Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Van Gogh... Alive θέαμα-άλλη οπτική του μύθου


Βουτιά στο χρώμα! Έντονα κόκκινα, μπλε κίτρινα ξεπροβάλλουν από το σκοτάδι, εικόνες με τοπία και πρόσωπα σχηματίζονται, ενώ η μουσική απαλά με καλεί να βυθιστώ στο σύμπαν του μεγάλου καλλιτέχνη Vah Gogh. Καθώς κατεβαίνω την σκάλα στέκομαι και ρεμβάζω την παράλληλη προβολή των πινάκων! 


Στο επόμενο βήμα πατώ το πλατύσκαλο με το πορτραίτο του καλλιτέχνη και αναρωτιέμαι "ιεροσυλία ή απλά  με το συμβολικό  άγγιγμα θα ανοίξω μια πύλη στο δικό του κόσμο;"
Οι πληροφορίες για τη ζωή και τα σημαντικότερα έργα του, τις οποίες  ήδη διάβασα στη πρώτη αίθουσα με έχουν εισαγάγει στο κύκλο της ζωής του, ενώ  η τρισδιάστατη μακέτα σε ανθρώπινες διαστάσεις του  περίφημου μπλε δωματίου του, με κάνει να νιώθω να εισχωρώ στο έργο του!





Τα άγνωστα πρώτα έργα του διαπιστώνω ότι συνάδουν με την ολλανδική καλλιτεχνική παράδοση (τοπία με μύλους, νεκρές φύσεις κ.α.), η περιπλάνηση του στο Παρίσι (κήποι, πολυκατοικίες κ.λ.π.),  ο ύμνος στην φύση της Νότιας Γαλλίας, στo Saint-Remy ο εγκλεισμός του στο ψυχιατρείο...Οι αισθήσεις μου διεγείρονται, σχεδόν στρέφομαι γύρω από τον άξονά μου και τα μάτια μου περιπλανώνται στο χώρο για να ρουφήξουν και την παραμικρή λεπτομέρεια των έργων του. 

 Θέλω να κολυμπήσω στο κίτρινο του ηλιοβασιλέματος που αντικατοπτρίζεται στη θάλασσα, να χαϊδέψω τα φύλλα από τα χρυσάνθεμα του  και τα ηλιοτρόπια, να μυρίσω τις αμυγδαλιές του, να τα πιω με τους εικονιζόμενους στις ταβέρνες...Ανατριχιάζω όταν μικρά λαμπιόνια  εμφανίζονται στους καμβάδες-οθόνες όπως αποκαλούσε ο καλλιτέχνης τα άστρα, γράφοντας συγκεκριμένα ότι  "οι λαμπερές κουκκίδες στον ουρανό" τον κάνουν να ονειρεύεται! Και όταν στην επόμενη ενότητα αρχίζουν εκείνες οι υπέροχες δίνες που σε καλούν να αφεθείς στο χρώμα τους συγκρατώ τα λόγια του "Μόνο όταν πέφτω σηκώνομαι πάλι όρθιος". 
Ο καλλιτέχνης που θεωρούσε ότι τίποτα πιο υψηλό από την αγάπη δεν υπάρχει, στα γράμματα του εξομολογείται ότι μόνο όταν ζωγραφίζει αισθάνεται ζωντανός...

 Εάν κλείσετε τα μάτια και αφεθείτε, θα τα καταφέρετε να μπείτε στο κόσμο του γιατί κι εκείνος ισχυριζόταν "ονειρεύομαι ότι ζωγραφίζω και μετά ζωγραφίζω ότι ονειρεύομαι."


Της Μαρίας Αλιμπέρτη



Το πολυαναμενόμενο θέαμα  «Van Gogh Alive – The experience» ανοίγει σήμερα τις πόρτες της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών  προσφέροντας ένα  πλούσιο ψυχαγωγικό  περιεχόμενο τριών χιλιάδων εικόνων. Και επισημαίνω τον όρο θέαμα γιατί το εγχείρημα έχει προχωρήσει χάρη στη προηγμένη τεχνολογία SENSORY4  πέρα από την ανάρτηση ενός πίνακα στο λευκό φόντο-τοίχο ενός μουσείου ή μιας γκαλερί, στοχεύοντας σε μια άλλη πρόσληψη του καλλιτεχνικού έργου από τον θεατή και στη συγκεκριμένη περίπτωση στο πλατύ κοινό και όχι σε μια ελίτ  εξοικειωμένη με τις εικαστικές εκθέσεις. 


Σ' αυτή την περίπτωση πέρα από την όραση ο θεατής καλείται να ενεργοποιήσει γενικότερα τις αισθήσεις του και κυρίως την αντίληψη του στον χώρο. Εάν εξαιρέσουμε κάποιες τεχνικές δυσκολίες λόγω εμποδίων στο χώρο όπως μερικές κολώνες ή την κατάτμηση του χώρου στα δυο, η εν λόγω  έκθεση έρχεται να φέρει μια νέα οπτική στο τρόπο αντίληψης της τέχνης -της εμπλοκής του θεατή- αλλά και παρουσίαση της στο αθηναϊκό πολιτιστικό γίγνεσθαι. 


Ωστόσο, απογοητευτικό παραμένει το γεγονός  η παρουσίαση στο αθηναϊκό- ελληνικό κοινό δεν περιλαμβάνει το πλήρες υλικό και όλες τις μεθόδους μεταφοράς του μηνύματος στο θεατή (την δυνατότητα ευαισθητοποίησης  του επισκέπτη μέσω της αφής, την διαμόρφωση του έργου και άλλες αλληλοδραστικές εγκαταστάσεις που θα έκαναν τον θεατή συμμέτοχο),  και το οποίο θα μας έφερνε πιο κοντά το στο βιώμα, όπως μπορείτε να ανακαλύψετε και εσείς στο βίντεο της επίσημης σελίδας https://vangoghmuseum.nl/en . (https://www.youtube.com/watch?v=G68mcm1TwTU)


Το εν λόγω θέαμα έχει παρουσιαστεί σε άλλες 35 πόλεις σαφώς βασίζεται στο δημοφιλές στοιχείο του καλλιτέχνη αλλά και στη δίχρονη προετοιμασία του εγχειρήματος ,το οποίο δε στοχεύει να αντικαταστήσει το τρόπο που μέχρι τώρα βλέπουμε τη τέχνη, αλλά να την συμπληρώσει.

Επιτυχία των διοργανωντων θα είναι  όπως τόνισε ο διευθυντής της ΛΑΒΡΥΣ ΕΠΕ κ. Γ.Μουστάκας στη συνέντευξη τύπου, οι θεατές να νιώσουν ότι άξιζε ο κόπος να επισκεφθούν την έκθεση!
Άλλωστε ο Vah Gogh αποτελεί έναν διαχρονικό μύθο όπως τόνισε ο καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μάνος Στεφανίδης που γοητεύει το κοινό με τη ταραχώδη ζωή του, τον μετεωρισμό του  για την ακρίβεια μεταξύ ζωής και θανάτου, την καλλιτεχνική απόδοση-την πινελιά του-, την συνύπαρξη στο έργο του της χαράς της ζωής αλλά και της μελαγχολίας και ότι αποτελεί μια ιδιοφυΐα που συντρίβεται για να δικαιωθεί μέσα από τη τέχνη του.


Έως 5 Μαρτίου 2018. 

Ώρες λειτουργίας: 10.00 -22.00.
 Τιμές: Παιδιά, φοιτητές, άνεργοι, 65+: € 12. Ενήλικες: € 15.
 Ομαδικά και οικογενειακά εισιτήρια στο 210 7258510

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου