Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019

Από την "Roma" με αγάπη... Ο Δημήτρης Αληθεινός θέτει εκ νέου αιώνια ερωτήματα και μας ιντριγκάρει



Ιχνηλάτης ή "χαράκτης" της ελληνικής σύγχρονης Τέχνης; Σίγουρα είναι πρωτοπόρος, ακούραστος εργάτης της Τέχνης που δεν στέκει στην φόρμα και στην αισθητική, αλλά προκαλεί την σκέψη και στέλνει κοινωνικά μηνύματα.

Η 𝐑𝐨𝐦𝐚 𝐆𝐚𝐥𝐥𝐞𝐫𝐲 «φιλοξενεί» την αναδρομική έκθεση του Δημήτρη Αληθεινού, με έργα της περιόδου 2000-2010, από τις 19 Σεπτεμβρίου.

Ο Δημήτρης Αληθεινός, γεννημένος λίγο μετά τον Β' Π.Π. στην Αθήνα, αποφοίτησε από την ΑΣΚ , σπούδασε στην Ρώμη και στο Παρίσι, αλλά συμβάδισε με την νεότερη ελληνική Τέχνη από την δεκαετία του 70’.


Πολιτικοποιημένος καλλιτέχνης ζει στον πυρήνα της κοινωνίας, θέτει ερωτήματα και ζητά απαντήσεις.

Χαρακτηριστική της φιλοσοφίας του, είναι μια σειρά από έργα με τίτλο «Κατακρύψεις». Σε αυτές που προειδοποιεί για τον κίνδυνο καταστροφής του περιβάλλοντος και εξαφάνισης του ανθρώπινου είδους. Με μια ιδιότυπη τελετή ο καλλιτέχνης κρύβει σε ένα "ξένο" τόπο ένα έργο- φορέα πολιτιστικών στοιχείων για τις επόμενες γενεές.
Αντιδρώντας στην εισβολή της παγκοσμιοποίησης, δημιούργησε τις δράσεις «Υπερασπίζοντας τους Πολιτισμούς του Κόσμου» και «Προσφορές», εστιάζοντας ένδον, εδραιώνοντας την πολιτιστική ταυτότητα, χωρίς κανένα εθνικιστικό βλέμμα, αλλά με σκοπό να διασφαλιστεί η πολιτισμική πολυφωνία.

Εκφράστηκε στις δυο διαστάσεις, στιις τρεις, με performance-κίνηση στον χώρο. Αναγνωσρίστηκε διεθνώς.

Ως άλλος Οδυσσέας αναζήτησε διέξοδο και στην Λογοτεχνία, αλλά δεν εγκατέλειψε τα εικαστικά. Αντιθέτως έχει στο ενεργητικό του πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και εκπροσώπησε την χώρα μας σε μια σειρά Μπιενάλε μεταξύ των οποίων και η Μπιενάλε της Βενετίας, το 1997.

Περίπου 100 έργα παρουσίασε το 2013 στο ΕΜΣΤ μια μεγάλη "αναδρομική" έκθεση με έργα που εκφράζουν απόψεις για τα τεκταινόμενα όπως είναι φυσικό για μια προσωπικότητα όπως ο Αληθεινός που βίωσε εποχές ριζοσπαστικών αλλαγών και αναβρασμού.



Αγαπητός στο κοινό γιατί δεν είναι ένας φορμαλιστής, ένας οφθαλμολάγνος αλλά αυθεντικός... βραβεύτηκε δε από την Ένωση Τεχνοκριτικών AICA Hellas για τη συμβολή του συνόλου του καλλιτεχνικού του έργου στην ιστορία της σύγχρονης ελληνικής τέχνης.

Δεν είναι καλλιτέχνης που θέλει απλά να ερεθίσει και να τέρψει την ίριδα του ματιού μας αλλά να διεγείρει με προβληματισμούς τους νευρώνες του εγκεφάλου μας.

Στον κατάλογο της έκθεσης «Alithinos» η Κατερίνα Κοσκινά γράφει για την έκθεση του Δημήτρη Αληθεινού στη Roma Gallery ότι «παρουσιάζονται έργα της περιόδου 2000-2010, που συγκεράζουν πολλά στοιχεία από τις Κατακρύψεις, καθώς σε όλα κύριο υλικό είναι το χώμα, που δίνει ουσιαστικά χρώμα και νόημα στα έργα και τα συσχετίζει άμεσα με τη γη, τη γονιμότητα και τη σπορά. Με άλλα λόγια με την γενεσιουργό και γενετήσια διαδικασία, την καλλιέργεια και τη δημιουργία».

Η ίδια διασαφηνίζει ότι «τα έργα αυτά θέτουν αντίστοιχα ζητήματα και παρόλο που δεν μπαίνουν σε άμεσο διάλογο με τον πραγματικό χώρο και τους πολιτισμούς άλλων ανθρώπων, αναφέρονται σε αυτούς, υπογραμμίζουν κοινές έννοιες, παροτρύνουν σε σκέψεις, προειδοποιούν, εισηγούνται προτάσεις και δίνουν έμμεσα απαντήσεις».

Διάρκεια έκθεσης:Έως 19 Οκτωβρίου 2019

Ωράριο:
Κυριακή, Δευτέρα Κλειστά
Τετάρτη, Σάββατο 10:00 – 16:00
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 1:00 – 20:00

Roma Gallery, Ρώμα 5, 10673, Αθήνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου