Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018

Πότιζε τον κήπο του και βρήκε μωσαϊκά της πρώιμης βυζαντινής περιόδου με ελληνικές επιγραφές!


Μωσαϊκό βυζαντινής εκκλησίας, το οποίο χρονολογείται στον 5ο αιώνα, ήρθε στο φως τυχαία σε περιοχή της Συρίας. Το βυζαντινό αριστούργημα, που φέρει ελληνικές επιγραφές, βρέθηκε στο χωριό αλ Καραγιέμπ, σε απόσταση 48 χιλιομέτρων δυτικά της πόλης Χάμα.
          
Σε συνέντευξή του στο συριακό πρακτορείο ειδήσεων, ο διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων της Συρίας, Αμπντουλκαντέρ Φαρζάτ, ανέφερε ότι ένας πολίτης από το χωριό αλ Καραγιέμπ, στη δυτική επαρχία της Χάμα, ενημέρωσε τις τοπικές Αρχές ότι ανακάλυψε μέρη ενός μωσαϊκού στον κήπο του!    

Του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου 

Οι Αρχές έστειλαν στον κήπο αυτό μια αρμόδια ειδική αποστολή αρχαιολόγων, η οποία διεξήγε τις ανασκαφές και εν τέλει αποκάλυψε το πανέμορφο μωσαϊκό των πρώτων χριστιανικών χρόνων. 
Σύμφωνα με τον Φαρζάτ, το βυζαντινό μωσαϊκό είναι διακοσμημένο με γεωμετρικά σχήματα και επιγραφές στα Ελληνικά, οι οποίες φέρουν μάλιστα την ημερομηνία 412 μ.Χ.      

Δεν είναι η πρώτη φορά που βυζαντινά αριστουργήματα ανακαλύπτονται στη περιοχή της Χάμα. Τον περασμένο Ιανουάριο, ο στρατός της Συρίας εντόπισε μωσαϊκά της πρώιμης βυζαντινής περιόδου, κατά την διάρκεια εκκαθάρισης ναρκοπεδίων!   
Ο συριακός στρατός ανακάλυψε τα πολύτιμα βυζαντινά έργα τέχνης έξω από το χωριό Ακερμπάτ, που απέχει 85 χιλιόμετρα ανατολικά της Χάμα. Οι αρχαιολόγοι που κλήθηκαν στη περιοχή αποφάνθηκαν ότι τα μωσαϊκά δημιουργήθηκαν τον 1ο ή τον 5ο αιώνα. 

Ένα από τα μωσαϊκά του Ακερμπάτ απεικονίζει παγώνια, πάπιες, φυτά και ζώα, καθώς επίσης γεωμετρικά σχήματα και επιγραφές στα Ελληνικά. Μια από τις πλευρές του αριστουργήματος είναι ημικυκλική και ίσως διακοσμούσε άμβωνα εκκλησίας. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πόλη Χάμα, στην ευρύτερη περιοχή της οποίας βρέθηκαν τα βυζαντινά αριστουργήματα, έχει μεγάλη ιστορία ήδη από την αρχαιότητα.  


Κτισμένη στις όχθες του ποταμού Ορόντη, η Χάμα άρχισε να κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους, αλλά σύντομα αναπτύχθηκε σε μεγάλο αστικό κέντρο. Κατά τους ελληνιστικούς χρόνους, η Χάμα ήταν γνωστή ως Επιφάνεια και πιθανότατα ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Έλληνα βασιλιά των Σελευκιδών, Αντιόχου Επιφανούς.   

Η συριακή πόλη συνέχισε να ευημερεί με την ίδρυση της Ανατολικής Ρωμαϊκής (Βυζαντινής) Αυτοκρατορίας. Κατά τη βυζαντινή εποχή, η Χάμα ήταν γνωστή ως Εμάθ ή Εμαθούς και καθώς ο Χριστιανισμός κυριάρχησε σε όλη την Εγγύς Ανατολή, πολλές εκκλησίες κτίστηκαν στη πόλη. Μάλιστα, ο σπουδαίος Βυζαντινός ιστορικός Ιωάννης Επιφανεύς γεννήθηκε στη Χάμα τον 6ο αιώνα.  

Τον 7ο αιώνα, η Χάμα πέρασε στην αραβική κυριαρχία και το 1516 έγινε μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το 1918, η πόλη πέρασε σε γαλλική κυριαρχία, όπως και η υπόλοιπη Συρία, ενώ έγινε μέρος του ανεξάρτητου κράτους της Συρίας, το 1946.
Κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου εμφυλίου πολέμου στη Συρία, η Χάμα έπεσε στα χέρια των εξεγερμένων και καταλήφθηκε ξανά από τον Συριακό Στρατό το 2012, έχοντας όμως εκτεταμένη καταστροφή.



Πηγές

Συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA






1 σχόλιο:

  1. Η χρονολόγηση 412 μΧ δεν είναι δυνατή γιατί η χρονολόγηση AD (μΧ) εισάγεται για πρώτη φορά το 532 μΧ στη Δύση με τον μοναχό τον Διονύσιο τον Μικρό και στην Ανατολή μετά από πολλούς αιώνες. Στη Βυζαντινή αυτοκρατορία χρησιμοποιείται έτος ύπατου και αργότερα από Δημιουργίας Κόσμου

    ΑπάντησηΔιαγραφή