Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

Βαλέτα, μια ιδανική πολιτιστική πρωτεύουσα


Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, η Βαλέτα, που στέκει σαν διαμάντι στο κέντρο της Μεσογείου, στη νησιωτική χώρα της Μάλτας, είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2018, μαζί με την ολλανδική πόλη Λεουβάρντεν. 

Άρρηκτα συνδεδεμένη με τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη αλλά και την πάλαι ποτέ Βρετανική Αυτοκρατορία, η μαλτέζικη πρωτεύουσα με τις εντυπωσιακές οχυρώσεις του 16ου αιώνα, την πλούσια μπαρόκ αρχιτεκτονική και τα αποικιακά οικοδομήματα, αποτελεί ένα υπαίθριο μουσείο και τεράστιο πολιτιστικό μνημείο που δημιουργήθηκε πριν από πέντε αιώνες.
   
Κατά την διάρκεια όλων αυτών των ετών, η Βαλέτα - που πήρε το όνομά της από τον Μεγάλο Μάγιστρο των Ιωαννιτών Ιπποτών, Ζαν Παρισό ντε λα Βαλέτ - υποδέχθηκε αυτοκράτορες, αρχηγούς κρατών, καλλιτέχνες και ποιητές και φέτος έχει ως στόχο να αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά της Μάλτας, ενός νησιού με μεγάλη ιστορία ήδη από την αρχαιότητα. 

Του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου 

Περίπου 400 πολιτιστικές εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων ένα κινηματογραφικό κι' ένα λογοτεχνικό φεστιβάλ, είναι προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν στην Βαλέτα και σε άλλες μαλτέζικες πόλεις, καθ' όλη την διάρκεια του έτους, ενώ θα λάβουν μέρος πάνω από 1.000 τοπικοί και διεθνείς καλλιτέχνεςΌλες οι εκδηλώσεις επικεντρώνονται σε τρία θέματα: τις ιστορίες των νησιών Μάλτα και Γκότσο, το μπαρόκ του μέλλοντος και τα ταξίδια
Το πρόγραμμα για το φεστιβάλ της Βαλέτα στοχεύει να ενθαρρύνει καλλιτέχνες και ακροατές
να ξανασκεφτούν την παραδοσιακή άποψη του πολιτισμού. Λόγω της ειδικής θέσης της Μάλτας ως νησιωτικού κράτους μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αφρικής, το πρόγραμμα φιλοδοξεί επίσης να συγκεντρώσει διαφορετικές απόψεις από τις διάφορες ακτές της Μεσογείου. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο θεσμός της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης υφίσταται από το 1985 μετά από πρωτοβουλία της τότε υπουργού Πολιτισμού της Ελλάδας, Μελίνας ΜερκούρηΠρώτη πολιτιστική πρωτεύουσα ήταν την ίδια χρονιά η Αθήνα.
Ο θεσμός αυτός αποτέλεσε από νωρίς έναν σημαντικό μοχλό αστικής ανάπτυξης και τόνωσης του πολιτισμού για πολλές πόλεις της Γηραιάς Ηπείρου, ενώ εξακολουθεί να δίνει τη δυνατότητα σε αυτές να προβάλουν τον πολιτισμό τους αλλά και να επωφεληθούν από την ευρωπαϊκή στήριξη. 

Όπως προαναφέρθηκε, η Βαλέτα μοιράζεται φέτος τον τίτλο της ευρωπαϊκής πολιτιστικής πρωτεύουσας με το Λεουβάρντεν, πόλη της βόρειας Ολλανδίας και πρωτεύουσα της επαρχίας Φρίσλαντ, που κατοικείται συνεχώς από τον 10ο αιώνα μ.Χ.. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου