Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Πώς ήταν το σπίτι του Γκαίτε στην Φρανκφούρτη;


   
"Ό,τι είναι ο νους και η καρδιά για τον άνθρωπο, είναι η Ελλάδα για την οικουμένη"

Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε                                                                                              Επισκεπτόμενος την Φρανκφούρτη, οικονομική πρωτεύουσα της Γερμανίας και έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ποτέ δεν μπορούσα να φανταστώ ότι εκεί θα συναντούσα μια εστία πολιτισμού που συνδέεται με τον πολύ μεγάλο φιλόσοφο, ποιητή και πεζογράφο Γκαίτε. Όταν αντίκρισα για πρώτη φορά το σπίτι - μουσείο του σπουδαίου Γερμανού στοχαστή Johan Wolfgang Goethe είχα την εντύπωση ότι μπήκα σε μια μηχανή του χρόνου, που από μια μοντέρνα πόλη με μετέφερε στον 18ο αιώνα και την εποχή του κλασσικού ρομαντισμού. 

Με χαρά λοιπόν σας παρουσιάζω το σπίτι όπου γεννήθηκε, το 1749, και έζησε ως το 1795 ο συγγραφέας του "Φάουστ" και στενός φίλος του κορυφαίου ποιητή Φρίντριχ Σίλερ. Στην είσοδο του μουσείου, ενημερώθηκα ότι η οικία αυτή αναπαλαιώθηκε μετά από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά την διάρκεια του οποίου είχε υποστεί μεγάλες ζημιές από αεροπορικούς βομβαρδισμούς.   


Του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου 

Το σπίτι της οικογένειας Γκαίτε είναι ένα παραδοσιακό αρχοντικό με τρεις ορόφους. Έχει διατηρηθεί σχεδόν όπως ήταν, με όλα τα αντικείμενα σε κάθε δωμάτιο, και λειτουργεί σαν μουσείο, το οποίο φιλοξενεί μεγάλη βιβλιοθήκη με συγγράμματα, έγγραφα και σχέδια.

Περιδιαβαίνοντας το αρχοντικό κατάλαβα την πλούσια και άνετη ζωή που έκανε η οικογένεια, από τις πιο εύπορες της Φρανκφούρτης, ενώ νοητά μπορούσα να αισθανθώ την παρουσία του μικρού Γκαίτε και των γονιών του. 
Στη βιβλιοθήκη του σπιτιού με τα εκατοντάδες παλιά κιτρινισμένα βιβλία, αισθάνθηκα συγκίνηση και υπερηφάνεια όταν είδα να βρίσκονται εκεί τα έπη του Ομήρου και άλλα κλασσικά αρχαιοελληνικά έργα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γκαίτε πραγματοποίησε ταξίδι στη Σικελία, όπου είδε και θαύμασε τον πολιτισμό των αρχαίων Ελλήνων, ενώ αφιέρωσε αργότερα πολλά έργα του στην Ελλάδα. Επίσης, ο Γερμανός φιλόσοφος ήρθε σε επαφή με το έντονο ελληνικό στοιχείο της Λειψίας, όπου σπούδασε Νομική. 

Το σπίτι έχει πολλά δωμάτια, το καθένα για διαφορετική χρήση, ενώ μερικά είναι με διαφορετικό στυλ. Αν βρεθείτε στην οικία Γκαίτε ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του σπιτιού - μουσείου στο http://www.goethehaus-frankfurt.de/ θα δείτε αναλυτικά τα δωμάτια κάθε ορόφου. Υπάρχει δωμάτιο τοκετού, σαλόνια, κουζίνα, δωμάτιο για μουσική, αλλά και χώρος παιχνιδιού όπου βρίσκεται ένα ξύλινο κουκλοθέατρο!   

Το σπίτι κοσμούν ακόμα εντυπωσιακοί πίνακες, πολλοί εκ των οποίων είναι προσωπογραφίες αλλά και θεματικοί, όπως ένας πίνακας που απεικονίζει την Ρώμη. Γενικά, η οικία Γκαίτε είναι ένα πολύ ενδιαφέρον κτίσμα γιατί αποτελεί πρότυπο των αρχοντικών σπιτιών, που ανήκαν σε εύπορες οικογένειες στην κατακερματισμένη σε κρατίδια Γερμανία του 18ου αιώνα. 

Σε όσους βρεθούν στη Φρανκφούρτη και επισκεφθούν το αρχοντικό, συστήνω να έχουν αρκετό χρόνο στη διάθεση τους, ώστε να προλάβουν να δουν όλα τα δωμάτια του σπιτιού, καθώς και τον πανέμορφο κήπο του. Η οικία Γκαίτε είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα και η τιμή του εισιτηρίου είναι 5 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου