Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Οδύσσεια του Jack Whitten, τα έργα του συνομιλούν με εκθέματα του MET! Και η σχέση τους με την Ελλάδα!

Εκπληκτικά, παλαιότερα γλυπτά του γνωστού Αμερικανού καλλιτέχνη Jack Whitten (1939-2018) παρουσιάζονται στο Metropolitan Museum!  Μάλιστα τα γλυπτά συνδέονται με την Ελλάδα  καθώς κάποια τα δημιούργησε στη Νέα Υόρκη και κάποια στη θερινή κατοικία του στην Κρήτη.

Πρόκειται για ένα ειδικό αφιέρωμα με τίτλο «Οδύσσεια» (Odyssey: Jack Whitten Sculpture, 1963–2017) στο εξαιρετικό έργο του Whitten και στην αλληλεπίδρασή του με την τέχνη του παρελθόντος, το οποίο οργανώνεται από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης και το Μουσείο Τέχνης Βαλτιμόρη.



 της Μαρίας Αλιμπέρτη 

Εμπνευσμένα από ιστορικές πηγές τέχνης που έχουν ρίζες στην Αφρική, την αρχαία Μεσόγειο και τις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες, τα γλυπτά του Whitten δεν ασχολούνται μόνο με τα θέματα  της μνήμης, της οικογένειας και της μετανάστευσης, αλλά εκφράζουν και μια διακρατική, κοσμοπολίτικη προοπτική η οποία αντικατοπτρίζει τη γεωγραφία της ζωής του Whitten.

Σαράντα γλυπτά συνδέονται με 18 από τις ζωγραφιές του καλλιτέχνη, συμπεριλαμβανομένης ολόκληρης της σειράς Black Monolith, αφιερωμένης στους Αφροαμερικανούς ηγέτες στην τέχνη και την πολιτική, καθώς και από 16 έργα αφρικανικής, μινωικής, κυκλαδικής και αμερικανικής τέχνης από τη διακεκριμένη συλλογή του Met. Τα γλυπτά της είναι περίπου πέντε τύπων-κανάτες, τοτέμ, κηδεμόνες, λειψανοθήκες και ξίφη, πολλά από τα οποία εξυπηρετούν μια τελετουργική ή αναμνηστική λειτουργία.


Έργα από ξύλο, συχνά σε συνδυασμό με υλικά που προέρχονται από το τοπικό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων των οστών, του μαρμάρου, του χαρτιού, του γυαλιού, κ.ά. «επιστρέφουν» σε διάλογο με τα εκθέματα του Met , τα οποία αποτέλεσαν για τον καλλιτέχνη σπουδαίες πηγές έμπνευσης.

Στην έκθεση οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να θαυμάσουν αφρικανικά, κυκλαδικά και μινωικά έργα που ενέπνευσαν τον  καλλιτέχνη. Ο τίτλος Οδύσσεια επιλέχθηκε καθώς αφόρά το ταξίδι εξερεύνησης, αφού ο ίδιος ο καλλιτέχνης σκέφτηκε βαθιά για το πώς να προσεγγίσει τις σύνθετες εμπλοκές της ιστορίας σε κάθε έργο του.



Μεταξύ των 18 ζωγραφικών έργων της έκθεσης θα είναι η ολόκληρη σειρά Black Monolith, που παρουσιάζονται μαζί ως ομάδα για πρώτη φορά. Μάλιστα πήρε το όνομά της από το βραχώδες τοπίο ορατό από το στούντιό του στην Κρήτη.
 Οι πίνακες του Black Monolith αποτελούνται από ακρυλικά ψηφιδωτά που ο Whitten συναρμολόγησε με το χέρι. Κάθε έργο της σειράς τιμά έναν ηγέτη στον κόσμο της μαύρης μουσικής, της τέχνης, της λογοτεχνίας και της πολιτικής, από τον James Baldwin,  τον Jacob Lawrence, την Maya Angelou,  Chuck Berry, Édouard Glissant, τον Bessemer Dreamer κ.ά.. Αυτά και άλλα έργα ζωγραφικής στην έκθεση φωτίζουν τις τεχνικές, εννοιολογικές και θεματικές παραλλαγές του έργου σε δύο και τρεις διαστάσεις.



Πηγές: www.metmuseum.org, www.mutualart.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου