Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Που βρίσκεται το ψηλότερο άγαλμα γυναικάς στον κόσμο;


Σπάνια ένα κομψοτέχνημα γλυπτικής είναι τόσο στενά συνδεδεμένο με μια πόλη και μια χώρα, όμως όταν ένα άγαλμα αντιπροσωπεύει γεγονότα κομβικά στην ιστορία του κόσμου, τότε δεν είναι παράξενο ότι έχει αποκτήσει θρυλικές διαστάσεις
Η "Μητέρα Πατρίδα Καλεί", το μεγαλύτερο άγαλμα γυναίκας παγκοσμίως, βρίσκεται στο Βόλγκογκραντ (πρώην Στάλινγκραντ) της Ρωσίας, την πόλη όπου "ετάφησαν" τα όνειρα της ναζιστικής Γερμανίας και του τυράννου Χίτλερ για παγκόσμια κυριαρχία. 

Του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου 

Το κολοσσιαίο άγαλμα βρίσκεται στον λόφο Μαμάγιεφ, όπου διεξήχθησαν σκληρές συγκρούσεις μεταξύ σοβιετικών και γερμανικών στρατευμάτων, κατά την διάρκεια της Μάχης του Στάλινγκραντ, η οποία κατέληξε σε βαριά ήττα για το Τρίτο Ράιχ, στις αρχές του 1943. Ήταν το σημείο καμπής του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου που οδήγησε στην οριστική συντριβή των μισητών ναζί, δύο χρόνια αργότερα.   
Αξίζει να σημειωθεί ότι το εντυπωσιακό γλυπτό κατέχει μέχρι και σήμερα πολλές πρωτιές, καθώς είναι το ψηλότερο στην Ευρώπη, το ψηλότερο άγαλμα γυναίκας στον κόσμο και το πιο ψηλό μη θρησκευτικό άγαλμα παγκοσμίως. 
Το άγαλμα άρχισε να κατασκευάζεται το 1959 από τον σερβικής καταγωγής γλύπτη Γιεβγκένι Βούτσετιτς, ενώ την μελέτη για την κατασκευή επιμελήθηκε ο Σοβιετικός μηχανικός Νικολάι Νικίτιν. Όταν εγκαινιάστηκε το μνημείο, το 1967, ήταν το ψηλότερο γλυπτό στον κόσμο, καθώς έχει ύψος 85 μέτρα από την άκρη του σπαθιού μέχρι την κορυφή του βάθρου του! 
Το ύψος του σώματος της "Μητέρας Πατρίδας" είναι 52 μέτρα και του ξίφους 33 μέτρα. Το συνολικό βάρος της κατασκευής είναι 7.900 τόνοι (5.500 τόνοι σκυρόδεμα και 2.400 τόνοι χάλυβας), ενώ το ξίφος ζυγίζει 14 τόνους! 

Από τη βάση του λόφου μέχρι το μνημείο υπάρχουν 200 σκαλιά, συμβολίζοντας τις 200 ημέρες της Μάχης του Στάλινγκραντ, μιας από τις πιο αιματηρές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το άγαλμα εμφανίζεται ακόμα και στην σημαία και τον θυρεό της περιφέρειας του Βόλγκογκραντ. 
Το μοντέλο για την Μητέρα Πατρίδα ήταν η κάτοικος της ρωσικής πόλης, Βαλεντίνα Ιζότοβα, η οποία είναι ακόμα αναγνωρίσιμη για την ομοιότητά της με το άγαλμα. Την Ιζότοβα προσέλαβε ο Λεβ Μάιστρενκο, καλλιτέχνης που εργαζόταν στο σύμπλεγμα του μνημείου στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το τεράστιο άγαλμα είναι μερικώς εμπνευσμένο από την αρχαία ελληνική Νίκη της Σαμοθράκης.  


Στην περιοχή όπου βρίσκεται το μνημείο είναι θαμμένοι δύο ήρωες της Ρωσίας, ο στρατάρχης της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, Βασίλι Ιβάνοβιτς Τσουίκωφ, και ο διάσημος ελεύθερος σκοπευτής Βασίλι Ζάιτσεφ, που σκότωσε 225 αξιωματικούς και στρατιώτες του γερμανικού στρατού και συμμαχικών στην Γερμανία στρατιών, κατά την Μάχη του Στάλινγκραντ. Η ιστορία του Ζάιτσεφ έχει μάλιστα προβληθεί στον κινηματογράφο, μέσα από την γνωστή ταινία "Εχθρός προ των Πυλών", με πρωταγωνιστή τον Τζουντ Λο. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου