Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

Πού ανακαλύφθηκε δρόμος 2.000 ετών;



Αρχαιολόγοι στην Ολλανδία ανακάλυψαν τμήμα ενός ρωμαϊκού δρόμου ηλικίας 2.000 ετών καθώς και τα ερείπια ενός χωριού της ίδιας εποχής στην πόλη Katwijk, περιοχή που κάποτε αποτελούσε το βόρειο σύνορο της πανίσχυρης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας!  
Ο δρόμος έχει μήκος 125 μέτρα και βρίσκεται κοντά σε πολυσύχναστο αυτοκινητόδρομο στη συνοικία Valkenburg. Παράλληλα, τα ευρήματα στο αρχαίο χωριό περιλαμβάνουν αρδευτικό κανάλι και νεκροταφείο.  


Του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου 

Η επαρχία της νότιας Ολλανδίας ζήτησε από τους αρχαιολόγους να εξετάσουν την τοποθεσία, από την οποία θα περάσει ένας νέος αυτοκινητόδρομος, γνωρίζοντας την ρωμαϊκή κληρονομιά της περιοχής και έχοντας ενδιαφέρον να διατηρήσουν τυχόν ευρήματα.  
 Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Κλαύδιος έχτισε την πόλη Lugdunum Batavorum κοντά στον ποταμό Ρήνο, ο οποίος ακόμα διατρέχει την σύγχρονη πόλη Katwijk. Αρχαιολόγοι και ιστορικοί πιστεύουν ότι ρωμαϊκά πλοία θα απέπλεαν σίγουρα από το μεγάλο ποτάμι με προορισμό την τότε ρωμαϊκή επαρχία της Βρετανίας. Ωστόσο, κανείς δεν περίμενε ότι θα ανακαλύπτονταν τόσο καλά διατηρημένα Ανακατασκευασμένος ρωμαικός δρόμος στην Ολλανδία. ευρήματα στην πόλη Katwijk.
"Η έκταση στην οποία ο αρχαίος δρόμος βρέθηκε ακέραιος είναι μια μεγάλη έκπληξη", ανακοίνωσε η επαρχία της νότιας Ολλανδίας στην ιστοσελίδα της. 


Ανακατασκευασμένος ρωμαικός δρόμος στην Ολλανδία. 

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι πως ακόμα και οι σωροί από δρυς που στέκονταν κατά μήκος του δρόμου προκειμένου να εμποδίζουν τυχόν καθίζησή του, βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ο δρόμος κατασκευάστηκε γύρω στο 125 μ.Χ., κατά την διάρκεια της βασιλείας του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Αδριανού. 

Στις ανασκαφές εντοπίστηκαν ακόμα κεραμικά, δερμάτινα υποδήματα, νομίσματα, δίχτυα ψαρέματος και αλλά οικιακά αντικείμενα, αλλά το πιο σπάνιο εύρημα είναι ένα πλαστικό βαμμένο κομμάτι υλικού κατασκευής κτιρίων, το οποίο είναι ανέπαφο μετά από δύο χιλιετηρίδες!!! 

Σύγχρονο μνημείο που δείχνει τα παλιά ρωμαικά σύνορα στην Ολλανδία. 

Οι αρχαιολόγοι αναμένεται να ολοκληρώνουν την έρευνά τους στον αρχαιολογικό χώρο μέχρι το τέλος του έτους. Το κοινό θα μπορέσει να επισκεφθεί την ανασκαφή στις 13 Οκτωβρίου, Ημέρα Αρχαιολογίας στην Ολλανδία. Εξάλλου, τα πιο σημαντικά ευρήματα θα εκτεθούν στο κέντρο πληροφοριών του νέου αυτοκινητοδρόμου RijnlandRoute. 
Οι ανασκαφές πραγματοποιούνται στα παλιά βόρεια σύνορα της Ρωμαικής Αυτοκρατορίας, τα οποία η Ολλανδία έχει προτείνει να ανακηρυχθούν ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Αν η πρόταση γίνει αποδεκτή από τα Ηνωμένα Έθνη, το παλαιό σύνορο του ρωμαικού κράτους από την σύγχρονη πόλη Bad Breisig της Γερμανίας μέχρι την πόλη Katwijk της Ολλανδίας, θα γίνει Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2021. 

Πηγή 
BBC News 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου