Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Ξενάγηση από τον καθηγητή Μάνο Στεφανίδη στην έκθεση "Η συνομιλία" της Παρασκευής Γαρδέλη

 «Νομίζω πως η πρώτη μορφή τέχνης είναι ο έρωτας. Επειδή αυτός λειτουργεί και ως έμπνευση και ως απόδραση και ως ψηλάφηση ενός άλλου κόσμου. Ενός κόσμου γεμάτου εικόνες πρωτόγνωρες. Και οι ερωτευμένοι είναι οι πρώτοι καλλιτέχνες.

Κι όταν ο έρωτας τελειώνει, η τέχνη τον αντικαθιστά. Η τέχνη, έτσι, γίνεται σταθερά ένα ερωτικό υποκατάστατο. Ένα παιχνίδι ανάμεσα στον χρόνο που θέλει να γίνει μορφή και να μιλήσει χωρίς λόγια για τους ανθρώπους, τις ιστορίες τους, τον πολιτισμό τους. Αυτές είναι και οι κυρίαρχες ιδέες της ζωγραφικής της Βιβής Γαρδέλη: χιούμορ, αίνιγμα, ένα ερωτικό παιχνίδι με τις εικόνες κι ένας στοχασμός σχετικά με την περιπέτεια των μορφών. Το υψηλό και το κοινότοπο. Ο Τολστόι, που θέλησε να ελευθερώσει τον καθημερινό άνθρωπο και ο σημερινός τυποποιημένος «μαζάνθρωπος»... Πώς μπορούμε να απελευθερωθούμε από την σύμβαση; Μέσα από την ατομική επανάσταση που λέγεται έρωτας…» γράφει μεταξύ πολλών άλλων ο Μάνος Στεφανίδης για την έκθεση «Η συνομιλία».


Το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος θα φιλοξενήσει τον καθηγητή ιστορίας της τέχνης Μάνο Στεφανίδη ο οποίος θα πραγματοποιήσει ξενάγηση σχετικά με τα έργα της έκθεσης "Η συνομιλία" της Παρασκευής Γαρδέλη.

Ώρα έναρξης :13.00
Λεμπέση 4 και Μακρυγιάννη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου