Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019

Frida Kahlo, her photos... Άγνωστα φωτογραφικά πορτραίτα της καλλιτέχνιδας


Νέα έκθεση των φωτογραφιών της Frida Kahlo! Πρόκειται για μια από τις πιο γνωστές γυναικείες μορφές, αφού το πρόσωπό της  κοσμεί ακόμη κι ένα αποσμητικό χώρου, ένα άρωμά κι άλλα προϊόντα λιανικού εμπορίου... φιλοξενείται στη Bendigo Art Gallery στην Αυστραλία.
Η διαπεραστική ματιά της είναι άλλωστε ξεχωριστή καθώς κοιτούσε πάντα κατάματα τον φακό, είχε αντιμετωπίσει τον πόνο και δεν είχε τίποτα να κρύψει από το βλέμμα της.


 Η Πινακοθήκη φιλοξενεί τους θησαυρούς της Frida Kahlo, 257 φωτογραφίες από τη συλλογή της, συμπεριλαμβανομένων δικώς της λήψεων αλλά και μερικές από σύγχρονους της φωτογραφους όπως ο Man Ray και ο Pierre Verger.

της Μαρίας Αλιμπέρτη

Ο Pablo Ortiz Monasterio, μεξικανός καλλιτέχνης και επιμελητής της έκθεσης "Frida Kahlo, her photos" υποστηρίζει για τις φωτογραφίες της «Ένα από τα πιο σημαντικά [πράγματα] είναι η ομάδα πορτρέτων - ήταν η Φρίντα που δημιούργησε αυτή τη στρατηγική να είναι πραγματικά έντονη. Το σώμα, η αυτο-εκπροσώπηση, ο φεμινισμός, όλα τα πράγματα που την κάνουν μια πραγματικά σημαντική καλλιτέχνη.»


Αξιοπρόσεκτο είναι το γεγονός ότι  από τη μεγάλη γκάμα των φωτογραφιών τεκμηρίων υπάρχουν και κάποιες όπου καταδεικνύονται οι πολιτικές πεποιθήσεις της Kahlo. Μεταξύ αυτών εκτίθενται φωτογραφίες των αυτόχθονων Μεξικανών που ζουν απλούστερες ζωές, αλλά και προσωπικοτήτων  όπως και ο Λέων Τρότσκι, ο Ρώσος μαρξιστής που έζησε ένα σύντομο δαστημα με την Κάλο και τον σύζυγό της, τον ζωγράφο Ντιέγκο Ριβέρα.  Δεν είναι τυχαίο ότι η Ριβέρα βύθισε στο φέρετρο της τη σοβιετική κομμουνιστική σημαία.


Η έκθεση θέτει το ερώτημα: Κατά πόσο ήταν αντικαπιταλίστρια, εν έτη 1932 και πως διαφαίνεται ζωγραφική; Τόσο οι ζωγραφικές όσο και οι φωτογραφικές αυτοπροσωπογραφίες  κινούνται στην οριακή γραμμή μεταξύ Μεξικού και Ηνωμένων Πολιτειών έρχονται σε σύγκρουση με την παράδοση των αυτόχθονων μεξικάνικων!



Τα ντοκουμέντα για την έκθεση αντλήθηκαν από το εκτεταμένο αρχείο του Casa Azul (Blue House). Τα ενδιαφέροντα και οι εμμονές που είχαν καταλάβει την Kahlo σε όλη τη ζωή της αντικατοπτρίζονται σε αυτή τη σειρά φωτογραφιών: η οικογένειά της, η γοητεία ερωτας της για τον Ντιέγκο Ριβέρα και άλλες αγάπες, το σώμα της και η ιατρική επιστήμη, οι φίλοι και οι εχθροί της, οι πολιτικοί αγώνες και η τέχνη, το λαό της Κολομβίας και η μεγάλη αγάπη της για το Μεξικό και τις παραδόσεις της.

Ακόμη, η έκθεση αποκαλύπτει το πάθος της Kahlo για τη συλλογή ιστορικών φωτογραφιών ως υλικό αναφοράς για το έργο της, καθώς και τις φωτογραφίες των συγχρόνων, όπως οι Man Ray, Martin Munkácsi, Fritz Henle, Edward Weston, Tina Modotti, Pierre Verger και Lola και Manuel Álvarez.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φωτογραφίες της παρουσιάζονται αποκλειστικά στην Bendigo Art Gallery και περιηγούν το κοινό στο Terra Esplêndida.

Έως 10 Φεβρουαρίου
Πηγη: www.bendigoregion.com.au, www.theguardian.com, www.smh.com.au

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου