Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018

70 αμφορείς ανελκύθηκαν από το ναυάγιο του Μαζωτού! Ίχνη για το εμπόριο στο Αιγαίο & την Αν.Μεσόγειο


Εβδομήντα εν μέρει ή πλήρως διατηρημένοι Χιακοί αμφορείς εντοπίστηκαν και ανελκύστηκαν  από το ναυάγιο 4ου αιώνα π.Χ., στη θαλάσσια περιοχή του χωριού Μαζωτού, στην Λάρνακα της Κύπρου, σε βάθος 45 μέτρων το οποίο ερευνάται από τους ειδικούς από το 2007. Οι περισσότεροι από αυτούς τους αμφορείς είχαν κατά πάσα πιθανότητα κρασί αλλά τουλάχιστον ένας ήταν γεμάτος ελιές, ενδεχομένως για κατανάλωση από το πλήρωμα. Επίσης, εντοπίστηκαν δύο αλιευτικά βάρη, τα οποία μας προσφέρουν τη δυνατότητα να δημιουργηθεί η εικόνα της ζωής των εμπόρων της εποχής. 
Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη δημοσιότητα Τμήμα Αρχαιοτήτων, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κύπρου μετά την ολοκλήρωση της έβδομης πλήρους ανασκαφικής περιόδου.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες θεωρείται ότι είναι το πρώτο ναυάγιο αυτής της περιόδου που εντοπίστηκε στη Ν.Α Μεσόγειο να μεταφέρει Χιακούς αμφορείς, σε βάθος που μπορούν να εργαστούν δύτες. Συνεπώς, η επιστημονική του σημασία είναι μεγάλη καθώς η έρευνά του μπορεί να απαντήσει σε ερωτήματα που αφορούν τους θαλάσσιους δρόμους και το εμπόριο μεταξύ των λαών του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου κατά την ύστερη κλασσική περίοδο.

Το έργο διεξάγεται από το Εργαστήριο Θαλάσσιων Αρχαιολογικών Ερευνών (MARELab) της Μονάδας Αρχαιολογικής Έρευνας του Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων της Κύπρου υπό τη διεύθυνση της Δρ Στέλλα Δεμέστιχα, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας . Η φωτογραμμετρική χαρτογράφηση του χώρου συντονίστηκε από τον Δρ. Δημήτριο Σκαρλάτο, Επίκουρο Καθηγητή στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Γεωπληροφορικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.
Αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι ο αριθμός των αμφορέων που στοιβάζονταν κάτω από το εμπρόσθιο τμήμα του κάδου του πλοίου ότι είναι  ενενήντα εννέα . Ο στόχος της φετινής ανασκαφικής περιόδου ήταν να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η ανασκαφή της περιοχής του τόξου του αρχαίου πλοίου.
Σημειώνεται ότι μόνο δύο ημέρες πριν από το τέλος της ανασκαφικής περιόδου, ένα από τα πολύ καλύτερα διατηρημένα τμήματα του πλοίου άρχισε να εμφανίζεται, γεγονός που αποτελεί πολλά υποσχόμενη ένδειξη ότι θα βρεθούν πιο συνεκτικά στοιχεία σχετικά με την τεχνολογία της ναυπηγικής βιομηχανίας.

Μετά από προσεκτική μελέτη των ευρημάτων, έχει ήδη φανεί ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της ναυπηγικής τεχνολογίας σχετικά με τις παραδόσεις δύο σημαντικών μεσογειακών ναυτικών, των Ελλήνων και των Φοίνικων. Συγκεκριμένα, αυτές οι δύο τεχνικές που βρέθηκαν στο ίδιο πλοίο προσθέτουν ένα σημαντικό κομμάτι στο παζλ που είναι η ιστορία της κλασσικής ναυπηγικής στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτή η ιστορία έχει μέχρι στιγμής βασιστεί μόνο σε δύο ναυάγια που ανασκάφηκαν: ο Μάανγκαν Μιχαήλ, το Ισραήλ, που χρονολογείται στα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ. και το ναυάγιο της Κερύνειας, Κύπρος, χρονολογείται στις αρχές του τρίτου αιώνα π.Χ. Έτσι, το ναυάγιο του Μαζωτού που χρονολογείται τον 4ο αιώνα π.Χ., ταιριάζει μεταξύ αυτών των δύο και καλύπτει ένα κενό στην ανάπτυξη της ναυτικής τεχνολογίας στην αρχαιότητα.

Η ερευνητική ομάδα αποτελείται από 43 μέλη (αρχαιολόγους, δύτες και μαθητές), οι περισσότεροι εθελοντές από την Κύπρο και οκτώ διαφορετικές χώρες: Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, ΗΠΑ, Ιταλία, Σλοβενία, Πολωνία και Γερμανία. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Honor Frost, την CYTAVISION, το ίδρυμα THETIS και το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Πηγές: archaeologynewsnetwork, ucy.ac.cy


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου