Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2019

Μια έκθεση για τον Alphonse Mucha πέρα από τον καλλιτέχνη αφισών! Τα έργα για το σλαβικό έπος


Κυρτές μορφές που αναμιγνύουν φυτικά μοτίβα και διακοσμητικές γραμμές, γύρω από νεαρές γυναίκες, σ' ένα λεπτό φάσμα παστέλ αποχρώσεων αποτελούν το στυλ «Mucha»! Ο Τσέχος καλλιτέχνης με διεθνή φήμη, ο Alphonse Mucha παραμένει αναπόσπαστος από την εικόνα του Παρισιού το 1900. 


Η καλλιτεχνική προσωπικότητά του είναι γνωστή κυρίως από τις κομψές αφίσες του, εμβληματικές του Art Nouveau. Όμως, η δραστηριότητά του ως καλλιτέχνης αφισών καλύπτει πολλές φορές και άλλες πτυχές της παραγωγής του, όπως ζωγραφιές, γλυπτά, σχέδια, διακοσμήσεις, αντικείμενα τέχνης... Μια έκθεση που παρουσιάζει το σύνολο του έργου του παρουσιάζεται στο Μουσείο του Λουξεμβούργου στο Παρίσι.

της Μαρίας Αλιμπέρτη


Γεννημένος το 1860 στη μικρή πόλη Ivancice, ο Alphonse Mucha έγινε διάσημος το 1895 στο Παρίσι, με τη Gismonda, την πρώτη του αφίσα για τη Sarah Bernhardt (1844-1923), τη μεγαλύτερη ηθοποιό της εποχής. Το προσωπικό στιλ του καλλιτέχνη αφίσας ενσωματώθηκε σύντομα στο κίνημα που εμφανίζεται εκείνη τη στιγμή στις διακοσμητικές τέχνες - Art Nouveau.

Κι ενώ είναι διάσημος για τις αφίσες του, ο Mucha ήταν ένας ευέλικτος καλλιτέχνης: ζωγράφος, γλύπτης, φωτογράφος, διακοσμητής και επίσης ένας πολύτιμος δάσκαλος. Κατά το πρώτο ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1904, ονομάστηκε «ο μεγαλύτερος διακοσμητικός καλλιτέχνης στον κόσμο».




Η επική πλευρά του
Αλλά οι πολιτικές και ανθρωπιστικές του πεποιθήσεις τον οδήγησαν να σταματήσει σταδιακά αυτό το διακοσμητικό ύφος και να αναλάβει κύκλους ζωγραφικής ιστορίας, μερικές φορές με πολύ μεγάλες μορφές, καθώς και με ένα μαχητικό και ιδεαλιστικό πνεύμα.
Έτσι, γύρω στο 1900-1910, άλλαξε και υποστήριξε αποφασιστικά εικονιστικές και επικές ζωγραφιές, απομονωμένος από όλους τους ευρωπαίους πρωτοποριακούς καλλιτέχνες. Τα ύστερα του έργα μαρτυρούν το όνειρό του για ενότητα μεταξύ όλων των σλαβικών λαών, κυρίως το σλαβικό έπος (1912-1926), κύκλος που αποτελείται από είκοσι μνημειώδεις πίνακες.

Αυτή η έκθεση εντοπίζει τη σταδιοδρομία του Mucha πέρα από τον «πλοίαρχο»  του Art Nouveau και σκιαγραφεί το πορτραίτο ενός πολύπλοκου καλλιτέχνη που οδηγείται από ένα κοινωνικό και φιλοσοφικό όραμα

Μέσα από όλα αυτά τα έργα, διαφαίνεται ότι είναι οραματιστής, κινούμενος από μια πραγματική πολιτική σκέψη, κατά τη στιγμή της αναγέννησης της Τσεχίας και της διάλυσης της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας. Όλα τα έργα για το σλαβικό έπος που το καταλαμβάνει μεταξύ του 1911 και του 1928 δείχνουν την προσκόλλησή του στην πατρίδα του. 

Tomoko Sato, επιμελητής του Ιδρύματος Mucha, Πράγα

Κάθε μέρα από τις 10:30 έως τις 19:00 και μέχρι τις 22:00 κάθε Παρασκευή

 Έως 27 Ιανουαρίου

Εισιτήρια: 13 €, μειωμένη τιμή: 9 € (συμπεριλαμβανομένων 16-25 ετών, αναζητητής εργασίας και μεγάλη οικογένεια)
Ειδική τιμή για τους νέους: 9 € για 2 άτομα από 16 έως 25 ετών, από Δευτέρα έως Παρασκευή μεά τις 16 ώρες
Δωρεάν για παιδιά κάτω των 16 ετών, δικαιούχοι των κοινωνικών ελάχιστων


Πηγή: www.mutualart.com, museeduluxembourg.fr







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου