Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

Ποιά χώρα "αναστατώνει" η Φρίντα Κάλο;



Η αξεπέραστη ζωγράφος Φρίντα Κάλο, έξι και πλέον δεκαετίες μετά από τον θάνατό της, συνεχίζει να "ταράζει τα νερά" με το έργο και την προσωπικότητά της. Ακροδεξιά κυβερνητική εφημερίδα στην Ουγγαρία άσκησε κριτική σε μια πολύ δημοφιλή έκθεση έργων της Μεξικανής καλλιτέχνιδας στην Εθνική Πινακοθήκη της Βουδαπέστης, επειδή, όπως υποστήριξε, «προωθεί τον κομμουνισμό»! 

Του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, η... περίεργη κριτική εντάσσεται στο πλαίσιο ευρύτερης διαμάχης για την πολιτιστική πολιτική μετά από την εκλογή, για τρίτη συνεχόμενη θητεία, του εθνικιστή πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν τον Απρίλιο.
Υποστηρικτές του Ούγγρου πρωθυπουργού και δημοσιογράφοι φιλικοί προς την κυβέρνηση της πρώην κομμουνιστικής χώρας υποστηρίζουν πως, μετά από την εξασφάλιση άλλης μιας θητείας από τον Ορμπάν, είναι η ώρα για μια στροφή στον πολιτισμό, προς την κατεύθυνση συντηρητικών αξιών προκειμένου να τερματιστεί αυτό που αποκαλούν κυριαρχία αριστερών και φιλελεύθερων καλλιτεχνών. 
Η δεξιά εφημερίδα Magyar Idok, σε άρθρο που δημοσίευσε με τίτλο «Πώς ο κομμουνισμός προωθείται χρησιμοποιώντας κρατικό χρήμα», ισχυρίζεται πως η έκθεση των πινάκων της Κάλο, όπως και άλλες γκαλερί, καλλιτέχνες και εκθέσεις, προωθούν τον κομμουνισμό.
«Δεν θα το πιστέψετε, όμως ο Τρότσκι εμφανίστηκε και πάλι στη Βουδαπέστη, αυτή τη φορά από το κρεβάτι της Φρίντα Κάλο», έγραψε η εφημερίδα, αναφερόμενη στην ερωτική σχέση της ζωγράφου με τον Λέον Τρότσκι, σημαντική φυσιογνωμία της επανάστασης των Μπολσεβίκων στη Ρωσία. Κάλο και Τρότσκι συνδέθηκαν ερωτικά κατά τη διάρκεια της εξορίας του τελευταίου στο Μεξικό (ο Τρότσκι δολοφονήθηκε στη χώρα αυτή το 1940).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κάλο συνδεόταν με το μεξικανικό κομμουνιστικό κόμμα και είχε διακοσμήσει το «κεφάλι» του κρεβατιού της με εικόνες των Μαρξ, Ένγκελς, Λένιν, Στάλιν και Μάο, σύμφωνα με το Μουσείο Φρίντα Κάλο του Μεξικού.
Η ουγγρική εφημερίδα πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει αισθητικό πρόβλημα» με την έκθεση της «Μεξικανής κομμουνίστριας ζωγράφου», την οποία επισκέπτονται έως και 3.000 άνθρωποι καθημερινά. Από την μεριά της, η Εθνική Πινακοθήκη της Βουδαπέστης αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. 
Καθώς η Φρίντα Κάλο είναι μία από τις πιο διάσημες ζωγράφους του 20ού αιώνα, η δουλειά και η πολυτάραχη ζωή της προκαλεί τεράστιο ενδιαφέρον. Η έκθεση έργων της στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας συμπίπτει με μια έκθεση στο μουσείο Βικτόρια και Άλμπερτ του Λονδίνου, η οποία επικεντρώνεται στην ιστορία της ζωής της Κάλο, μέσω προσωπικών τεχνουργημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου