Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

Ποια ήταν πραγματικά η μούσα του Σαλβαδόρ Νταλί;


Τον γοήτευσε, τον ενέπνευσε, λένε ότι τον καταδεινάστευσε... Πιο πολλά βέβαια λέγονται για την σεξουαλική ζωή του ζευγαριού που εξάπτει την φαντασία των θαυμαστών του ιδιαίτερου αυτού καλλιτέχνη... Έκθεση στη Βαρκελώνη παρουσιάζει, για πρώτη φορά, τον εμβληματικό σουρεαλιστή καλλιτέχνη  Salvador Dali (Σαλβαδόρ Νταλί) μέσα από την προσωπικότητα της συντρόφου του, Elena Ivanovna Diakonova (Έλενα Ντιακόνοβα ή Γκαλά), όπως αποκαλείτο. Η νέα έκθεση βλέπει στην Γκαλά ένα βασικό στοιχείο του έργου του ζωγράφου, πέρα από τον απλό ρόλο της μούσας του. 

«Η έκθεση διευρύνει τη θεώρησή μας για την Γκαλά. Θα ανακαλύψουμε ότι ο ρόλος της στο δημιουργικό έργο ζωής του Νταλί είναι πολύ πιο σημαντικός», επισημαίνει ο Πέπε Σέρα, διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Τέχνης της Καταλονίας που φιλοξενεί την έκθεση έως τις 14 Οκτωβρίου.

του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου

Η «Gala Salvador Dali» είναι το αποτέλεσμα εργασίας τεσσάρων και πλέον χρόνων μεταξύ του εν λόγω μουσείου και του Ιδρύματος Σαλβαδόρ Νταλί στη Φιγκέρας, γενέτειρα του σπουδαίου Ισπανού καλλιτέχνη. Στην έκθεση παρουσιάζονται 315 έργα που προέρχονται από 18 μουσεία και συλλογές, κυρίως από το Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι και το μουσείο Νταλί στο Σεντ Πίτερσμπεργκ της Φλόριντα, στις ΗΠΑ. 

Οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν εμβληματικά έργα και σκίτσα του Νταλί που παρουσιάζουν την Γκαλά, όπως και αντικείμενα της ιδιωτικής ζωής του ζευγαριού, επιστολές, καρτ ποστάλ, φωτογραφίες, φορέματα και γραπτά της Γκαλά.
Γεννημένη στο Καζάν της Ρωσίας το 1894, από οικογένεια διανοουμένων, η Γκαλά έλαβε εξαιρετική μόρφωση χάρη στο πατριό της,  υπήρξε σύζυγος του Γάλλου σουρεαλιστή ποιητή Πολ Ελυάρ, τον οποίο γνώρισε στην Σουηδία όταν μετακόμισε για λόγους υγείας, υπήρξε ακόμη ερωμένη του Γερμανού ζωγράφου Μαξ Ερνστ, ενώ πόζαρε μπροστά από τον φωτογραφικό φακό του Γάλλου Αντρέ Μπρετόν και του Βρετανού Σέσιλ Μπίτον
Η μοιραία γυναίκα, όπως απόδήχθηκε για την ζωή του, συνάντησε τον Νταλί το 1929 στις Καδάκες όταν την φιλοξένησε μαζί με τον σύζυγό της και την κόρη τους Σεσίλ στις Καδάκες, την ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα. Παρέα ταξίδεψαν σε Νέα Υόρκη και Παρίσι, αλλά παντρεύτηκαν το 1958 στο Παρεκλήσσι των Αγγέλων στη Τζιρόνα  και  έμειναν μαζί μέχρι το θάνατό της, το 1982.

«Η Γκαλά έχει έναν πολύ πιο σημαντικό ρόλο στα έργα σε σχέση με αυτόν που της αποδίδεται… Η Γκαλά συνεργάζεται, δίνει ιδέες και συλλογίζεται μαζί με τον Νταλί», τονίζει η επιμελήτρια της πολύ ενδιαφέρουσας έκθεσης, Εστρέγια ντε Ντιέγκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου