Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

Σήμα κινδύνου για την αρχαιοκαπηλία της υποβρύχιας πολιτιστικής κληρονομιάς στην Αλβανία


Ένα πολύ ενδιαφέρον ζήτημα για την υποβρύχια αρχαιοκαπηλία έθιξε πρόσφατα το Archaeology News Net Work  με αφορμή την  περίπτωση της Αλβανίας. Στόχος αρχαιοκάπηλων φαίνεται πως έχει γίνει  η περιοχή γύρω από την  ακτογραμμή μήκους 450 χιλιομέτρων, η οποία περιβάλλεται από την Αδριατική και το Ιόνιο πέλαγος. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Αλβανός αρχαιολόγος και ιστορικός Τέχνης Neritan Ceka  περιγράφοντας απόπειρες δυτών να υποκλέψουν αρχαιότητες  ακόμη κι από βάθος 20-30 μέτρων που είναι εύκολα προσβάσιμο χωρίς κανένα ειδικό εξοπλισμό. Μάλιστα ο ίδιος περιγράφει ότι ακόμα και επι του πρώην κομμουνιστικού καθεστώτος στην χώρα του υπήρχε κυβερνητική εντολή να πυροβολούνται όσοι αλιεύουν χωρίς άδεια, ενώ σήμερα τα νερά είναι ανοιχτά δελεάζοντας του επιτήδειους. Ο αρχαιολόγος μάλιστα επεσήμανε ότι σε καταδύσεις που πραγματοποιηθήκαν την δεκαετία του 1980 είχε εντοπίσει μεγάλο πλήθος ευρημάτων όπως  αμφορείς, αγγεία, αρχαιολογικά αντικείμενα που δεν είναι πια εκεί σήμερα!


Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα οι αποστολές που πραγματοποιήθηκαν
πριν από μια δεκαετία περίπου από το αμερικανικό βασικό ναυτικό ίδρυμα RPM, έχουν βρεθεί περίπου 40 ναυάγια κατά μήκος των ακτών της Αλβανίας, συμπεριλαμβανομένων των πλοίων που χρονολογούνται από τον 7ο αιώνα π.Χ., αλλά και εκείνων  των ναυτικών πλοίων που βυθίστηκαν  κατά  τον Α 'και  τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Εκατοντάδες αμφορείς της ρωμαϊκής εποχής - που χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση κρασιού, ελαιολάδου και άλλων αγαθών στα εμπορικά πλοία - συγκεντρώνονται επίσης στο πάτωμα της θάλασσας και καλύπτονται από θαλάσσια φυτά. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι χωρίς πλήρες κατάλογο, είναι αδύνατο να γνωρίζουμε πόσα από τα τεχνουργήματα έχουν αφαιρεθεί από τον πυθμένα και που πωλούνται στη διεθνή αγορά εμπορίας τέχνης.

 Εκτιμάται ότι  η υποβρύχια αρχαιοκαπηλία δημιουργεί συνολικό κύκλο εργασιών άνω των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων (3,5 δισ. Ευρώ) ετησίως, σύμφωνα με τον Auron Tare, πρόεδρο του επιστημονικού και τεχνικού συμβουλευτικού σώματος της UNESCO για την υποβρύχια πολιτιστική κληρονομιά.

Σε ότι αφορά την περίπτωση της Αλβανίας τα αγγεία  διατίθενται  έως και 100 ευρώ στο εσωτερικό της χώρας, σε κάποια εστιατόρια υψηλής ποιότητας, ενώ όταν δημοπρατούνται στο Λονδίνο ή σε άλλες δημοπρασίες τα χρήματα αυτά πολλαπλασιάζονται.

Δεν εκλείπουν και οι περιπτώσεις που τα ευρήματα έχουν μεταφερθεί από τους ξένους  δύτες σε διάφορα ιδιωτικά μουσεία σε όλο τον κόσμο.


Αξίζει να σημειωθεί ότι  υφίσταται νομοθεσία η οποία ταξινομεί τα ναυάγια ως πολιτιστικά μνημεία και προβλέπει την αδειοδότηση για καταδυτικές ομάδες.

Η αλβανική  αστυνομία συνεργάζεται επίσης με την Ιντερπόλ για την ανίχνευση και επιστροφή κλεμμένων αντικειμένων, δήλωσε ο διευθυντής εγκληματικής αστυνομίας Eduard Merkaj, χωρίς μεχρι τώρα να έχει σημειωθεί κάποια θετική καταγραφή.
Ένα όνειρο που μοιράζονται οι Αλβανοί και ξένοι εμπειρογνώμονες είναι να δημιουργήσουν ένα υποβρύχιο μουσείο, όπως αυτό που υπάρχει στην τουρκική πόλη της Αλικαρνασσού, το οποίο θα προστατεύει τα τεχνουργήματα και θα τραβήξει τους τουρίστες.


Πηγή :archaeologynewsnetwork.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου