Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Κοστούμια κινεζικής όπερας και φορεσιά των Μιάο στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας


Στον ατμοσφαιρικό χώρο του Μουσείου Πλινθοκεραμοποιίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς στον Βόλο, το παλιό εργοστάσιο πλινθοκεραμοποιίας που ιδρύθηκε το 1926 από τα αδέρφια Τσαλαπάτα, φιλοξενείται ένα γαϊτανάκι χρωμάτων και πολιτισμών, η περιοδική έκθεση «Από τη σκηνή στο μουσείο. Κοστούμια κινεζικής όπερας». Την έκθεση εγκαινίασε η πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Zhang Qiyue. 
Στην έκθεση παρουσιάζονται δεκατέσσερα κοστούμια κινεζικής όπερας πλαισιωμένα από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό καθώς και μια εντυπωσιακή φορεσιά της εθνοτικής μειονότητας των Μιάο.
Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα περίτεχνα και πολύχρωμα κοστούμια  αναδεικνύονται στα λιτά βιομηχανικά στοιχεία του Μουσείου Πλινθοκεραμοποιίας, προβάλλοντας παράλληλα πτυχές της κινεζικής κουλτούρας και της παράδοσης των κινεζικών εθνοτικών ομάδων.
Ο κινεζικός πολιτισμός είναι ο αρχαιότερος στον κόσμο και αποτελεί τιμή για τους Έλληνες το γεγονός ότι Κινέζοι τους αναγνωρίζουν ως συνομιλητές στον πολιτιστικό τομέα, όπως επεσήμανε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, Σοφία Στάϊκου. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι το Ίδρυμα το τελευταίο διάστημα έχει γίνει εξωστρεφές και ο κόσμος έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τα Μουσεία του αλλά και τις δράσεις που διοργανώνει.
Υπενθυμίζεται ότι τα εκθέματα αποτελούν μέρος της συλλογής που δωρήθηκε από την Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, τον Μάιο του 2018.
Έως 31 Μαρτίου 2019
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-17:00 (έως 28/2/2019) και 10:00-18:00 (από 1/3/2019)
Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα
Νότια Πύλη, 383 34 Βόλος
Τ: 24210 29844 |
 www.piop.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου