Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018

Σε ποια περιοχή της Ζακύνθου έγραψε ο Σολωμός τον εθνικό μας ύμνο;

Όποιος βρεθεί στη πανέμορφη Ζάκυνθο, το Φιόρο του Λεβάντε (Άνθος της Ανατολής) όπως το αποκάλεσαν οι Βενετοί, θα συγκινηθεί ιδιαίτερα αν αφιερώσει λίγο χρόνο και κατευθυνθεί προς τον Λόφο του Στράνη, πολύ κοντά στη πόλη της Ζακύνθου. 
Πόλος έλξης επισκεπτών για την πανοραμική θέα που προσφέρει, ο Λόφος του Στράνη έχει σπουδαία σημασία για μας τους Έλληνες, επειδή σε αυτό το σημείο ο Διονύσιος Σολωμός, ακούγοντας τους κανονιοβολισμούς κατά την πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου από τους Τούρκους, το 1823, εμπνεύστηκε και έγραψε τον "Ύμνο εις την Ελευθερία", δηλαδή τον σημερινό εθνικό ύμνο της Ελλάδας και της Κύπρου.


Του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου 

Στην μικρή πλατεία, στη θέση όπου σήμερα δεσπόζει η στήλη με την προτομή του εθνικού μας ποιητή, υπήρχε το πουρνάρι, στην σκιά του οποίου ο Διονύσιος Σολωμός (8 Απριλίου 1798 − 9 Φεβρουαρίου 1857) έγραψε τον "Ύμνο εις την Ελευθερία" αλλά και τους "Ελεύθερους Πολιορκημένους". Τμήμα του γέρικου κορμού βρίσκεται σήμερα στην είσοδο του Μουσείου Σολωμού και Κάλβου στη Ζάκυνθο.
Μπροστά στη στήλη, το γλυπτό παριστάνει την “Ελευθερία” να κινείται με ορμή προς τα εμπρός και να κρατά σπαθί στο δεξί χέρι της. Στο σημείο που κάποτε υπήρχε η ρίζα του πουρναριού τοποθετήθηκε μαρμάρινη πλάκα όπου αναφέρεται: “ΣΟΛΩΜΟΣ ΎΜΝΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΝ ΜΑΙΟΝ 1823».


Η οικογένεια Στράνη
Το αρχοντικό της οικογένειας Στράνη, όπου φιλοξενείτο συχνά ο Διονύσιος Σολωμός, βρίσκεται λίγο πιο πάνω προς την κορυφή του λόφου και διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικογένεια Στράνη καταγόταν από την ιταλική πόλη Τράνι, της επαρχίας του Μπάρι, και το όνομα της οικογένειας συγκαταλέγεται στην Χρυσή Βίβλο (Libro d'Oro) της Ζακύνθου. 
Ο Σολωμός είχε στενή σχέση με τον Λουδοβίκο Στράνη, του οποίου το επιτύμβιο διασώζεται μέχρι σήμερα και φυλάσσεται στο Μουσείο της Ζακύνθου. Ο Στράνης διετέλεσε πρόξενος του βασιλέως της Ένωσης Σουηδίας - Νορβηγίας στην Πάτρα. ήταν μέλος της Φιλικής Εταιρίας και είχε ενεργό δράση κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821. 
Όσον αφορά την σχέση του Λουδοβίκου Στράνη με τον Διονύσιο Σολωμό επικρατούν δύο εκδοχές. Η μία θέλει τον Στράνη να είναι στενός φίλος του Σολωμού, ενώ η άλλη να είναι αδερφός του ποιητή! Σύμφωνα με αυτήν την εκδοχή, ο πατέρας του Λουδοβίκου, Σαμουήλ Στράνης, ήταν εκείνος που απέκτησε τον Σολωμό με την Αγγελική Νίκλη, υπηρέτρια του και μετέπειτα υπηρέτρια του Νικολάου Σολωμού, αλλά έπεισε τον Νικόλαο Σολωμό να αναγνωρίσει τον Διονύσιο σαν δικό του γιο, ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενο σκάνδαλο. 
Ο Νικόλαος Σολωμός παντρεύτηκε την Αγγελική Νίκλη, την προπαραμονή του θανάτου του, και έτσι αναγνώρισε τον Διονύσιο Σολωμό ως νόμιμο τέκνο του. Πάντως, ο Λουδοβίκος Στράνης, συνέχισε να έχει στενή επαφή με τον Σολωμό και γι' αυτό συχνά τον φιλοξενούσε στην έπαυλή του. 
Μάλιστα, όταν ο Σολωμός ενηλικιώθηκε, ο Λ. Στράνης αισθάνθηκε χρέος να χρηματοδοτήσει τις σπουδές του ποιητή στην Ιταλία, ενώ τον βοήθησε στην έκδοση των πρώτων ποιημάτων του. Ο Διονύσιος Σολωμός έχει αφιερώσει δύο έργα του στον Λ. Στράνη, τα ποιήματα "Προς τον κύριον Λοδοβίκο Στράνη" και "Προς τον Λοδοβίκο Στράνη".  


Πηγές: ΠΗΓΕΣ :http://www.gozakynthos.gr/, https://ecozante.com/gr/strani-hill, www.Wikipedia.org/wiki/Greece



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου