Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Επική έκθεση μαρτυρά τα μυστικά του Σαρδανάπαλου... 200 εκθέματα για το μεγαλείο του Ασουρμπανιπάλ


Φως στον θρυλικό και μυστηριώδη βασιλιά των αρχαίων Ασσυρίων ρίχνει το Βρετανικό Μουσείο στη νέα έκθεσή του "Είμαι ο Ασουρμπανιπάλ: Βασιλιάς του Κόσμου, Βασιλιάς της Ασσυρίας",  η οποία αρχίζει στις 8 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 24 Φεβρουαρίου.  
Η έκθεση επροσεγγίζει τον Ασουρμπανιπάλ (Σαρδανάπαλος στα ελληνικά), βασιλιά της Ασσυρίας από το 668 έως το 627 π.Χ., ο οποίος σε αντίθεση με τους προκατόχους του, είχε την ικανότητα να διαβάζει, να γράφει και να κάνει διάλογο με διανοουμένους. Από το ανάκτορό του στη βιβλική πόλη Νινευί, την τελευταία πρωτεύουσα της Ασσυριακής Αυτοκρατορίας, ο θρυλικός ηγεμόνας εξουσίαζε μια τεράστια και πολυεθνική αυτοκρατορία, επηρεάζοντας τις ζωές των υπηκόων του από τις ακτές της ανατολικής Μεσογείου μέχρι τα βουνά του δυτικού Ιράν. 

Του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου 

Η νέα έκθεση περιγράφει την συναρπαστική ιστορία του Σαρδανάπαλου μέσα από κείμενα που διασώθηκαν από την μεγάλη βιβλιοθήκη του, καθώς και μέσα από την πληθώρα των αντικειμένων που ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στην περιοχή της αρχαίας Νινευί (στο σημερινό βόρειο Ιράκ). 
Στην έκθεση θα ζωντανέψει η πολυτάραχη ιστορία της ηγεμονίας του Ασουρμπανιπάλ: το κατόρθωμά του να κατακτήσει την Αίγυπτο, η συντριπτική νίκη του επί του μεγαλύτερου αδερφού του και οι τολμηρές εκστρατείες του εναντίον όσων αμφισβήτησαν την εξουσία του.                
Η αξία του βασιλιά ως ατρόμητου πολεμιστή καταγράφεται επίσης σε μια σειρά αναγλύφων που ανήκουν στην ασσυριακή συλλογή του Βρετανικού Μουσείου. Σε αυτά τα ανάγλυφα, απεικονίζεται το βασιλικό κυνήγι λιονταριών, ένα δημόσιο θέαμα που ελάμβανε χώρα στη βιβλική Νινευί, μια από τις αρχαιότερες πόλεις της υφηλίου.   

Ο Χάρτουιγκ Φίσερ, διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, τονίζει ότι "η έκθεση θα φέρει τους επισκέπτες πρόσωπο με πρόσωπο με έναν βασιλιά που διαμόρφωσε την ιστορία του αρχαίου κόσμου. Καθώς το σημερινό Ιράκ φαίνεται να αποκαθιστά τους κατεστραμμένους, από πρόσφατους πολέμους, αρχαιολογικούς χώρους της Νινευί και της Νιμρούντ, η έκθεση μας επιτρέπει να ξαναζήσουμε τα μεγάλα επιτεύγματα των αρχαίων Ασσυρίων". 

Περισσότερα από 200 αντικείμενα θα αποκαλύψουν το μεγαλείο του βασιλιά των Ασσυρίων, όπως το εξαιρετικό άγαλμα του Βασιλιά Ασουρμπανιπάλ. Το βασιλικό άγαλμα τοποθετήθηκε στον Ναό της Ιστάρ Σαρράτ-νίφι, ενώ τα μαλλιά και τα γένια του ηγεμόνα φαίνονται μακριά, σύμφωνα με την μόδα που επικρατούσε στην αρχαία Ασσυριακή αυλή. Ορισμένοι ιστορικοί ισχυρίζονται πως οι Ασσύριοι χρησιμοποιούσαν ψεύτικα μαλλιά και γένια, όπως έκαναν μερικές φορές οι Αιγύπτιοι, όμως κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί. 

Πολλά άλλα αγάλματα, όπως οι περίφημοι Φτερωτοί Λέοντες της Ασσυρίας, ανάγλυφα, σπάνιες τοιχογραφίες, διακοσμητικά αγγεία, χρυσά κοσμήματα, όπλα, ακόμα και ένα πολεμικό άρμα, θα αποκαλύψουν ότι η περίοδος βασιλείας του Σαρδανάπαλου ήταν μια εποχή σύγκρουσης, καθώς οι αντίπαλοι ηγεμόνες πολεμούσαν για την εξουσία και την δόξα.  
    
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη αναφορά στην Ασσυρία είναι πολύ αρχαία - το βιβλίο της Γένεσης (Παλαιά Διαθήκη), στο κεφάλαιο 2, στίχος 14, αναφέρεται στην περιοχή της Ασσυρίας συγκρίνοντάς την με τον Κήπο της Εδέμ. Παρότι ιδρύθηκε τουλάχιστον από το 1700 π.Χ., η Ασσυριακή Αυτοκρατορία έφθασε στο απόγειο της ακμής της κατά τα έτη 967-612 π.Χ., οπότε τελικά κατακτήθηκε από τους Πέρσες, οι οποίοι κατέστρεψαν τις εκπληκτικές πόλεις της.    

Εκτός από το Βρετανικό Μουσείο, τα μοναδικά εκθέματα της νέας έκθεσης προέρχονται επίσης από το Ιστορικό Μουσείο της Αρμενίας στο Εριβάν, το Κυπριακό Μουσείο Λευκωσίας, αλλά και από τα Μουσεία Λούβρου, Βερολίνου, Αγίας Πετρούπολης και Βατικανού. Πολλά από τα αριστουργήματα που θα παρουσιαστούν στην έκθεση, βρίσκονται για πρώτη φορά στη Βρετανία. 

Πηγές  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου