Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

Σεργιάνι στις γειτονιές των θεών! Συζήτηση με την κα Σκουρμπουδή διοργανώνουν οι Εκδόσεις Πατάκη



Κάτω από τη μαγική σκιά της Ακροπόλεως, στις βόρειες και τις ανατολικές παρυφές της, ευτυχώς βρίσκεται η πολιτιστική κιβωτός μας, η οποία αντιστέκονται στην τσιμεντένια βαρβαρότητα της πόλης. Το Μοναστηράκι και η Πλάκα, δύο γειτονιές μοναδικές για έξι χιλιάδες συναπτά έτη συμπυκνώνουν την αθηναϊκή διαχρονία, σφύζοντας από ζωή. Και έχουν το προνόμιο να διεκδικούν τον τίτλο των αρχαιότερων, ιστορικότερων και σημαντικότερων συνοικιών του δυτικού πολιτισμού. Για αυτούς τους πολιτιστικούς φάρους γράφει στο υπέροχο βιβλίο τηςΜοναστηράκι-Πλάκα. Οι γειτονιές των Θεών" η λαοφιλής ξεναγός της Αθήνας, κα Άρτεμις Σκουμπουρδή ".

Δεν είναι τυχαίο ότι μια άλλη σημαντική προσωπικότητα των ημερών μας, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών κα Μαρία Ευθυμίου γράφει μεταξύ πολλών άλλων
«Μόνον ένας άνθρωπος της αισθαντικότητας της κυρίας Σκουμπουρδή θα μπορούσε να μιλήσει με τόση γνώση, αγάπη, ευγένεια -αλλά και πόνο- για τα δύσκολα αυτής της πόλης: για τις καταστροφές των "βαρβάρων" και των χριστιανών από τον 3ο μέχρι και τον 7ον αιώνα· για την πολιορκία του Μοροζίνι και την ανατίναξη του Παρθενώνα τον 17ον αιώνα· για τα θαυμάσια κτίσματα που απέκτησε η Αθήνα ως πρωτεύουσα στον 19ον αιώνα και στις αρχές του 20ού, για να τα δει να κατεδαφίζονται, να βανδαλίζονται, να καταστρέφονται από τον πόλεμο και τις εμφύλιες συγκρούσεις της δεκαετίας του 1940 και από τη «νεοελληνική βαρβαρότητα» της μεταπολεμικής Ελλάδας.
Μας χρειάζονται πολλές Σκουμπουρδή. Μας χρειάζονται πολλοί που ν' αγαπήσουν ξανά και με τρόπο ουσιαστικό τη "μαγική αυτή πόλη", την Αθήνα...»

Οι Εκδόσεις Πατάκη διοργανώνουν με αφορμή την έκδοση του βιβλίου της τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου στις 18:00 στο Βιβλιοπωλείο Πατάκη μια συζήτηση με την Άρτεμιν Σκουμπουρδή με θέμα «Σεργιάνι στις γειτονιές των θεών. Πλάκα - Μοναστηράκι».

Ακαδημίας 65, Αθήνα
Ώρα έναρξης: 6 μ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου