Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

Αεροπορικό στολίδι εκτίθεται ξανά στο Πολεμικό Μουσείο!

Προσθήκη λεζάντας

Τo καλύτερο "Χριστουγεννιάτικο δώρο" πρόσφερε στο Πολεμικό Μουσείο η Πολεμική Αεροπορία! Μετά από δύο μήνες εντατικής εργασίας από τους ειδικούς της Π.Α., το ιστορικό μαχητικό αεροσκάφος F-84F Thunderstreak κοσμεί ξανά τον εξωτερικό χώρο του Πολεμικού Μουσείου και περιμένει με την "νέα φορεσιά του" τους επισκέπτες του! 
Η Πολεμική Αεροπορία εφαρμόζει με μαθηματική ακρίβεια το πρόγραμμα συντηρήσεως των μαχητικών αεροσκαφών που ανήκουν στην πλούσια αεροπορική συλλογή του Πολεμικού Μουσείου. 

Του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου

Το F-84F Thunderstreak είναι αεροσκάφος δίωξης και βομβαρδισμού με οπισθοκλινείς πτέρυγες, κατασκευασμένο από την αμερικανική εταιρεία Republic Aviation, ενώ αποτελεί έκδοση του αεροσκάφους F-84G Thunderjet. 
Τα πρώτα F-84F Thunderstreak παραλήφθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία τον Ιανουάριο του 1957 και αντικατέστησαν τα F-84G Thunderjet, που είχαν έρθει στην Ελλάδα την περίοδο 1952-1953. Τα  F-84εντάχθηκαν στις 335 και 336 Μοίρες Δίωξης Βομβαρδισμού, στη Λάρισα. 
Για πολλά χρόνια, τα F-84F Thunderstreak αποτέλεσαν τον κορμό της δύναμης κρούσης της Αεροπορίας. Συνολικά παρελήφθησαν περισσότερα από 150 αεροσκάφη και ο τύπος παρέμεινε σε υπηρεσία 26 χρόνια.
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 άρχισε η σταδιακή απόσυρση των παλαιότερων F-84F, ενώ τα τελευταία F-84F Thunderstreak αποσύρθηκαν από την ενεργό δράση τον Ιούλιο του 1983. Ένας μικρός αριθμός αεροσκαφών F-84F χρησιμοποιήθηκε από την 348 Μοίρα Τακτικής Αναγνώρισης (παράλληλα με τη φωτοαναγνωριστική έκδοση RF-84F). 
Εξάλλου, τέσσερα αεροσκάφη F-84F εξόπλισαν το πρώτο Ελληνικό Ακροβατικό Σμήνος, τo Καρέ των Άσσων, το οποίο συγκροτήθηκε το 1952 στην 337 Μοίρα Διώξεως-Βομβαρδισμού και πραγματοποίησε πολλές επιδείξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέχρι τη διάλυσή του το 1957. Αυτό το πρώτο σμήνος έδωσε τότε την θέση του στο δεύτερο Ακροβατικό Σμήνος, την Ελληνική Φλόγα, με αεροσκάφη F-86.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγγραφέας Ρίτσαρντ Μπαχ, που έγραψε το βιβλίο «Ο Γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον» (Jonathan Livingston Seagull), υπήρξε πιλότος της Αμερικανικής Εθνοφρουράς με αεροσκάφη F-84F και υπηρέτησε στην Ευρώπη. Στο πρώτο του βιβλίο «Ξένος στο Έδαφος» (Stranger to the Ground), ο Μπαχ περιγράφει με μεγάλη λεπτομέρεια πως ήταν η πτήση με το Thunderstreak.



Πηγές 

Πολεμικό Μουσείο 

Donald, David and Lake, Jan, eds. Encyclopedia of World Military Aircraft. London: AIRtime Publishing, 1996

Swanborough, Gordon and Bowers, Peter M. United States Military Aircraft Since 1909. Washington, DC: Smithsonian, 1989

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου