Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο ανοίγει τον διάλογο για το 1821 και τις απηχήσεις του στο σήμερα: Πώς αντικατοπτρίζεται στη Λογοτεχνία;


Πώς η Ελληνική Επανάσταση εμπνέει του λογοτέχνες μας; Μπορεί κάποιος εύκολα και «ανόθευτα» να μεταφέρει το ιστορικό πλαίσιο της εποχής στο σύγχρονο κοινό; Εν τέλει, πόσο πλησιάζει μια μυθοπλασία την ιστορική αλήθεια;

Όλα αυτά τα ερωτήματα θα απαντηθούν στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου, στην Κεντρική Αίθουσα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, με θέμα «Η Ελληνική Επανάσταση μέσα από τη Λογοτεχνία».

Σε μια ανοιχτή  και άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση οι συγγραφείς, Ισμήνη Καπάνταη και Ισίδωρος Ζουργός  θα αναπτύξουν το θέμα πώς η Ελληνική Επανάσταση αποτελεί πηγή έμπνευσης για τη λογοτεχνία σήμερα. Ακόμη άξονες της συζήτησης θα αποτελέσουν τα προβλήματα προσέγγισης μιας μακρινής ιστορικής περιόδου, καθώς και η επίδραση του ιστορικού μυθιστορήματος στη μετάδοση της ιστορικής γνώσης, δηλαδή πως «μεταγγίζεται» το 1821 στη σημερινή και την επόμενη γενεά Ελλήνων κ.ά..
 Τη συζήτηση θα συντονίζει η δημοσιογράφος και συγγραφέας Τασούλα Επτακοίλη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα ανακοινωθεί από το  Εθνικό Ιστορικό Μουσείο η έναρξη και οι όροι του λογοτεχνικού διαγωνισμού με τίτλο «1 φράση + 821 λέξεις για το 1821». Ο διαγωνισμός, ο οποίος οργανώνεται από το μουσείο με τη στήριξη της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων. Συγκεκριμένα, οι διοργανωτές καλούν τους συμμετέχοντες με αφετηρία τη φράση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη «αν δεν είμεθα τρελοί δεν εκάναμεν την επανάσταση», να συγγράψουν μέσα σε 821 λέξεις ιστορίες εμπνευσμένες από την Ελληνική Επανάσταση!

Ιδιαίτερης μνείας χρήζει το γεγονός ότι η εν λόγω εκδήλωση αποτελεί μέρος της σειράς δράσεων «1821: Απηχήσεις στο σήμερα», την οποία οργανώνει το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο με αφορμή τον επετειακό εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού «Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου».

Ώρα έναρξης 12:00
Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
Οδός Σταδίου 13 (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής)
Είσοδος ελεύθερη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου