Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

«Οι Θησαυροί της Ρόδου» στις Ανοικτές Πόρτες 2019 ... Η Πολιτιστική Κληρονομιά ως Ανθρώπινο Δικαίωμα


Με τίτλο «Οι Θησαυροί της Ρόδου» πραγματοποιούνται και για 10η χρονιά, το τελευταίο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου οι Ανοικτές Πόρτες, άλλη εκδοχή των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Οι Ανοικτές Πόρτες 2019, που συνδιοργανώνονται με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, είναι αφιερωμένες στην Πολιτιστική Κληρονομιά ως Ανθρώπινο Δικαίωμα.
Τα πολιτιστικά δικαιώματα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τα ανθρώπινα δικαιώματα και μπορούν να προσδιοριστούν ως το δικαίωμα της πρόσβασης, της συμμετοχής και της απόλαυσης.
 Αυτά περιλαμβάνουν και το δικαίωμα του καθενός, ατομικά ή συλλογικά, να γνωρίζει, να κατανοεί, να επισκέπτεται, να κάνει χρήση, να διατηρεί, να αναπτύσσει και να ανταλλάσει πολιτιστικές δημιουργίες και αγαθά.

Το άρθρο 27 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει «Καθένας έχει το δικαίωμα να συμμετέχει ελεύθερα στην πνευματική - πολιτιστική ζωή της κοινότητας του, να χαίρεται τις καλές τέχνες και να μετέχει στην επιστημονική πρόοδο και στα αγαθά της».Η επίσημη τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου (ώρα 20:30) στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου με ομιλίες της Δρ. Ιωάννας Χριστοφοράκη, Αρχαιολόγου – Ερευνήτριας της Ακαδημίας Αθηνών και του Μιχάλη Θ. Παπαγεωργίου, Δικηγόρου – Υποψήφιου Διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Αθηνών και θα ακολουθήσει εορταστική δεξίωση στον εξώστη με μοναδική θέα στο λιμάνι.

Τις επόμενες ημέρες, Σάββατο 28 και Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, το κέντρο του ενδιαφέροντος θα είναι, φυσικά, η Παλιά Πόλη.
 Η λότζια – σκεπαστή στοά – της Καστελλανίας, στην πλατεία Ιπποκράτους, θα φιλοξενήσει το Κέντρο Πληροφόρησης των Ανοικτών Πορτών 2019.
 Εκεί θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να προμηθευτούν χάρτες, μοναδικά αναμνηστικά των Ανοικτών Πορτών και θα λάβετε πληροφορίες για την εκδήλωση και το πρόγραμμα.
Ειδικά σχεδιασμένοι χάρτες θα σας οδηγήσουν στα 15 συμμετέχοντα μνημεία, κάποια γνωστά και κάποια όχι, και σας θα βοηθήσουν να ανακαλύψετε την Παλιά Πόλη με έναν συνολικό, περιεκτικό και ανεξάρτητο τρόπο.
Σε συνέχεια του καινοτόμου χαρακτήρα των Ανοικτών Πορτών για πρώτη φορά το 2016 παρουσιάσαμε το ψηφιακό - διαδραστικό παιχνίδι πολιτιστικής κληρονομιάς "Ρόδος 1521".
Φέτος διοργανώνεται το νέο παιχνίδι «Οι Θησαυροί της Ρόδου».

Οι ενδιαφερόμενοι - κατά τη διάρκεια των Ανοικτών Πορτών – μπορούν να το “κατεβάσουν” ως εφαρμογή στο κινητό και να παίξουν στο πραγματικό περιβάλλον της Παλιάς Πόλης.
 Το παιχνίδι σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε από ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου/ΤΕΠΑΕΣ/Εργαστήριο Μαθησιακής Τεχνολογίας και Διδακτικής Μηχανικής σε συνεργασία με τη RICHeS.


Επίσης,  θα είναι διαθέσιμο ένα ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά (ηλικίας 6 - 12 ετών) από το 1ο Σύστημα Προσκόπων Ρόδου.

 Η φετινή δραστηριότητα θα έχει στο επίκεντρό της το Δικαίωμα του καθένα να συμμετέχει, να χαίρεται και να μοιράζεται με τους άλλους τα πολιτιστικά αγαθά.

 Το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, στην τάφρο (Πύλη Amboise), ώρες 11:00, 12:30 και 14:00.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου