Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Γράμματα σ’ένα φίλο Γερμανό από τη Θεατρική Συντροφιά Ηρακλείου

Η δύναμη της ανθρωπιάς και του πνεύματος, το παράλογο που φέρει ο πόλεμος, το μίσος, η αδιαλλαξία...Την παράσταση: “Γράμματα σ’ένα φίλο Γερμανό”, του Αλμπέρ Καμύ παρουσιάζει η Θεατρική Συντροφιά Ηρακλείου (ΘΕ.Σ.Η.), σε συνεργασία με τους Stravaganti Nuovi, μετά από ένα κύκλο παραστάσεων, στην Κρήτη. Η παράσταση "ανεβαίνει" σε σκηνοθεσία των Σοφίας Δερμιτζάκη και Στέλλας Κουφάκη για τρεις μόνο παραστάσεις στην Αθήνα, στη σκηνή Black Box του Επί Κολωνώ την Παρασκευή 21 και το Σάββατο 22 Απριλίου και την Κυριακή 23 Απριλίου.
Η παράσταση στηρίζεται σε τέσσερις επιστολές του Αλμπέρ Καμύ σε έναν φανταστικό φίλο του Γερμανό, γραμμένες κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου ΠολέμουΟι επιστολές αυτές εκδόθηκαν εκτός Γαλλίας, που βρισκόταν τότε υπό γερμανική κατοχή, σε λίγα αντίτυπα. Ο Καμύ, μετά την απελευθέρωση, αρνήθηκε να τις επανεκδώσει.
Τα «Γράμματα σε ένα φίλο Γερμανό» αποτελούν ένα
άτυπο μανιφέστο του συγγραφέα, με γλώσσα ευγενή, που μετουσιώνεται θαυμαστά σε ένα αιχμηρό κατηγορώ, ο Καμύ μάς υπενθυμίζει πώς σε περιόδους κρίσης ο αποπροσανατολισμός και η σύγχυση εύκολα κυριαρχούν. Έτσι, διαχρονικές αξίες και υψηλά ιδεώδη όπως η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη, η ιδέα της ευτυχίας και του ανθρώπου τοποθετούνται σε άλλες βάσεις, οικτίρονται ή διαστρεβλώνονται.
        Οι αντιστοιχίες ανάμεσα στο τότε και το σήμερα, πολλές– η κρίση αξιών δεδομένη. Στην παράστασή μας, μια γυναίκα, την οποία ερμηνεύει η Σοφία Δερμιτζάκη αντιτάσσεται στον παραλογισμό της εποχής της, πολεμά και τελικά φυλακίζεται για τα πιστεύω της, που δεν παύει όμως να υποστηρίζει με όσες δυνάμεις της έχουν απομείνει.




 Παρασκευή & Σάββατο στις 9:30μμ
Κυριακή στις 7:00μμ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου