Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης μέσα από γράμματα και επιστολές


Θεατές της ιστορίας διαβάζοντας τα βιώματα τριών Εβραίων γυναικών που έζησαν στη Θεσσαλονίκη τα γεγονότα πριν και κατά το 1943 γίνονται οι αναγνώστες του βιβλιου "Μη με ξεχάσετε. Τρεις Εβραίες μητέρες γράφουν στους γιους τους από το γκέτο της Θεσσαλονίκης"... 
Μέσα από γράμματα και επιστολές προς τους γιούς τους, που κατάφεραν να διαφύγουν, εξελίσσεται η ζωή στην συμπρωτεύουσα με φόντο το επικειμενο Ολοκαύτωμα, χωρίς οι ηρωίδες να γνωρίζουν τι θα επακολουθήσει, δηλαδή η αναχώρησή τους για το Άουσβιτς. Οι τρεις γυναίκες Σάρα Σαλτιέλ, Νεάμα Καζές και  Ματίλντα Μπαρούχ,  διαφορεττικής ηλικίας και κοινωνικού επιπέδου περιγράφουν μεταξύ άλλων την ζωή στο γκέτο της Θεσσαλονίκης. Την έκδοση επιμελήθηκε ο Λεόν Σαλτιέλ, διδάκτορας σύγχρονης ελληνικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Το εν λόγω βιβλίο των εκδόσεων Αλξάνδρεια θα παρουσιαστεί την Τρίτη 5 Ιουνίου,. στον Κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Γιώργος Αντωνίου, επίκουρος καθηγητής, Έδρα Εβραϊκών Σπουδών, ΑΠΘ
Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος
Ευστάθιος Λιανός-Λιάντης, Ειδικός Γραμματέας Θρησκευτικής και Πολιτιστικής Διπλωματίας, Υπουργείο Εξωτερικών
Άννα Φραγκουδάκη, ομότιμη καθηγήτρια, ΕΚΠΑ
και ο συγγραφέας.

Η διευθύντρια του  Εβραϊκού Μουσείοθ Ελλάδος (ΕΜΕ), 
 Ζανέτ Μπαττίνου, θα απευθύνει χαιρετισμό κατά την εκδήλωση.Το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος συνεισέφερε στην έκδοση με την προσφορά πρωτότυπου αρχειακού υλικού.
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος.
Ώρα έναρξης   στις 7:30 μ.μ
 Ερμού 134, Αθήνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου