Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

Πού θα εκτεθούν έργα των Βαν Γκογκ, Πικάσο και άλλων μεγάλων ζωγράφων; Η ιστορία της συλλογής Τανχάουζερ.



Έργα των πιο προοδευτικών ζωγράφων του 19ου και του 20ου αιώνα, προερχόμενα από την τεράστια συλλογή Thannhauser, θα παρουσιαστούν σε μια μεγάλη έκθεση στο παράρτημα του αμερικανικού Mουσείου Γκούγκενχαϊμ (Guggenheim), στη πόλη Μπιλμπάο της Ισπανίας, από τις 21 Σεπτεμβρίου 2018 έως τις 24 Μαρτίου 2019. Πίνακες των Σεζάν, Ντεγκά, Μανέ, Βαν Γκογκ και Πικάσο θα εκτεθούν στο μουσείο, όπως το αριστούργημα του Πάμπλο Πικάσο "Η γυναίκα με τα ξανθά μαλλιά", που φιλοτεχνήθηκε το 1931.  


Του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου 

Αφού τερμάτισε την ξεχωριστή καριέρα του ως συλλέκτης έργων μοντέρνας τέχνης στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, το 1963, ο Τζάστιν K. Τανχάουζερ (1892–1976) διέθεσε μέρος της ιδιωτικής συλλογής του με περίφημα έργα τέχνης στο Ίδρυμα Σολομών Ρ. Γκούγκενχαϊμ, το οποίο εδρεύει στη Νέα Υόρκη.
 Εξάλλου, η Χίλντε Τανχάουζερ (1919–1991), χήρα του Τζάστιν Κ. Τανχάουζερ, δώρισε αργότερα και άλλους πίνακες στο προαναφερόμενο Ίδρυμα, τα έτη 1984 και 1991. Σήμερα, η συλλογή Τανχάουζερ του Μουσείου Γκούγκενχαϊμ παρέχει μια σημαντική προβολή της γαλλικής αβάν γκαρντ των τελών του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου αιώνα.

Η έκθεση αρχίζει με έργα των Πολ Σεζάν, Εντγκάρ Ντεγκά, Εντουάρντ Μανέ και Βίνσεντ Βαν Γκογκ, καθώς και με άλλους ζωγράφους που επεδίωξαν να απελευθερωθούν από τα ακαδημαικά στερεότυπα και υιοθέτησαν μοντέρνα θέματα και τεχνικές.
 Τα πειράματα αυτών των διάσημων καλλιτεχνών, με ξεχωριστά υλικά και πρωτότυπες μεθόδους, έθεσαν τις βάσεις για την ανάπτυξη νέων ριζοσπαστικών στυλ τέχνης στον 20ο αιώνα. Στις αρχές του περασμένου αιώνα, καλλιτέχνες όπως ο Ζορζ Μπρακ και ο Πάμπλο Πικάσο εμφανίστηκαν στο προσκήνιο. Είναι η πρώτη φορά που μέρος της περίφημης συλλογής Τανχάουζερ θα εκτεθεί εκτός του Μουσείου Γκούγκενχαϊμ της Νέας Υόρκης, το οποίο έχει πάνω από 50 χρόνια ζωής. 

 Η νέα έκθεση αναδεικνύει την κληρονομιά της οικογένειας Τανχάουζερ ως "πρωταθλήτριας" της τέχνης στην εποχή της. Ο Τζάστιν Τανχάουζερ είχε κάποτε πει χαρακτηριστικά για την συλλογή του: "Ελπίζω να εκτιμηθεί γιατί είναι όλη μου η ζωή"!  Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μουσείο Γκούγκενχαϊμ στην πρωτεύουσα της Χώρας των Βάσκων είναι ξεχωριστό. Στα 20 χρόνια ύπαρξής του έχει δώσει νέα πνοή στο Μπιλμπάο, προσελκύοντας σημαντικούς καλλιτέχνες και λάτρεις της τέχνης. Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό θαύμα φτιαγμένο από αμμόλιθο, γυαλί και τιτάνιο και είναι έργο του Καναδού αρχιτέκτονα Φρανκ Γκέρι. Η κατασκευή του μουσείου στις όχθες του ποταμού Νερβιόν διήρκεσε τέσσερα χρόνια. 


Πηγή:  Μουσείο Γκούγκενχαϊμ-Μπιλμπάο,  https://www.guggenheim-bilbao.eus/en/exhibitions/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου