Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Ομηρικά ακρογιάλια στο καφέ του ΕΑΜ

Άνδρα μοι ἔννεπε, μοῦσα, πολύτροπον, ὃς μάλα πολλὰ πλάγχθη, ἐπεὶ Τροίης ἱερὸν πτολίεθρον ἔπερσεν: πολλῶν δ᾿ ἀνθρώπων ἴδεν ἄστεα καὶ νόον ἔγνω, πολλὰ δ᾿ ὅ γ᾿ ἐν πόντῳ πάθεν ἄλγεα ὃν κατὰ θυμόν...

Με έμπνευση από τις ομηρικές αναγωγές στο αφήγημα της περιοδικής επετειακής έκθεσης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «Οδύσσειες»ο ζωγράφος Γώργος Κόρδης δημιούργησε μια σειρά έργων με το ιδαίτερο εικαστικό του ιδίωμα. Πρόκειται για αρχετυπικές μορφές του έργου του Ομήρου με στόχο να αναδιηγηθούν όχι τόσο με περιγραφικό, αλλά κυρίως με συμβολικό τρόπο τις ιστορίες τους. Η έκθεση του Γιώργου Κόρδη με τίτλο «Ομηρικά ακρογιάλια» φιλοξενείται στο Καφέ του Μουσείου.

Σε τοπία ονείρου, η Καλυψώ, η Ναυσικά, η Κίρκη, ο Οδυσσέας συναντιούνται στα Ομηρικά ακρογιάλια του Γιώργου Κόρδη. Ένα όνειρο που άλλοτε μετασχηματίζεται σε πόθο ερωτικό, άλλοτε σε λαχτάρα για το ταξίδι της επιστροφής στην πατρίδα ή σε θρήνο για τους συντρόφους.
Ο δημιουργός αξιοποιεί τα τέσσερα αρχαία γεώδη χρώματα,συνδέοντας το αρχαίο με τον σημερινό, ζωγραφίζοντας στο τάμπλετ,χρησιμοποιώντας αντί για πινέλο ψηφιακή πένα και πειραματίζεται με τη μέθοδο Giclee.
 Η ψηφιακή δημιουργία ζωγραφικών έργων επιτρέπει την εκτύπωσή τους σε περισσότερα αντίτυπα. Την έκθεση επιμελείται ο ιστορικός τέχνης Γιώργος Μυλωνάς.
Διεύθυνση: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, Αθήνα, τηλ. 213 2144817, 213 2144837 & 2132144889
Έως 28 Αυγούστου. Η είσοδος για το Καφέ είναι ελεύθερη.
Ώρες λειτουργίας: 8 π.μ.- 8 μ.μ. (Τρίτη-Κυριακή), 1-8 μ.μ. (Δευτέρα)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου