Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

Το σουρεαλιστικό σύμπαν του Salvador Dalì συνομιλεί με τα μνημεία της Matera, της νότιας Ιταλίας

Μια μοναδική ευκαιρία θα έχουν οι φιλότεχνοι και δη οι λάτρεις του Dali που θα ταξιδέψουν το προσεχές διάστημα  στη πόλης της νότιας Ιταλίας, Ματέρα, κηρυγμένη ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς
Την  1η Δεκεμβρίου θα εγκαινιαστεί στο βραχώδες συγκρότημα Madonna delle Virtù και San Nicola dei Greci η έκθεση με τίτλο «Salvador Dalí - Η Επιμονή των Απέναντι» (Salvador Dalí - The persistence of the Opposites).

της Μαρίας Αλιμπέρτη 


Τα μοναδικά έργα του σουρεαλιστή καλλιτέχνη θα «συνομιλήσουν» με τον  κατανυκτικό και ιστορικό χώρο, της βασιλικής που είναι σμιλευμένη από ασβεστόλιθο από τον 12ο
αιώνα και της κρύπτης με μοναδικές βυζαντινές τοιχογραφίες, το San Nicola dei Greci, από τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής, η οποία κρύπτη είναι συνδεδεμένη με δρομάκι με την εκκλησία

Εκτός από τα κυρίως εκθέματα που τοποθετούνται στο βραχώδες συγκρότημα Madonna delle Virtù και San Nicola dei Greci στην καρδιά του Sassi, ταυτόχρονα τρία μνημειώδη έργα του καλλιτέχνη, το Space Elephant, το Σουρεαλιστικό Σχέδιο και ο Χορός του Χρόνου,  θα είναι εγκατεστημένα στους δρόμους του ιστορικού κέντρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω πόλη θα είναι πολιτιστική πρωτεύουσα Ευρώπης του 2019!

Η έκθεση αποτελεί ένα θεματικό ταξίδι που διερευνά την ψυχολογία και την καλλιτεχνική έμπνευση του Dalí, με φόντο το ιστορικό σκηνικό του Sassi. Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται περίπου 150 έργα, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων και μικρών γλυπτών, εικονογραφήσεων, γυάλινων έργων και έπιπλα από τον καλλιτέχνη, συζευγμένα με μια σειρά εκθεμάτων πολυμέσων που συνιστούν ένα πολυαισθητήριο μονοπάτι και εμπλουτίζουν τη συναισθηματική αντίληψη της αφήγησης της έκθεσης.


Τέσσερα θέματα  αγαπητά στον καλλιτέχνη ακολουθούν το ένα το άλλο στη διαδρομή του μουσείου. Τέσσερις διχοτομίες, χρόνος, χιλιετηρίδα και φευγαλέα, το σκληρό κέλυφος και το απαλό περιεχόμενο, η διαλεκτική ανάμεσα στη θρησκεία και την επιστήμη, η μεταμόρφωση της πραγματικότητας σε υπερρεαλισμό, συνοδεύουν τον επισκέπτη στη γνώση του καταλανικού ταπεραμέντου του, σε μια μοναδική έκθεση του είδους, πολύ καινοτόμο σε σχέση με όλες τις προηγούμενες εκθέσεις αφιερωμένες στον Νταλί.

Τα ολογράμματα, η εικονική πραγματικότητα, οι 3D προβολές, η απεικόνιση βίντεο έρχονται να κεντρίσουν την περιέργεια του επισκέπτη και ορίζουν μια πλήρη και εντελώς συγκλονιστική εμπειρία. Η παρουσία ενός χώρου κινηματογράφου με την προβολή ενός ντοκιμαντέρ αφιερωμένου στην έκθεση και ενός εργαστηρίου πολυμέσων για εκπαιδευτικούς σκοπούς καθιστούν την έκθεση εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για ένα ευρύτερο και νεότερο κοινό.
  
Την έκθεση διοργανώνει το Dalí Universe, μια εταιρεία που ειδικεύεται στο Σαλβαδόρ Ντάλι που διαχειρίζεται ένα από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές συλλογές έργων τέχνης του καλλιτέχνη στον κόσμο.
  



Εν  αναμονή της κοπής της κορδέλας της έκθεσης!



Πηγές: http://www.artemagazine.it/ http://www.caveheritage.it/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου