Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Πού ανακαλύφθηκε αρχαιοελληνικός ασύλητος οικογενειακός τάφος; Τι σχέση έχει ο Αριστοτέλης με την πόλη;


Οικογενειακός τάφος ηλικίας 2.300 ετών, που περιείχε τα λείψανα 21 ανθρώπων, ανακαλύφθηκε στην αρχαία ελληνική πόλη Άσσος, τα ερείπια της οποίας βρίσκονται στην Μικρά Ασία και συγκεκριμένα στην επαρχία Τσανάκαλε (Δαρδανέλια) της βορειοδυτικής Τουρκίας.     
Μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο Τούρκος αρχαιολόγος Νουρετίν Αρσλάν, καθηγητής του Πανεπιστημίου Ονσεκίζ Μαρτ στα Δαρδανέλια, τόνισε ότι ο τάφος ήρθε στο φως στο πλαίσιο των ανασκαφών που πραγματοποιούνται στην αρχαιοελληνική πόλη εδώ και έξι μήνες.   

Του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου
      
Ο αρχαίος τάφος βρέθηκε στην περιοχή που αποκαλείται Δυτική Νεκρόπολη, ενώ πάνω στη πλάκα είναι χαραγμένο το όνομα Αρίστιος. Το μνήμα ανήκε σε μια οικογένεια συνολικά 21 ανθρώπων. 
Ο Αρσλάν είπε ότι ένα από τα μέλη της οικογένειας τάφηκε φυσιολογικά, ενώ οι σοροί των υπόλοιπων 20 ατόμων αποτεφρώθηκαν και οι στάχτες τους τοποθετήθηκαν μέσα σε αγγεία. 

"Μετά από την αποτέφρωση των σορών, τα εναπομείναντα οστά και οι στάχτες τοποθετήθηκαν σε αγγεία που χρησιμοποιούνταν ως τεφροδόχοι. Στην προσπάθεια να αποτραπεί η είσοδος οποιασδήποτε ξένης ουσίας μέσα στις τεφροδόχους, οι πλάκες του μνήματος σφραγίστηκαν με τσιμέντο" δήλωσε ο Τούρκος αρχαιολόγος.         

Ο οικογενειακός τάφος στην αρχαία Άσσο δίνει στους ειδικούς πολύτιμες πληροφορίες για τα ταφικά έθιμα, την χρονολογία αλλά και την τυπολογία των κεραμικών αγγείων της Ελληνιστικής Εποχής. Είναι εξαιρετικής σημασίας το γεγονός ότι ο τάφος αυτός βρέθηκε ασύλητος.  

Ο Αριστοτέλης και η Ασσός
Αξίζει να σημειωθεί ότι Έλληνες έποικοι από την Μήθυμνα της Λέσβου ίδρυσαν την αρχαία Άσσο στην περιοχή της Τρωάδας, κατά την περίοδο 1000 - 900 π.Χ. Οι έποικοι έχτισαν εκεί έναν δωρικό ναό της Αθηνάς, το 530 π.Χ.  Από αυτόν τον ναό ο Ερμείας, μαθητής του Πλάτωνα, κυβέρνησε την Άσσο, την Τρωάδα και τη Λέσβο για ένα χρονικό διάστημα, στο οποίο η πόλη γνώρισε την μεγαλύτερη ευημερία της.
  
Το 348 π.Χ. ο Αριστοτέλης επισκέφτηκε την Άσσο και παντρεύτηκε την ανιψιά του βασιλιά Ερμεία, Πυθία, πριν φύγει για τη Λέσβο τρία χρόνια αργότερα, το 345 π.Χ. Στην Άσσο, ο Σταγειρίτης φιλόσοφος (που εγκατέλειψε την πλατωνική ακαδημία Αθηνών και μετέβη στη μικρασιατική πόλη μαζί με τον Ξενοκράτη) ίδρυσε μια νέα ακαδημία. Εκεί ο Αριστοτέλης ηγήθηκε ομάδας φιλοσόφων που διεξήγε καινοτόμες έρευνες στην ζωολογία και την βιολογία.

Αυτή η «χρυσή περίοδος» της Άσσου τελείωσε όταν η πόλη καταλήφθηκε από τους Πέρσες, οι οποίοι βασάνισαν τον Ερμεία μέχρι θανάτου (341 π.Χ.). 

Ναός της Αθηνάς στην αρχαία Άσσο. 

Ο Αριστοτέλης, που βρισκόταν τότε στην Αθήνα, έγραψε έναν ύμνο προς τιμήν του αδικοχαμένου συγγενούς του, γεγονός που έδωσε την ευκαιρία στους Αθηναίους να τον κατηγορήσουν για "ασέβεια", επειδή οι ύμνοι γράφονταν και απευθύνονταν μόνο στους θεούς. 


Ο Αριστοτέλης, θορυβημένος και φοβούμενος μην έχει την ίδια τύχη με τον Σωκράτη, δέχτηκε την πρόταση του βασιλιά της Μακεδονίας, Φιλίππου Β', να διδάξει τον γιο του τελευταίου, Αλέξανδρο, και εγκατέλειψε την Αθήνα. 

Το θέατρο της Άσσου. 


Οι Πέρσες εκδιώχθηκαν από τους Έλληνες του Μεγάλου Αλεξάνδρου το 334 π.Χ., ενώ από την περίοδο 241 -133 π.Χ., η Άσσος κυβερνήθηκε από το βασίλειο της Περγάμου. Αργότερα έγινε μέρος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Ο Απόστολος Παύλος επισκέφθηκε επίσης την Άσσο κατά το τρίτο ιεραποστολικό ταξίδι του μέσω της Μικράς Ασίας, το οποίο έλαβε χώρα μεταξύ 53-57 μ.Χ., στο δρόμο του για την Λέσβο. Από αυτό το χρονικό διάστημα, η Άσσος συρρικνώθηκε σε ένα μικρό χωριό. 


Πηγές :








1 σχόλιο: