Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Τι ρωτάμε την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά;Έλληνες αρχαιολόγοι και ιστορικοί απαντούν!


"Τι ρωτάμε την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά;" Θα αποτελέσει το κεντρικό ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν Έλληνες αρχαιολόγοι και ιστορικοί, οι οποίοι θα βρεθούν την προσεχή Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου στο Μουσείο της Ακρόπολης. Η συζήτηση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της υπουργού Πολιτισμού, Μυρσίνης Ζορμπά.

Σχετικά με τον προβληματισμό αυτόν, η υπουργός Πολιτισμού τονίζει την ανάγκη να εξεταστεί εκ νέου ο ρόλος της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς στο γενικότερο πλαίσιο διαμόρφωσης της σύγχρονης πολιτικής για τον πολιτισμό. 
«Οι σχέσεις μας με τις αρχαιότητες πρέπει να συζητηθούν σε βάθος και σε έκταση με τα καινούργια δεδομένα, ελληνικά και παγκόσμια, πολιτισμικά, παιδείας, οικονομικά αλλά και εκείνα που υπαγορεύονται από τις ριζικές τεχνολογικές αλλαγές.»

Η επαναδιατύπωση των ερωτημάτων για τη σημασία των αρχαιοτήτων στην καθημερινότητα των πολιτών οφείλει να γίνει, σύμφωνα με την ίδια, μέσα από ένα διπλό πρίσμα: αφενός μέσω της συμβολής των αρχαιοτήτων στη διαμόρφωση της νεοελληνικής ταυτότητας και αφετέρου του κομβικού τους ρόλου στην ανάπτυξη του τουρισμού - δεν είναι τυχαίο ότι περίπου 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφθηκαν την Ακρόπολη και το Μουσείο της τον περασμένο χρόνο, αριθμός ρεκόρ στα χρονικά της ύπαρξης του μνημείου.

Στο πρώτο στρογγυλό τραπέζι της συζήτησης (17:00-18:30) θα συμμετάσχουν οι Δημήτρης Παντερμαλής, Τούλα Μαρκέτου, Γιάννης Παπαδάτος και Δημήτρης Πλάντζος, ενώ το ρόλο του συντονιστή θα αναλάβει ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστας Στρατής. Το δεύτερο τραπέζι (19:00-20:30) θα συμπληρώσουν οι Άγγελος Βλάχος, Μιμίκα Γιαννοπούλου, Αγγελική Κοτταρίδη και Στέλιος Λεκάκης, ενώ το συντονισμό της συζήτησης θα έχει η γενική γραμματέας του Υπουργείου, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου