Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019

Μια πρωτοποριακή διασύνδεση όπερας και εικαστικών τεχνών από την σύμπραξη ΕΛΣ και Οργανισμού ΝΕΟΝ


Μουσικοί, χορογράφοι και περφόρμερ, και εικαστικές τέχνες…Μια ζύμωση αποδομεί τις οπερατικές αρχές ενός κλασικού μουσικού θεάματος… Η Εθνική Λυρική Σκηνή, για πρώτη φορά στην ιστορία της, επιχειρεί μια διασύνδεση μεταξύ της όπερας και των εικαστικών τεχνών, μέσα από τον τριετή κύκλο "μουσική και εικαστικές τέχνες", ο οποίος πραγματοποιείται με την σύμπραξη του Οργανισμού ΝΕΟΝ.

Το πρόγραμμα «The Artist on The Composer»  ανοίγει  τον διάλογο μεταξύ εικαστικών τεχνών και όπερας, διασυνδέοντας πρωτοπόρους σύγχρονους καλλιτέχνες με τη ζωντανή εκτέλεση ορχηστρικής μουσικής. Η πρώτη δράση του προγράμματος για το 2019 είναι η ανάθεση στον καλλιτέχνη Νίκο Ναυρίδη, σε επιμέλεια της Ελίνας Κουντούρη, Διευθύντριας του ΝΕΟΝ και του Γιώργου Κουμεντάκη, Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ο Ναυρίδης προβληματίζεται γύρω από την ιδέα της σκηνής ως μέσου εκτέλεσης, του σώματος ως διάμεσου ανάμεσα στον ήχο και τον χώρο και τη μουσική των κλασικών συνθετών Γκούσταφ Μάλερ και Ζαιρζ Κούρταγκ. Κατά το εγχείρημά του, ο καλλιτέχνεις αποτίει φόρο τιμής στους συντελεστές της όπερας, τους παραγωγούς της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, τους κλασικούς συνθέτες και τους σχεδιαστές κοστουμιών, προσφέροντας ένα νέο αφήγημα πάνω στο ρόλο του κοστουμιού ως άδειου σώματος που φοριέται πολλαπλά επί σειρά ετών σε διαφορετικές παραγωγές.
Ο τίτλος του έργου Noli me Tangere (μη μου άπτου), λατινική απόδοση της φράσης που είπε ο Ιησούς στη Μαρία Μαγδαληνή μετά την Ανάσταση (σύμφωνα με το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο, 20:17) και κοινό θέμα στη θρησκευτική εικονογραφία, αντανακλά την ενασχόληση του Ναυρίδη με την πίστη και το δυναμικό της ως πράξη ακρόασης, ενθύμησης και ίασης. Ο Ναυρίδης ενσωματώνει τη δική του προσωπική πίστη στην ανθρώπινη τροχιά.

THE ARTIST ON THE COMPOSER | Νίκος Ναυρίδης
 5 Ιανουαρίου 2019 & 3, 10 Φεβρουαρίου 2019 Ώρα έναρξης: 18.30 & 20.30
/ Ώρα προσέλευσης: 18.00 & 20.00
 Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Ζιάβρας Σολίστ: Τάσης Χριστογιαννόπουλος (5/1 στις 18.30 & 10/2) Σολίστ: Δημήτρης Τηλιακός (5/1 στις 20.30 & 3/2) Με την Ορχήστρα της ΕΛΣ
Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ* *Το εισιτήριο στηρίζει το έργο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Προπώληση: Ταμεία ΕΛΣ (2130885700 & www.nationalopera.gr), Public, www.ticketservices.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου