Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018

Ποιό μουσείο μαρτυρά την ιστορία των καταφυγίων υποβρυχίων του Β' Π.Π.;

Απομεινάρια του Β' Παγκοσμίoυ Πολέμου, της πιο φονικής σύγκρουσης από καταβολής κόσμου, υπάρχουν διάσπαρτα σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο. Ωστόσο, σχετικά άγνωστα στο ευρύ κοινό είναι τα οχυρωμένα καταφύγια υποβρυχίων που κατασκεύασε η ναζιστική Γερμανία σε περιοχές της τότε κατεχόμενης Γαλλίας.  Ακόμα και σήμερα η βάση της Λα Ροσέλ, μια από τις πιο σημαντικές εκείνης της εποχής, συνεχίζει να εντυπωσιάζει όποιον τις επισκεφτεί.  
Επιδιώκοντας να εξασφαλίσουν βάσεις για την εξόρμηση των υποβρυχίων των γνωστών U-boot, που συμμετείχαν στη Μάχη του Ατλαντικού εναντίον των βρετανικών και αμερικανικών πλοίων, οι Γερμανοί επέλεξαν την πόλη Λα Ροσέλ (πιο συγκεκριμένα το επίνειο της) για να κατασκευάσουν οχυρωμένα καταφύγια υποβρυχίων. Εκκινώντας από την βάση αυτή, τα γερμανικά "U-boot" μείωναν κατά πολύ την απόσταση που έπρεπε να διανύσουν για να φθάσουν στον Ατλαντικό.

Σήμερα στην πόλη λειτουργεί ως μουσείο και ως υπενθύμιση εκείνης της περιόδου στα κεντρικά γραφεία της ομάδας που διαχειρίζονταν τα "U-boot" κατά τη διάρκεια του Β’ Π.Π., στο κέντρο της πόλης! Το κτίριο που φιλοξενεί το μουσείο Le Bunker de la Roselle παραμένει άθικτο εδώ και 70 χρόνια και ξεχωρίζει για τις υπέροχες θαλάσσιες τοιχογραφίες του, ταξιδεύοντας τον επισκέπτη στην ιστορία από 1939 έως το 1945.


Του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου 

Το μουσείο
Προσφέροντας κίνητρο  στους νεότερους επισκέπτες αινίγματα διανέμονται
κατά τη διάρκεια της επίσκεψης καλώντας τους να υποδυθούν τους μυστικούς πράκτορες!
Ο χρόνος γυρίζει πίσω όταν τον Ιούνιο του 1940 όταν οι Γερμανοί φθάνουν στην πόλη,
κάνοντας κατάσχεση στα δωμάτια του ξενοδοχείου Hôtel des Étrangers  
και αποφασίζουν να προβούν στις σχετικές κατασκευές.
Το εν λόγω κτίριο φιλοξενεί και τους διοικητές των υποβρυχίων U-boot
 που είχαν την βαση τους στην πόλη.

Τα καταφύγια
Η  δε κατασκευή των καταφυγίων των υποβρυχίων της Λα Ροσέλ άρχισε τον Απρίλιο του 1941 με τις εργασίες να διεξάγονται και την ημέρα και τη νύκτα, υπό το φως ισχυρών προβολέων, αν και συχνά οι νυκτερινές εργασίες διακόπτονταν λόγω συσκότισης για την αποφυγή αεροπορικών επιδρομών. 
Η πρώτη οχυρωμένη βάση, με διπλό στέγαστρο από μπετόν, ολοκληρώθηκε το Νοέμβριο του 1941, ενώ τον Απρίλιο του 1942 άρχισε η επέκταση της υπάρχουσας εγκατάστασης, καθώς οι δραστηριότητες των γερμανικών υποβρυχίων αυξήθηκαν. Μέσα σε δύο χρόνια, κατασκευάστηκαν άλλες εννέα εγκαταστάσεις ελλιμενισμού και επισκευής υποβρυχίων, ενώ δημιουργήθηκαν επίσης δέκα εργαστήρια επισκευών. Ο τρίτος στολίσκος παρέμεινε εκεί μέχρι το 1944, οπότε έφυγε για τη Νορβηγία εξαιτίας της απόβασης των Συμμάχων στη Νορμανδία, τον Ιούνιο του ίδιοχρόνου.   

Τα εκθέματα
Το εν λόγω μουσείο διαθέτει πλούσιο υλικό  φωτογραφίες, ντοκουμέντα και βίντεο. Μέσα από αφίσες που αναγγέλλουν την απαγόρευση της κυκλοφορίας, το οπλοστάσιο, τους παράνομους ραδιοφωνικούς σταθμούς έως την ιστορία του Léonce Vieljeux, ο οποίος αρνήθηκε να ανεβάσει την γερμανική σημαία στη στέγη του δημαρχείου τεμηριώνεται η ιστορία αντίστασης της πόλης και αναδύεεται η μνήμη μιας ολόκληρης εποχής.

Οι επιλεγμένες πινακίδες βοηθούν τον επισκέπτη να αποκτήσει πληθώρα γνώσεων
για τον Β’ Π.Π.. Μάλιστα ο χώρος από σκυρόδεμα και γκρι αποχρώσεις αποδίδει την πρότερη χρήση του.


Το πιο χαρμόσυνο σημείο αποτελεί η ανασύσταση του κρυφού μπαρ του Bunker
- το μπαρ του καυσίμου σε ελεύθερη απόδοση- όπως ήταν τότε με πλακάκια και ψευδοροφή. Στο εν λόγω μπαρ γιορταζόταν η νικηφόρα επιστροφή των υποβρυχίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω μουσείο υποδέχεται 35χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο!


www.wikipedia.org 
http://bunkerlarochelle9.wixsite.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου