Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

Η ζωή και η σπουδαία δράση της Αγίας Φιλοθέης στη μεγάλη οθόνη

Οι Αθηναίοι σινεφίλ θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για την ζωή και το έργο της Αγίας Φιλοθέης, μέσα από το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ «Φιλοθέη, η Αγία των Αθηνών» της Μαρίας Χατζημιχάλη Παπαλιού, που θα συμμετάσχει στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας "Νύχτες Πρεμιέρας".

Η πολύ ενδιαφέρουσα ταινία θα προβληθεί την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, στις 20.00, στον κινηματογράφο «ΑΣΤΟΡ» (Σταδίου 28, στοά Κοραή).

Το ντοκιμαντέρ μας μεταφέρει στην Αθήνα του 16ου αιώνα, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, οπότε μια γυναίκα υψώνει το ανάστημά της στον Οθωμανό σουλτάνο Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή. Ελευθερώνει άντρες και γυναίκες από τα σκλαβοπάζαρα, ιδρύει το πρώτο στην Ελλάδα και την Ευρώπη σχολείο γυναικών, χτίζει νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται δωρεάν Έλληνες, Τούρκοι και Φράγκοι, ενώ προσφέρει καταφύγιο σε κακοποιημένες ή έγκυες γυναίκες, έκθετες σε λιθοβολισμό.

Η δράση της προκαλεί αντιδράσεις των κατακτητών και του κατεστημένου, με αποτέλεσμα η Αγία να φυλακιστεί, να βασανιστεί και να βρει μαρτυρικό θάνατο το 1589. Από αυτοκρατορική γενιά των Παλαιολόγων, μια επαναστάτρια πριν από την Επανάσταση του 1821, η Αγία Φιλοθέη των Αθηνών.

Η ταινία έχει την στήριξη της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco και του Κέντρου Unesco για τις Γυναίκες και την Ειρήνη στα Βαλκάνια.



Χορηγός: Κτήμα Χατζημιχάλη
Διάρκεια: 58 λεπτά
Συντελεστές:
Σενάριο-σκηνοθεσία: Μαρία Χατζημιχάλη-Παπαλιού
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Βαγγέλης Κουλίνος
Μοντάζ: Γιάννης Τσιτσόπουλος
Μουσική: Μάριος Αριστόπουλος
Έρευνα: Γεώργιος Τσούπρας, Δρ. Θεολογίας – Ιόλη Βιγγοπούλου, Δρ. Ιστορίας
www.mariapapaliou.com


Η Μαρία Χατζημιχάλη Παπαλιού γεννήθηκε στην Αθήνα και ασχολείται με τον κινηματογράφο ως παραγωγός και σκηνοθέτις. Έχει σκηνοθετήσει πολλά ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές, τα οποία έχουν αποσπάσει βραβεία στην Ελλάδα (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών κ.ά.) και στο εξωτερικό (Βραβείο Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου - FIPRESCI, Βραβείο Henry Ford κ.ά.).


ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ
2019 Φιλοθέη, Η Αγία των Αθηνών
2006 Φιλάνθρωπος Ειρήνη
2005 Λέσβος
2004 Περικλής Ξανθίππου Αθηναίος
2003 Μύκονος-Δήλος
2000 Ομηρικός Ύμνος
1995 Δεν Είσαι Μόνος
1986 Ο Άλλος Μύθος
1985 Λίλη Ιακωβίδου
1977 Ο Αγώνας των Τυφλών



Πηγές



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου