Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019

Μορρύλιων Πόλις: Περιοδική έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Κιλκίς


Την διαχρονική χρήση του χώρου αλλά και τη διατήρηση της μνήμης της χρήσης αυτής έρχεται να επιβεβαιώσει μια περιοδική έκθεση στο χωριό Άνω Απόστολοι. Εκεί στην αρχαιότητα, στο χωριό Μορρύλος  (από το Μορρίας Ύλη) ασχολούνταν οι κάτοικοι με την γεωργία και την κτηνοτροφία όπως και σήμερα. Εκεί δέσποζε και ένα ιερό του Ασκλιπιειού που δεχόταν αφιερώματα από κάθε γωνιά των ελληνικών πόλεων.
Στοιχεία για τα επιγραφικά τεκμήρια αποτελούν μερικά από τα ζητήματα της περιοδικής έκθεσης που θα φιλοξενείται στον προθάλαμο του Αρχαιολογικού Μουσείου Κιλκίς μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου.
Η μικρή θεματική έκθεση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς στόχο έχει την αλληλεπίδραση με το κοινό.  Γι' αυτό και οι εκθέσεις που  παρουσιάζονται αρχικώς στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς και στη συνέχεια να περιοδεύουν σε ποικίλους σταθμούς, όπως σχολεία και νοσοκομεία, στρατόπεδα και φάρμες ή φυλακές, για να συνομιλήσουν με διαφορετικές αντίστοιχα ομάδες κοινού. 
Στόχος αυτής της έκθεσης είναι να ενημερώσει τους πολίτες του Κιλκίς  και αν τους φέρει σε επαφή με το παρελθόν τους, δηλαδή με αυτή την ενδιαφέρουσα κωμόπολη των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων της περιοχής τους, χνάρια της τότε ανθρώπινης δραστηριότητας της παραμένουν έως σήμερα με χαρακτηριστικό παράδειγμα την  αναπτυγμένη γεωργοκτηνοτροφία, κυρίως αγελαδοτροφία.
Ενδιαφέρον είναι ότι  οι επισκέπτες μπορούν να ενημερωθούν από τα τέσσερα δίγλωσσα (στην ελληνική και αγγλική) banners, να θαυμάοσυν  την από αέρος οπτική  της αρχαίας Μορρύλου, αλλά και να λάβουν πληροφορίες για τον τόπο της αρχαίας πόλης, το Ιερό του Ασκληπιού και τις επιγραφικές μαρτυρίες - τιμητικά ψηφίσματα πολιτών της Μορρύλου.
Αξίζει να σημειωθεί  αναθηματική επιγραφή της αρχαίας Μορρύλου της Κρηστωνίας, προσφορά από το Ίωρα προς τον φημισμένο Ασκληπιό, την Υγεία αλλά και τους κάτοικους της Μορρύλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου