηκαν και θαμώνες των καφέ που πρόταξαν τα κινητά τους για να καταγράψουν αυτή την έκπληξη. Ο μόνος που έδειχνε να ενοχλείται ήταν ένας μικρόσωμος γκριφόν σκύλος που αναστατώθηκε από τον εκκωφαντικό θόρυβο! Μάλιστα λέγεται ότι με αυτό τον έντονο θόρυβο οι Κουδουνάτοι τα παλιά χρόνια προειδοποιούσαν από τα βουνά τους χωριανούς τους για την εμφάνιση των πειρατών στη θάλασσα.
Τα έθιμα στη Νάξο
Το έθιμο των Κουδουνάτων γιορτάζεται πολύ χαρακτηριστικά στο ορεινό χωριό της Νάξου
την Απείρανθο, όπου την τυρινή Κυριακή οι Κουδουνάτοι φοράνε τα "αμπελάδι", μια κάπα και σκεπάζουν το πρόσωπό τους με ένα τουλουπάνι και πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα στα σπίτια του χωριού για να τα εξαγνίσουν, να διώξουν το κακό με αυτόν τον ήχο των κουδουνιών. Οι κουδουνάτοι είναι αυτοί που αρχίζουν τον χορό και ένα ζευγάρι μασκαράδων ως Γαμπρός και Νύφη μπαίνει στον κύκλο και τον γλέντι ανάβει με την αρπαγή της Νύφης... Σε άλλο ορεινό χωριό της Νάξου την Κόρωνο, οι βοσκοί δένουν τα κουδούνια τους τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας και τα χτυπούν ρυθμικά μέχρι την αυγή, μέχρι άλλοι κουδουνάτοι-ζωσμένοι με τα κουδούνια τους να πάρουν με την σειρά τους τον θορυβώδη λόγο....
Τέτοιες μέρες στο νησί του Διονύσου, τη Νάξο, αναβιώνει και άλλο έθιμο, οι Κορδελάτοι, ενώ το Διονυσιακό Καρναβάλι με την λαμπαδηφορία και την αναπαράσταση της Αρπαγής του Διονύσου από τους Τυρηννούς Πειρατές θέτει το νησί σε μια ξέφρενη τροχιά γλεντιού.
Ο μουσικός περίπατος στου Ψυρρή
Οργανοπαίχτες με παραδοσιακά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου