Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

The Magic Of Mask του Ν.Παπαγεωργίου

Από τον Πικάσο, ο Κλέε, έως τον Ματίς και  πολλοί άλλοι μαγγεύτηκαν και εστίασαν την προσοχή πάνω στη τέχνη της μάσκας.Μουσεία, γκαλερί και ιδιωτικές συλλογές αφιερώνουν τον χώρο τους σε πρωτόγονα έργα. 
 Σύμβολο της αλλαγής της προσωπικότητας του καθενός, αποτελεί έναν από τους αρχαιότερους τρόπους έκφρασης του ανθρώπου. Ξεκινά από παραδόσεις προαποικιακές διαφόρων περίπλοκων κοινοτήτων και σε συγκεκριμένες περιοχές του κόσμου επιβίωσε μέχρι σήμερα.

Ο καλλιτέχνης συνεισφέρει έτσι με τη δημιουργία του στην επιβίωση και την εξέλιξη της κοινωνίας. Τα έργα του δεν είναι νατουραλιστικά, ούτε αντιγράφουν τη ζωή. Η φύση και μόνο αυτή επιβάλλει κανόνες συγκεκριμένους, το φυσικό περιβάλλον καθορίζει τα υλικά που χρησιμοποιούνται, ή τη φόρμα που δίνεται στη μάσκα.



Η τέχνη για την τέχνη είναι ιδέα απολύτως ξένη για τον πρωτόγονο δημιουργό. Ακολουθώντας τη μακραίωνη παράδοση, ο καλλιτέχνης επαναλαμβάνει πάντα τα αιώνια σύμβολα που αποδέχεται η κοινότητα και που κρύβουν το βάρος του παρελθόντος. Οι σκοποί είναι καθορισμένοι: είναι αυτοί της ομάδας.











Με αυτές τις σκέψεις παρουσιάζεται η έκθεση του Νίκου Παπαγεωργίου, "The Magic Of Mask" στην Underflow Record Store & Art Gallery, επηρεασμένος από τις σπουδές του στη Εθνολογία στα Πανεπιστήμια Columbia και Brandeis στην Αμερική, αλλά και τα βιώματά του ως στέλεχος της UNESCO  καθώς εργάστηκε στη μεταφορά από την UNESCO των μνημείων του Abu Simbel και της νήσου Φίλαι των Πτολεμαίων στην Άνω Αίγυπτο. Επί πολλά χρόνια μέλος της Επιτροπής της UNESCO για τα μουσεία της Αιγύπτου, ενώ αποτέλεσε μέλος της επιτροπής της UNESCO για την αναβίωση των Δρόμων του Μεταξιού. Σημειώνεται ότι διετέλεσε επί πολλά χρόνια πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής της UNESCO



Διάρκεια έκθεσης μέχρι 10/1/2018



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου